Πως μία χρηματοδότηση 35.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες στην γεωργία

Πως μία χρηματοδότηση 35.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες στην γεωργία
Lilo Mendola

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση της Agrifarm που χάρη σε μία μικρή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε νέους γεωργούς στα χωράφια και εξαγωγές για τα ελληνικά όσπρια.

Η Ανθήλη, ένα χωριό στην εκβολή του Σπερχιού ποταμού στον Μαλιακό κόλπο είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα ρύζια της. Λόγω της ιδιομορφίας των εδαφών της αποτελούν σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Πέντε χρόνια πριν ο Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, αγρότης από την περιοχή, πήρε την απόφαση να πάει ένα βήμα παραπέρα και με μία μικρή οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει την Agrifarm δημιουργώντας νέες θέσεις στον αγροτικό τομέα και εξαγωγές. Για την εμπειρία του αυτή ο Δημήτρης Γκρεμυλογγιάνης μίλησε στο News24/7.

Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης, Ιδρυτής και ιδιοκτήτης Agrifarm Lilo Mendola

Ποια είναι η ιστορία της Agrifarm, σε ποιες αγορές εξάγονται τα προϊόντα της και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ίδρυσα την Agrifarm το 2014 παίρνοντας έμπνευση από την οικογένειά μου που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή εδώ και 4 γενιές. Μέσα από αυτή την εταιρεία θέλησα να αναβαθμίσω τον αγροτικό κλάδο στην Ελλάδα φέρνοντας ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, με στόχο την ενίσχυσή του και την προσέλκυση περισσότερων νέων. Τα βασικά προϊόντα που διαθέτουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα και γίγαντες) και ρύζι, και το δίκτυο μας, εκτός από σούπερ μάρκετ και delicatessen στην Ελλάδα, περιλαμβάνει επίσης εξαγωγές σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία δύο χρόνια, ύστερα από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λάβαμε ως εταιρεία, βρισκόμαστε σε μια έντονα αναπτυξιακή φάση, καθώς μέσα από συνεργασίες που έχουμε συνάψει με νέους αγρότες, έχουμε επεκτείνει την παραγωγική μας δυναμικότητα. Χάρη σε αυτή τη στήριξη καταφέραμε να αυξήσουμε κατά 15% τις εξαγωγές μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση του πελατολογίου μας είναι πια σταθερός μας στόχος.

Η εταιρεία σας εξασφάλισε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την προώθηση της. Μπορείτε να μας αναφέρετε τις πηγές και το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, καθώς επίσης και πώς αξιοποιήθηκε αυτή η χρηματοδότηση από εσάς;

To 2015 βρισκόμασταν σε μια κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη της εταιρείας μας. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η επιβολή των capital controls είχαν καταστήσει δύσκολη την εξασφάλιση χρηματοδότησης και έτσι εξετάσαμε τις χρηματοδοτικές εναλλακτικές που πρόσφερε η ΕΕ. Καταφέραμε να λάβουμε χρηματοδότηση ύψους 35.000 ευρώ από το COSME, το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να διοχετεύσουμε αυτά τα κεφάλαια για να αυξήσουμε τις συνεργασίες μας με περισσότερους νέους αγρότες, καθώς και για να ενισχύσουμε τη δυναμικότητά μας, εξασφαλίζοντας ζήτηση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Το ποσό αυτό μπορεί να μοιάζει μικρό, αλλά σε εκείνη τη δεδομένη φάση ήταν καθοριστικό για εμάς και έθεσε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ανάπτυξή μας, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος και είμαστε ευγνώμονες που είχαμε τη δυνατότητα να το πάρουμε.

Lilo Mendola

Πείτε μας με ποιόν τρόπο συνέβαλε η Agrifarm στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των νέων αγροτών με τους οποίους συνεργάζεται.

Από την αρχή ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να συνεργαστούμε με όσους περισσότερους νέους αγρότες μπορούσαμε, με σκοπό να τους ενισχύσουμε οικονομικά και να στηρίξουμε την επιστροφή τους στην επαρχία και την ενασχόλησή τους με την γεωργία. Η χρηματοδότηση που λάβαμε μας επέτρεψε να το κάνουμε αυτό στο μέγιστο, αφού χάρη σε αυτή αυξήσαμε τις συνεργασίες μας με νέους αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας από 20 σε 55. Προσφέροντάς τους ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα τους, τους εξασφαλίζουμε ένα σταθερό εισόδημα και τη δυνατότητα να είναι αυτάρκεις. Μέσα από την δική τους ευημερία, καταφέραμε να ενδυναμώνουμε παράλληλα και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζουν με τις οικογένειές τους.

Τι είναι η πρωτοβουλία “Refarming Greece” που εφαρμόζετε και ποια το πλεονεκτήματά της;

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στην παραγωγή, συσκευασία και διάθεση των οσπρίων μας, η οποία κάνει τα προϊόντα μας περισσότερο βιώσιμα και ποιοτικά και έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Refarming Greece είναι η αντίληψη ότι η διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας ξεκινά από το χωράφι. Ξεκίνησε από την επιθυμία μου να αλλάξω τα δεδομένα που ισχύουν στην αγροτική παραγωγή και τα βασικά της πλεονεκτήματά είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας που προωθεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, και η εδραίωση ενός συστήματος διαχείρισης της εγχώριας γεωργικής παραγωγής που θα βελτιώσει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, ένα από τα θετικά είναι το γεγονός ότι η παραγωγή των προϊόντων στηρίζεται στην έξυπνη γεωργική διαχείριση και ακολουθεί σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας που διατηρούν τους φυσικούς πόρους και περιορίζουν τη χρήση παρασιτοκτόνων. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ανθρώπινο κομμάτι, αφού μέσα από το Refarming Greece εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των παραγωγών και των κοινωνιών, καθώς ένα ποσοστό από τα κέρδη το «επιστρέφουμε» στις τοπικές κοινωνίες για την ενίσχυσή τους.

Lilo Mendola

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το https://europa.eu/investeu/projects/help-young-farmers_el και την ιστοσελίδα της Agrifarm www.agrifarm.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα