Από τη ΔΕΘ στη Νέα Υόρκη: Η δεύτερη συνάντηση Τσίπρα- Ρος

Από τη ΔΕΘ στη Νέα Υόρκη: Η δεύτερη συνάντηση Τσίπρα- Ρος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Το κυβερνητικό σχέδιο, που ξεκίνησε στη ΔΕΘ, όπου έλαβαν χώρα οι πρώτες ουσιαστικές επαφές με επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ολοκληρώνεται με το σημερινό ραντεβού, , παρουσία εκπροσώπων αμερικανικών κολοσσών. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού και η αναζήτηση Αμερικανών επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον υπουργό Εμπορίου  των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

Η προηγούμενη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ και η σημερινή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη του πρωθυπουργού, ο οποίος συζήτησε χθες με πιθανούς επενδυτές τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την αναζήτηση επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της εξόδου στις αγορές.

Στη συνάντηση Τσίπρα- Ρος θα μετέχουν και εκπρόσωποι αμερικανικών κολοσσών, οι οποίοι είχαν βρεθεί στη ΔΕΘ και είχαν από τότε εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Επομένως η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρωθεί μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Τσίπρας χθες συζήτησε  με επιτελικά στελέχη πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών και funds, σε συναντήσεις που είχαν οργανώσει η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley. Συναντήσεις οι οποίες διοργανώθηκαν με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Bank of America Tower  και στη συνέχεια στο κτίριο της Morgan Stanley, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Πρωθυπουργός προς άγραν επενδύσεων είναι ότι με την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η χώρα έχει αλλάξει πλέον σελίδα, ενώ παράλληλα ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που οδήγησαν στη χρεωκοπία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά θέλει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, διαβεβαιώνοντάς τους πως υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο, με δεδομένο το γεγονός της σταθερής και απρόσκοπτης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Όπως έχει γίνει γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε μετά τις προθεσμίες που πήρε η χώρα μας από τους δανειστές αναφορικά με την αναθεώρηση και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παράλληλα, έγινε αναλυτική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια διοίκηση, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανταπόκριση της χώρας στην απορρόφηση αναπτυξιακών κονδυλίων από την Ευρώπη και αλλού.

Τέλος, παρουσιάστηκε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης σε βάθος πενταετίας, όπως περίπου έγινε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στόχος και η αναζήτηση επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδας για έκδοση ομολόγου 5ετούς ή 10ετούς διάρκειας προκειμένου η χώρα να βρεθεί και πάλι στις αγορές.

Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου που δεν είναι άλλο από την έξοδο της χώρας στις αγορές θα κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ασία και θα βολιδοσκοπήσει επενδυτές, έχοντας επίσης στο μυαλό του την έκδοση ομολόγου.

 «Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της Bank of America Merrill Lynch.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές το ισχυρό χαρτί της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα