Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 123rf.com

Δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Φέτος η Ημέρα εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. 

Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δείτε παρακάτω μερικές δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και με σύνθημα «Εφιάλτης η κλιματική αλλαγή» η διοίκηση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) διοργανώνει, μαζί με άλλους φορείς, ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι εκδηλώσεις -που διοργανώνονται επίσης από τους ΟΠΑΝΔΑ, ΕΥΔΑΠ, Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων, Οικοσύστημα ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΕΝ, ΚΕΚ-ΠΑΚΟΕ και ΟΙΚΟΓΗ- θα ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ -που δραστηριοποιείται δυναμικά για το περιβάλλον τα τελευταία 40 χρόνια- Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, μαζί με τους επικεφαλής των υπολοίπων φορέων, καλούν τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οπως αναφέρουν στο μήνυμά τους προς τους πολίτες ο στόχος είναι «να ενημερωθείτε, να διαμαρτυρηθείτε και να συμπράξετε στα δρώμενα για τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής, που ταλανίζει τους λαούς του πλανήτη».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ομιλίες του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων κομμάτων και φορέων, πλήθος συζητήσεων και workshops με διακεκριμένους επιστήμονες, έκθεση φωτογραφίας καθώς και δρώμενα για παιδιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων:

Πάρκο Γουδή, Αθήνα

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7μμ στο Πάρκο Γουδή (Τέρμα Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου, στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου), φορείς της περιοχής θα διοργανώσουν εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές: «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που κυριαρχεί παγκόσμια και θέτει τη μεγιστοποίηση των κερδών πάνω από το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής, έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα».

Ραδιομέγαρο ΕΡΤ, Αθήνα

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου ο κήπος του Ραδιομεγάρου φιλοξενεί δρώμενα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολλά παιχνίδια που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους! Η καλοκαιρινή αυτή γιορτή συνδιοργανώνεται, στα πλαίασια της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος από την ΕΡΤ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κήπος της ΕΡΤ υποδέχεται παιδιά από 4 εως 12 ετών, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το περιβάλλον από τις 17.30 έως τις 20.30.

Ο «Ανακυκλούλης» θα υποδέχεται τα παιδιά με σκοπό να τα διδάξει για τη σημασία της ανακύκλωσης στην προστασία του πλανήτη, μέσα από διασκεδαστικά δρώμενα! Παρέα με τον «Ανακυκλούλη» τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες όπως το θεατρικό παιχνίδι, θα παίξουν στο φουσκωτό πάρκο μαθαίνωντας παράλληλα για την ανακύκλωση, θα παρακολουθήσουν εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον και θα ταξιδέψουν με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας,

Στόχος της γιορτής είναι να μάθει στα παιδιά για το περιβάλλον και να τα ευαισθητοποήσει για τη σημασία της προστασίας του, καθώς σύμφωνα με το σύνθημα της εκδήλωσης «Αγαπώ θα πει Φροντίζω – Τα παιδιά μαθαίνουν για το Περιβάλλον».

Κήπος Ραδιομεγάρου ΕΡΤ | Λ. Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή | Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, 17.30-20.30 | Για παιδιά κυρίως 4-12 ετών

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, έχει ετοιμάσει ειδικά σχεδιασμένες δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες και για οικογένειες με παιδιά 3-12 χρόνων.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων διαμορφώνεται ως εξής:

Συγκεκριμένα, κατά τις ώρες 9:00 – 12:30 θα υποδέχονται οργανωμένες σχολικές ομάδες (απαιτείται προ-συνεννόηση) ενώ κατά τις ώρες 11:00 – 19:00 οι οικογένειες μπορούν να δώσουν το παρών για να συμμετέχουν στις δωρεάν εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

– στο έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής»

«Μήπως είμαι… εκτός εποχής;» ελεύθερη ροή

Τα φρούτα και τα λαχανικά τα βρίσκουμε στους πάγκους πάντα, αλλά έχουν κι αυτά την εποχή τους. Συμβουλευόμαστε το εποχολόγιο της διατροφής, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία να καταναλώνουμε κάθε προϊόν στον καιρό του, γεμίζουμε το μανάβικο μόνο με οπωροκηπευτικά του καλοκαιριού και … βοηθάμε τα φρούτα και τα λαχανικά να βρουν την εποχή τους.

– στο έκθεμα «Γεια σου Πυθαγόρα!»

«Τίποτα για πέταμα!» ελεύθερη ροή

Τόνοι σκουπιδιών μολύνουν το περιβάλλον μας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν πετάμε τίποτα, επαναχρησιμοποιούμε παλιά υλικά και τα μεταμορφώνουμε σε έργα τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο 2103312995

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα

Κήποι του Πασά, Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2019 για 4η χρονιά πλήθος εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί ώστε να κρατηθεί στη ζωή και να μετατραπεί σε πάρκο αυθορμητισμού, παιδικών παιχνιδιών και καλλιτεχνικής έμπνευσης ο χώρος του Δημοτικού Πάρκου των Κήπων του Πασά, πάνω από το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Οι Κήποι του Πασσά, ένα στολίδι μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φρόντισαν να τους ξαναζωντανέψουν πολλοί από τους φορείς της πόλης.

Η Χ.Α.Ν.Θ, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Γ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας» (με φορέα υποδοχής την Αμερικανική Γεωργική Σχολή – PerrotisCollege), το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου ΓΕΛ, συνδιοργανώνουν, με την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, εκδήλωση στο Δημοτικό Πάρκο των Κήπων του Πασά με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος 2019.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν 3 χρόνια με τίτλο «Ελάτε να βάλουμε το νερό στ’ αυλάκι στους Κήπους του Πασά», προκειμένου να διασωθεί το πάρκο και αυτός ο ιστορικός τόπος, μοναδικός πνεύμονας πρασίνου για την πόλη και να αποδοθεί στους κατοίκους της. Με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των συναρμόδιων Αντιδημαρχιών τις τρεις προηγούμενες χρονιές πετύχαμε το πάρκο να είναι καθαρό, φροντισμένο, καταπράσινο αλλά και να επανεγκατασταθεί η αντλία για την ανακύκλωση στην κυκλοφορία του νερού.

Για να υπάρχει συνέχεια σε αυτό το όμορφο πάρκο, θα πρέπει όλοι μας και κυρίως τα σχολεία, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η νεολαία και οι κάτοικοι της περιοχής να αγκαλιάσουν το πάρκο, να το παρακολουθούν, να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, να νοιάζονται για αυτό.

Με τη φετινή εκδήλωση, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για να δώσουμε στους Κήπους του Πασά ζωή και περιεχόμενο επιλέγοντας το πάρκο αυτό, ως τόπο καλλιτεχνικής έμπνευσης, αυθορμητισμού και παιχνιδιού παιδιών, χαλάρωσης και ευεξίας μεγαλύτερων.

Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το πάρκο την Τετάρτη 5 Ιουνίου από τις 18.00 – 21.00 για να διασκεδάσετε με μουσικά events, χορευτικές εκδηλώσεις, δενδροφύτευση, παιχνίδια για μικρούς και για μεγάλους και πολλές άλλες εκπλήξεις! Φεύγοντας από το πάρκο ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα σας χαρίσει ένα όμορφο λουλούδι.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η ομάδα «Κύκλος Κρουστών Θεσσαλονίκης», η Ορχήστρα του 7ου Γ.Ε.Λ., με Ελληνική μουσική, το μουσικό σχήμα «Γιαφ Γιουφ» με ρεμπέτικες μελωδίες, η Χορευτική Ομάδα του ΚΑΠΗ της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και το ρεμπέτικο τμήμα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της Χ.Α.Ν.Θ. Ακόμη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Γυμναστική στο Πάρκο» και η Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς πρόγραμμα Pilates ανοιχτό προς όλους. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κ. Μακεδονίας συμμετέχει με την ενημερωτική εκστρατεία εναντίον των πλαστικών μιας χρήσης «Plastic is NO fantastic”, με ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και το επιδαπέδιο παιχνίδι. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν ωφελούμενοι του προγράμματος REACT του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συμμετέχουν με δενδροφύτευση στους χώρους του Πάρκου.

Περισσότερες πληροφορίες: Εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 «Γιορτάζουμε στους Κήπους του Πασά»

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στις 18:00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα