ΚΥΣΟΙΠ: “Πράσινο φως” για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος”

ΚΥΣΟΙΠ: “Πράσινο φως” για την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος”
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". (EUROKINISSI) Eurokinissi

Την πώληση του 30% του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ. Η Lazard αναλαμβάνει σύμβουλος για το δημόσιο χρέος.

 Την άμεση πώληση του 30% στην εταιρία διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ στην συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε  το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κινούμε άμεσα τη διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το δημόσιο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση λόγω της ειδικής της φύσης έγινε άλλο ένα “Γεφύρι της Άρτας” για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ αφού προηγήθηκε η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου για άλλα 20 χρόνια που καθυστέρησε την φάση της ουσιαστικής αποκρατικοποίησες που ξεκινά τώρα.

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων» δήλωσε μετά την σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θύμιζε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αποτελούσε δέσμευση της χώρας η οποία τώρα υλοποιείται.

«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 Η Lazard νέα σύμβουλος για το χρέος

Στη συνεδρίασε αποφασίστηκε επίσης ο διορισμός ως συμβούλου για το δημόσιο χρέος την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων “Lazard” μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του ελληνικού δημοσίου με την Rothchild.

Στα καθήκοντα του νέου συμβούλου του ελληνικού δημοσίου που προτάθηκε από τον ΟΔΔΗΧ θα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στο δανεισμό από τις αγορές, η αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας των 37,7 δισ. ευρώ που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο αλλά και η τακτική στην αποπληρωμή «ακριβού χρέους» όπως αυτό προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

 Βασική αποστολή του νέου συμβούλου διαχείρισης του χρέους είναι η σταδιακή επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους εταίρους του στο Eurogroup για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Επίσης τόνιζαν ότι κατά την παραμονή του από αύριο στην Ελσίνκι εν όψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί, τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και τον αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Βάλντρις Ντομπρόβσκις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα