Kίνα: Το Πεκίνο θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης

Kίνα: Το Πεκίνο θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης
Άνθρωποι περπατούν κρατώντας ψώνια σε πλαστικές σακούλες Shutterstock

Σκοπός είναι να καταργηθούν στις μεγάλες πόλεις, οι πλαστικές σακούλες αλλά και η μαζική εστίαση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια, μέχρι το τέλος του 2020

Η Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών στον κόσμο, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλη την επικράτειά της, σύμφωνα με το BBC.

Στις μεγάλες πόλεις θα καταργηθούν οι μη βιοδιασπώμενες σακούλες ως το τέλος του 2020 και σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις ως το 2022. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης επίσης θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια ως το τέλος του 2020.

Η Κίνα πασχίζει επί σειρά ετών να διαχειριστεί το πρόβλημα με τα απορρίμματα που παράγει το 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκων της. Ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής στη χώρα, που έχει το μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου, είναι ήδη γεμάτος, 25 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μόνο μέσα στο 2017 η Κίνα συνέλεξε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο ως προς την ανακύκλωση.

Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010 ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση Our World in Data με έδρα την Οξφόρδη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2018 και αναφέρει ότι “η εικόνα παγκοσμίως προβλέπεται ανάλογη ως το 2015”.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης εξέδωσε χθες το νέο αυτό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες σε όλες τις κινεζικές πόλεις θα καταργηθούν ως το 2022 παρότι οι υπαίθριες αγορές που πουλάνε φρέσκα προϊόντα θα εξαιρεθούν ως το 2025.

Επίσης θα καταργηθεί η παραγωγή και πώληση πλαστικής σακούλας πάχους μικρότερου των 0,025 χιλιοστών. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης πρέπει να περιορίσει τη χρήση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία κλήθηκαν να σταματήσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης ως το 2025.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία στην Κίνα κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους λιανεμπόρους να πουλάνε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ενώ απαγόρευσε και την παραγωγή της πολύ λεπτής πλαστικής σακούλας. Το 2017, η Κίνα, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή τους.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ασία που καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα σταματήσει να πουλάει πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα μεγάλα καταστήματα και από το 2021 και σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα, επίσης απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα πολυκαταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ και τις παραδοσιακές αγορές ως τον Ιούνιο του 2020. Το νησί Μπαλί της Ινδονησίας επίσης έχει καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης. Επιπλέον, η Μαλαισία επέστρεψε στις χώρες προέλευσής τους 150 εμπορευματοκιβώτια με παρανόμως εισαχθέντα πλαστικά απορρίμματα. Οι πλουσιότερες χώρες στέλνουν πλαστικά απορρίμματα στη Μαλαισία από το 2018, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ποσότητες που εισάγονται στη χώρα παράνομα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα