Κατρούγκαλος: Δεν “βλέπω” θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Κατρούγκαλος: Δεν “βλέπω” θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από περισσότερους των 151 βουλευτών, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στον News 24/7 στους 88,6.

“Είμαστε χώρα φιλειρηνική, δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε σε ρητορικές πολεμικής και σε ad hominem επιθέσεις’, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή. “Περιμένουμε το ίδιο να πράξει και η άλλη πλευρά, αν και ξέρουμε ότι έχει στην πολιτική της μία “σφραγίδα” αναθεωρητισμού, η οποία την οδηγεί σε τέτοιες κινήσεις και δηλώσεις(σσ Τσαβούσογλου) και την  οδηγούν σε απομόνωση. Είναι σε θέση αδυναμίας και απομονωμένη η Άγκυρα”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εν όψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο και ανέφερε ότι ενδεχόμενος πόλεμος θα είναι μία “lose-lose” κατάσταση, εκτιμώντας ότι δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο “παρότι-όπως είπε- γίνεται προσπάθεια για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, προσπάθεια που έχει αποτύχει”.

Όπως είπε η χώρα μας έχει το  πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος σε σχέση με προηγούμενες περιόδους και σημαντική αποτρεπτική δύναμη. “Αυτό που έχουμε πετύχει με συστηματική προσπάθεια σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με πλέγμα διπλωματικών προσπαθειών για την σταθεροποίηση της περιοχής και την ανάδειξη της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας αλλά και για την ακύρωση κάθε προσπάθειας γκριζαρίσματος”.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι επιδίωξή της κυβέρνησης είναι η επίλυση του ζητήματος. “Καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νίκου Κοτζιά να αναδείξουμε το Κυπριακό στη σωστή, διεθνή του διάσταση ως ενα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Εγγυήσεις και ασφάλεια είναι το ζητούμενο της Αθήνας που συμπίπτει με τη γραμμη Λευκωσίας. Όχι σε παρεμβατικά δικαιώματα και στρατό κατοχής.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: “Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκοπια θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και μετά το πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ γιατί είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Πολιτικά για ένα τέτοιο θέμα (Συμφωνία των Πρεσπών) χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, συνταγματικά όχι. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε 151 ψήφους. Μέχρι στιγμής οι συνταγματικές τροποποιήσεις της ΦΥΡΟΜ μας ικανοποιούν” τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για τη στάση της στο ζήτημα και κάλεσε τους βουλευτές του Ποταμιού να περιφρουρήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις Τζανακόπουλου στον News 24/7 στους 88,6 για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: “με βάση το Σύνταγμα η κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται όσο έχει την ανοχή του κοινοβουλίου. Συνταγματικά δεν απαιτείται ψήφος εμπιστοσύνης όταν αλλάζουν οι υπουργοί” και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να προβεί σε πρόταση δυσπιστίας.

Σχετικά με το ζήτημα της Αιγιαλίτιδας, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι ισχύει η επέκταση της και θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, “δηλαδή έως τον Οκτώβριο”.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία, δήλωσε πως η διαπραγμάτευση για πολλά ζητήματα είχε προχωρήσει, όμως η κατάσταση ψυχράνθηκε μετά το περιστατικό με τον θάνατο του Κατσίφα: “είχε προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε πολλά ζητήματα. Με το πολύ θλιβερό γεγονός Κατσίφα είχαμε ψύχρανση του κλίματος που θεωρώ πως είναι πλήρως αναστρέψιμη, με στόχο την οριστική επίλυση των θεμάτων. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής της προοπτικής αρκεί να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ομογενών, όπως και οι περιουσίες τους στη Χειμάρρα”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον θάνατο του έλληνα προξένου στην Βενεζουέλα, για τον οποίο είπε πως δεν φαίνεται να προκύπτει εγκληματική ενέργεια “αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε οριστικές δηλώσεις μέχρι να έχουμε το πόρισμα των Αρχών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα