Πώς διαμορφώνονται οι εκπαιδευτικές ώρες στα Λύκεια με το νόμο Κεραμέως

Πώς διαμορφώνονται οι εκπαιδευτικές ώρες στα Λύκεια με το νόμο Κεραμέως
Σχολική αίθουσα - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο νόμος Κεραμέως φέρνει στα Λύκεια της χώρας περισσότερες ώρες Λατινικών, πολύ λιγότερες Κοινωνιολογίας και... καθόλου Καλλιτεχνικών και Μουσικής. Αναλυτικά παράδειγμα με πίνακες.

Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από τη Βουλή (πριν περίπου 10 ημέρες) έγινε πολλή κουβέντα για μία σειρά απο θέματα που είχαν να κάνουν με τις επιλογές του Υπουργείου για τα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Λύκειο μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου.

To Νews 24/7 σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (Κ.Ε.ΜΕ.ΤΕ) σας παρουσιάζει αναλυτικά και με τη βοήθεια πινάκων το τι πρόκειται να ισχύσει στα Λύκεια της χώρας. Οι απορίες έτσι για την τύχη μαθημάτων όπως τα Καλλιτεχνικά, η Μουσική και η Κοινωνιολογία λύνονται με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Τα παραδείγματα είναι συνολικά πέντε. 

Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με δύο τμήματα σε κάθε τάξη του Λυκείου, συγκεκριμένα της Β’ και της Γ’ όπως θα ισχύσουν από τη σχολική σεζόν 2021-2022 (όχι δηλαδή την αμέσως επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη). 

Γίνεται σαφές ότι αυξάνονται οι ώρες των Φιλόλογων (λόγω των Λατινικών) αλλά και αυτές των Γυμναστών. Οι Κοινωνιολόγοι σχεδόν εξοβελίζονται από το πρόγραμμα καθώς οι ώρες τους μειώνονται το λιγότερο κατά 77% ενώ πλέον δεν υπάρχουν θέση στα Λυκείο για τους καθηγητές Μουσικής και Καλλιτεχνικών (τα μαθήματά τους υπήρχαν ως μαθήματα επιλογής, πλέον δεν υπάρχουν καθόλου). Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι και η μείωση του ωραρίου των Οικονομολόγων. 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μειώνονται οι ώρες των Χημικών, των Φυσικών και των Βιολόγων.

To δεύτερο παράδειγμα αφορά Λύκειο με τέσσερα τμήματα σε κάθε τάξη (Β’ και Γ’ Λυκείου). Και εδω εντοπίζονται οι διαφορές του ωραρίου που ίσχυσε εφέτος με το ωράριο που θα ισχυσει από τη σεζόν 2021-2022.

Και σ’ αυτό το παράδειγμα ενισχύεται σαφώς το ωράριο των φιλολόγων (έως και 12%) ενώ το ίδιο γίνεται και μ’ αυτό των καθηγητών Αγγλικών αφού το Αγγλικά από μάθημα επιλογής, γίνεται υποχρεωτικό. Οι καθηγητές των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής βρίσκονται εκτός Λυκείου ενώ για τους καθηγητές της Κοινωνιολογίας η μείωση είναι πολύ μεγάλη (το λιγότερο κατά 74%). 

Οπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, έτσι και σ’ αυτό, μειωμένα είναι τα ωράρια των Φυσικών, των Χημικών και των Βιολόγων. Σαφής,τέλος, η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών Πληροφορικής (το λιγότερο 38%). 

Εσπερινά Λύκεια

Στα εσπερινά λύκεια, που δεν πρέπει να ξεχνάμε καθώς σ’ αυτά φοιτούν όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την 12ετη εκπαίδευση, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα. Τα παραδείγματα αναλύουν την κατάσταση ανά τάξη. 

Στην Α’ τάξη του Εσπερινού Λυκείου τα Μαθήματα Επιλογής (Εφαρμογές Πληροφορικής, Γεωλογία και Διαχείρισ Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία) αντικαθιστώνται από τα Αγγλικά και τις Εφαρμογές Πληροφορικής. Δεν υπάρχουν πλέον μαθήματα επιλογής. 

Στη Β’ τάξη του Εσπερινού Λυκείου η διαφορά εντοπίζεται στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. 

Μέχρι και εφέτος στη συγκεκριμένα ομάδα προσανατολισμού οι μαθητές διδάσκονταν 3 ώρες Αρχαία και 2 ώρες Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών. 

Από την αμέσως επόμενη χρονιά οι 2 ώρες των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών αντικαθίστανται από 2 ώρες Λατινικών με τις ανάλογες φυσικά επιπτώσεις στους καθηγητές των δύο μαθημάτων. 

Στη Γ’ τάξη, τέλος, η μεγάλη διαφορά εντοπίζεται και πάλι στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Οι 6 ώρες της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από 6 ώρες Λατινικών αλλά από τη σεζόν 2021-2022. 

Από την αμέσως επόμενη σεζόν εισέρχεται το “κόντρα” μάθημα των Μαθηματικών όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού σπουδών (Θετικών, Υγείας, Οικονομίας και Πληροφορικής) που θα εξετάζονται (ενδοχολικά και όχι πανελλαδικά) στην Ιστορία. 

Οπως, θα παρατηρήσατε σ’ όλους τους προηγούμενους πίνακες, το δευτερεύον μάθημα που δεν “κουνιέται” από τα Λυκεία της χώρας είναι τα Θρησκευτικά που εξακολουθούν να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις, ακόμα και στη Γ’ Λυκείου. 

***Την επιμέλεια των πινακών είχαν η Γραμματέας του ΔΣ του Κ.Ε.ΜΕ.ΤΕ, Μαρία Γεωργαρίου και το μέλος του ΔΣ Διονύσης Προβής. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα