Debate News 24/7: Χαρίτσης vs Καραμανλής

Debate News 24/7: Χαρίτσης vs Καραμανλής

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία και ο υποψήφιος με τη ΝΔ στις Σέρρες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα μνημόνια, τα έργα υποδομών, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα εργασιακά και το υπερταμείο

Ενώ το debate των αρχηγών είναι ακόμη στον αέρα, το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Ο υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία Αλέξης Χαρίτσης και ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις Σέρρες Κώστας Καραμανλής, κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τα μνημόνια, τα έργα υποδομών, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα εργασιακά και το υπερταμείο.

Η ΝΔ υπαναχώρησε από την εθνική γραμμή που και η ίδια υπηρέτησε το 2008, για να κρατήσει στο κομματικό μαντρί την ακροδεξιά της πτέρυγα, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ.Σαμαρά, υποστηρίζει ο κ.Χαρίτσης με τον κ.Καραμανλή να τονίζει: “Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 είπε το περήφανο Όχι στο Βουκουρέστι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έπραξε τα ακριβώς αντίθετα”.

Ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ χαρακτηρίζει fake news τα περί επταήμερης εργασίας και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών διαστρέβλωση της πραγματικότητας τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπερταμείο.

Το debate των δύο υποψηφίων

Αλέξης Χαρίτσης: Το πρόγραμμα της ΝΔ επαναφέρει τις βασικές αρχές της διαρκούς λιτότητας των μνημονίων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Ακόμη και εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν δηλώσει ότι τελικά τα μνημόνια ήταν επιβλαβή και λανθασμένα. Προς τι η ιδεολογική εμμονή σε παρωχημένες και βλαβερές συνταγές λιτότητας;

Κώστας Καραμανλής: “Το πρόγραμμα της ΝΔ, κύριε Χαρίτση, κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέτε: Δίνει ανάσα σε όλους τους Έλληνες, ενισχύει πρωτίστως όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στηρίζει τη μεσαία τάξη που η κυβέρνησή σας τσάκισε. Εμείς δεν λέμε μεγάλα λόγια, λέμε λίγα αλλά θα τα υλοποιήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ισχυρή ανάπτυξη, με το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές – περισσότερες επενδύσεις – νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές.

Πρέπει να πω, όμως, ότι ξαφνιάζομαι πραγματικά να βλέπω εν έτει 2019 έναν Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ -της κυβέρνησης δηλαδή που οδήγησε τη χώρα στο τρίτο, σκληρό και αχρείαστο μνημόνιο, την ώρα μάλιστα που βγαίναμε στο ξέφωτο- να εκφράζει «αντιμνημονιακό» λόγο.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή του, έκοψε το ΕΚΑΣ, ψαλίδισε τις συντάξεις χηρείας, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, κατάργησε τα όρια κατώτατης σύνταξης, μείωσε τις συντάξεις αναπηρίας και χτύπησε σκληρά και συστηματικά τη μεσαία τάξη… Αυτοί που ακολούθησαν σκληρές πολιτικές λιτότητας και περικοπών, σήμερα θέλουν να μας κουνούν το δάχτυλο;

Κώστας Καραμανλής: Επί των ημερών της κυβέρνησή σας, δεν ξεκίνησε ούτε ένα μεγάλο έργο και δεν ετοιμάστηκε ούτε μία σοβαρή μελέτη για την επόμενη γενιά μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί αφήσατε 4,5 χρόνια να πάνε χαμένα στον κρίσιμο τομέα των υποδομών;

Αλέξης Χαρίτσης: Μάλλον δεν διαβάζετε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια. Αν τα διαβάζατε θα βλέπατε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος αφού μεγάλα έργα, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), όχι μόνο έχουν σχεδιαστεί αλλά δημοπρατήθηκαν ήδη και ξεκινά η κατασκευή τους, ενώ άλλα, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και το Μετρό Θεσσαλονίκης (που επί των ημερών σας είχε καταντήσει ανέκδοτο) βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Είναι όμως εξόχως υποκριτικό να εγκαλεί την κυβέρνηση η ΝΔ, τη στιγμή που το 2015 παρέδωσε μια τραγική κατάσταση όπου όλα τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, ήταν σταματημένα και η χώρα κινδύνευε να επιστρέψει πολλά δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μη μιλήσουμε για τις τεράστιες υπερκοστολογήσεις και την πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, όταν ένα χιλιόμετρο οδικού άξονα στην Ελλάδα έφτασε να κοστίζει τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χρειάστηκε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου το 2015-6 για να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα και να τα παραδώσουμε έτοιμα στους πολίτες, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα, σημαντικές μειώσεις στο κόστος τους. Ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχω προσωπική εμπειρία της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε για να ξεμπλοκάρουμε τις χρηματοδοτήσεις των οδικών αξόνων και να αποτρέψουμε την επιστροφή περισσότερων από 3 δις στην ΕΕ λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη δική σας κυβέρνηση. Χρήματα βεβαίως που θα έπρεπε να κοπούν από παιδεία, υγεία, μισθούς και συντάξεις. Κραυγαλέο παράδειγμα της πλήρους αποτυχίας των κυβερνήσεων της παράταξής σας και του ΠΑΣΟΚ είναι ο ΠΑΘΕ, ο κύριος εθνικός οδικός άξονας της χώρας, η κατασκευή του οποίου σερνόταν από το 1990 και εμείς τον ολοκληρώσαμε μέσα σε δύο χρόνια.

Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός και έχουν προχωρήσει οι μελέτες για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απορρόφηση των κονδυλίων, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες όπου οι καθυστερήσεις και η απώλεια ευρωπαϊκών πόρων ήταν ο κανόνας.

Τέλος, επειδή η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο λίγα μεγάλα έργα αλλά και πολλά μικρά και μεσαία έργα που καλύπτουν ζωτικές ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργήσαμε από το μηδέν ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον ΦιλόΔημο, ακριβώς για αυτού του είδους τις υποδομές. Στον έναν χρόνο λειτουργίας του έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας, περισσότερα από 2,6 δις. ευρώ πρόσθετοι πόροι για την υλοποίηση υποδομών σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, η αντιπλημμυρική θωράκιση και η αγροτική οδοποιία, η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων κλπ. Ήδη έχουμε εντάξεις εκατοντάδων έργων άνω του 1,8 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα που έχει αγκαλιαστεί από τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως.

Αντίθετα λοιπόν, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα δημόσια έργα ήταν ταυτισμένα με αδιαφανείς διαδικασίες, διαπλοκή και σκάνδαλα, τώρα υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ταχεία υλοποίηση, διαφάνεια και αξιοπιστία, τόσο για τα μεγάλα έργα, όσο και για τα πολλά μικρότερα, που χρειάζεται η χώρα.

Αλέξης Χαρίτσης: Η ΝΔ πρωτοστάτησε στο κρεσέντο λαϊκισμού για τη συμφωνία των Πρεσπών για μικροπολιτικούς λόγους. Σήμερα δηλώνει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία αν γίνει κυβέρνηση. Πόσο βοηθάει την αξιοπιστία της χώρας αυτή η στάση της ΝΔ;

Κώστας Καραμανλής: “Αν ως «κρεσέντο λαϊκισμού» εννοείτε τα ακομμάτιστα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας μας, πρέπει να σας πω ότι είμαι περήφανος που συμμετείχα, ως πολίτης, σε αυτά. Και θα περίμενε κανείς από ένα αριστερό κόμμα να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν…

Τον περασμένο Ιανουάριο στη Βουλή, έθεσα ένα ερώτημα, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εσείς που πιστεύετε στην αμεσοδημοκρατία, που έχετε –όπως υποστηρίζετε– λαϊκές ευαισθησίες, που κάνατε δημοψήφισμα το 2015 για ένα θέμα που κατά πολλούς έγκριτους νομικούς ξέφευγε των προϋποθέσεων του Συντάγματος, γιατί προχωρήσατε στη Συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας τη γνώμη των πολιτών;

Κι από εκεί και πέρα, ξέρετε τι είναι λαϊκισμός; Να κατηγορείς ως «φασίστα» και «εθνικιστή» όποιον διαφωνεί μαζί σου. Ξέρετε τι είναι μικροπολιτική εκμετάλλευση; Να χρησιμοποιείς ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα επιχειρώντας –ανεπιτυχώς βέβαια- να δημιουργήσεις εσωκομματικά προβλήματα στους αντιπάλους σου. Και να προσπαθείς συνειδητά να διχάσεις τον ελληνικό λαό…

Σε αυτά τα θέματα, ας έχει ο καθένας τις απόψεις του, αλλά ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 είπε το περήφανο Όχι στο Βουκουρέστι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έπραξε τα ακριβώς αντίθετα. Ας αναγνωρίσει, τουλάχιστον, την υπεύθυνη και στιβαρή πολιτική στάση που τήρησε η παράταξή μας. Η παράταξη που από την ίδρυσή της, ακολουθεί απαράβατα την αρχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό.

Αυτό ακριβώς θα πράξουμε και στο μέλλον. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της κακής συμφωνίας. Και σίγουρα δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Παραμένουμε σταθεροί στο εθνικό καθήκον μας. Και δεν αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα τα εθνικά θέματα, γιατί καθορίζουν τις επόμενες γενιές.”

Κώστας Καραμανλής: Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε. Γιατί ακολουθήσατε κύριε Χαρίτση διπλωματία express; Μπορείτε να μας εξηγήσετε επίσης γιατί η κυβέρνησή σας αγνόησε τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και καλλιέργησε κλίμα διχασμού, σε αντίθεση με τη στάση που εμείς ακολουθήσαμε το 2008 όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εγκαίρως ενημερώσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου;

Αλέξης Χαρίτσης: “Δεν υπήρξε καμία διαδικασία express, έναν χρόνο κράτησαν οι διαπραγματεύσεις και σε όλη τη διάρκειά τους, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση του ελληνικού λαού και των πολιτικών αρχηγών για την εξέλιξή τους από τον Υπουργό Εξωτερικών. Εμείς αξιοποιήσαμε την ευνοϊκή συγκυρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών κυβερνήσεων, ένθεν κακείθεν των συνόρων, για να επιλύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφαιρούσε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο από τη χώρα μας και δηλητηρίαζε επί δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου.

Διαπραγματευτήκαμε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή που αποφασίστηκε και επανεπιβεβαιώθηκε σε διαδοχικά συμβούλια πολιτικών αρχηγών από το 1993 και έκτοτε. Και πετύχαμε μια συμφωνία που περιλαμβάνει όλα όσα διεκδικούσε η χώρα και ακόμη περισσότερα. Μια συμφωνία η οποία σέβεται όλες τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα: τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών, την επιβεβαίωση της σλαβικής καταγωγής της εθνικότητας και της γλώσσας των γειτόνων και του ξεκάθαρου διαχωρισμού τους από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά και ιστορία.

Εκεί που όλος ο κόσμος αποκαλούσε τη γειτονική χώρα σκέτο «Μακεδονία», τώρα όλοι την αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον η Ελλάδα αναβάθμισε τον διεθνή της ρόλο και καθιερώθηκε ως μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποκτώντας έναν ακόμη σύμμαχο. Εκεί που η Τουρκία ενίσχυε απειλητικά την πολιτική και στρατιωτική της παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία, τώρα είναι η ελληνική πολεμική αεροπορία που επιτηρεί τον εναέριο χώρο της. Σκεφτείτε τι θα σήμαινε τώρα, εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να έχουμε τουρκικά F 16 να αλωνίζουν στα βόρεια σύνορά μας.

Όλες οι αιτιάσεις της ΝΔ είναι προσχηματικές και αποσκοπούν στο να συγκαλύψουν την ανεύθυνη και καταστροφική στάση της σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Ότι δηλαδή υπαναχώρησε από την εθνική γραμμή που και η ίδια υπηρέτησε το 2008, υιοθετώντας τις πιο ακραίες απορριπτικές και εθνικιστικές θέσεις. Ότι προτίμησε να βάλει το μικροκομματικό συμφέρον, πάνω από τα εθνικά συμφέροντα, να απομονωθεί ακόμη και από τους συμμάχους της στην Ευρώπη (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) μόνο και μόνο για να κρατήσει στο κομματικό μαντρί την ακροδεξιά της πτέρυγα, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ Σαμαρά που ήταν και ο βασικός υπεύθυνος του μακεδονικού αδιεξόδου. Τέλος, δεν μπορώ να μην επισημάνω τη μέγιστη υποκρισία της ΝΔ που σήκωσε τη σημαία της πατριδοκαπηλίας για τις Πρέσπες και τώρα στελέχη της δηλώνουν ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα παρακολουθεί την πίστη εφαρμογή της συμφωνίας! Η αναξιοπιστία της ΝΔ σε όλο της το μεγαλείο και μάλιστα σε ένα εθνικό θέμα που μας ταλαιπώρησε για δεκαετίες και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλυσε με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα.”

Αλέξης Χαρίτσης: Οι ισχυρές οικονομίες έχουν ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας και ενίσχυσης των μισθών γιατί επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην κακοπληρωμένη και μαύρη εργασία που χαρακτηρίζουν τριτοκοσμικές χώρες. Η ΝΔ κλείνει το μάτι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, τόσο με αναφορές σε επταήμερη εργασία όσο και με το χαλάρωμα των ελέγχων. Είναι αυτή μια σύγχρονη προσέγγιση για τη σχέση εργαζομένων και εργοδοτών για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη;

Κώστας Καραμανλής: Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο και μια ειλικρινή απορία, με απόλυτο σεβασμό και κάθε καλή διάθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό ξεκίνησε μια προσπάθεια με fake news και χοντροκομμένα ψέματα εναντίον της ΝΔ… Αφού είδατε στις Ευρωεκλογές ότι κανέναν δεν πείθετε, γιατί το συνεχίζετε; Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψουν οι πολίτες ότι η ΝΔ δήθεν…θα βάλει τον κόσμο να δουλεύει συνεχώς κάθε μέρα και θα σταματήσει τους ελέγχους; Προφανώς αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Λυπάμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τόσο τους πολίτες και θέλει πολιτικό διάλογο με τέτοιες τερατολογίες. Και είμαι βέβαιος ότι με στελέχη όπως εσείς κύριε Χαρίτση, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο σοβαρά και ουσιαστικά.

Έχουμε πει ξεκάθαρα τους στόχους και τις θέσεις μας για την αγορά εργασίας: Καλύτεροι μισθοί με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους. Πολύ περισσότερες και σταθερές θέσεις εργασίας. Περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συμμετοχή των εργαζομένων στην επιτυχία της επιχείρησης. Σύνδεση της αγοράς εργασίας με την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Μέτρα για τη συμφιλίωση της προσωπικής ζωής με την εργασία. Και απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, με αυστηρούς ελέγχους.

Θέλουμε υγιή ανταγωνισμό, προστασία των αδυνάτων, ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης, δίκαιη φορολόγηση, σοβαρό και κοινωνικά δίκαιο κράτος-επόπτη και όχι το «κράτος-πατερούλη» του παρελθόντος…

Κώστας Καραμανλής: Κύριε Χαρίτση, θα μπορούσα να σας κάνω την ίδια ερώτηση για πολλά θέματα αλλά επιλέγω αυτό: Με το χέρι στην καρδιά, τι θα λέγατε αν όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση κάποια άλλη κυβέρνηση παραχωρούσε τα πάντα στο Υπερταμείο για 99 χρόνια;

Αλέξης Χαρίτσης: “Άλλη μια περίπτωση κραυγαλέας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Το Υπερταμείο είναι ένα εργαλείο αξιοποίησής της δημόσιας περιουσίας, όχι εκποίησής της σε τιμή ευκαιρίας, όπως συνέβαινε επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η επενδυτική πολιτική του Ταμείου εγκρίνεται από το ελληνικό δημόσιο που είναι ο βασικός του μέτοχος και περιλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που χαράσσονται από τον υπουργό Οικονομικών. Η λειτουργία του επίσης, δεν εξαντλείται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά χρησιμοποιεί ένα εύρος επενδυτικών εργαλείων για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, ενώ ο μακροχρόνιος σχεδιασμός του εξασφαλίζει καλύτερες ευκαιρίες και αποκλείει λογικές ξεπουλήματος.

Επιπλέον, μόνο το 50% των εσόδων του κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, με το άλλο 50% να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θέτει η κυβέρνηση. Καμία λοιπόν σχέση δεν έχει το Υπερταμείο με το ΤΑΙΠΕΔ που έστησαν εν μία νυκτί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να ξεπουλήσουν κακήν κακώς τη δημόσια περιουσία και τα πενιχρά έσοδα να ρίχνονται εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, το οποίο και συνέχιζε να αυξάνεται ανεξέλεγκτα επί των ημερών τους.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα