Μουζέλης για Μητσοτάκη: Από το επταήμερο στην συμμετοχή των εργατών στα κέρδη της επιχείρησης

Μουζέλης για Μητσοτάκη: Από το επταήμερο στην συμμετοχή των εργατών στα κέρδη της επιχείρησης
Ο Νίκος Μουζέλης Eurokinissi

Κριτική στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για τα εργασιακά ασκεί ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας του LSE.

Τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα εργασιακά, σχολιάζει ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας του LSE, Νίκος Μουζέλης.

Θέσεις, που – όπως υποστηρίζει ο ίδιος – θα μπορούσαν στις εθνικές εκλογές να εξαφανίσουν την ήδη μικρή διαφορά του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ένα θαυμάσιο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Πρότεινε πως με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες είναι καιρός να εισαχθεί ο θεσμός της επταήμερης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επιχείρησης πρέπει να είναι δυνατή, στη βάση συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και των εργατών, να καθιερωθεί η εργασία όχι για πέντε αλλά για επτά μέρες την εβδομάδα. Υπήρξε βέβαια ακαριαία αντίδραση. Τα εργατικά σωματεία και γενικά όλος ο κόσμος της εργασίας σωστά θεώρησε τη νεοδημοκρατική πρόταση ως επιστροφή στον μεσαίωνα. Αφού σε συνθήκες μαζικής ανεργίας όπως στη χώρα μας, η συμφωνία για επτά μέρες την εβδομάδα μεταξύ εργατών και επιχειρηματία θα πετύχαινε πάντα. Κάθε αντίρρηση από συγκεκριμένους εργάτες θα τους οδηγούσε στην έξοδο και στην αναπλήρωσή τους από ανέργους που θα δεχόντουσαν να τους αντικαταστήσουν” αναφέρει ο κ. Μουζέλης.

Όπως επισημαίνει: “Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως μετά την πανελλήνια κατακραυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών – «κωλοτούμπα» θα την λέγαμε. Μετά από δυο τρεις μέρες ξέχασε το επταήμερο και έδωσε έμφαση στα εργατικά δικαιώματα μεταξύ των οποίων θα είναι και η συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη μιας επιχείρησης! Άρα η ΝΔ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πέρασε από τη νεοφιλελεύθερη πρόταση περί επταήμερης εργασίας στη σοσιαλιστική/συνεταιριστική πρόταση περί συμμετοχής των εργαζομένων στα επιχειρηματικά κέρδη. Πέρασμα με άλλα λόγια από τον Hayek και τον Freedman στον πατέρα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής θεωρίας Bernstein. Η αναπόφευκτη στροφή αιτιολογήθηκε βέβαια με την ιδέα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εννοούσε όχι την κατάργηση του σαββατοκύριακου αλλά την πιθανότητα ενός εργοστασίου να λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα. Αλλά αυτή η αιτιολογία δεν είναι πειστική. Ως γνωστόν, μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν μεν κάθε μέρα της εβδομάδας αλλά με δύο ή τρεις βάρδιες”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε εδώ στις πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν πως οι υπερβολικές ώρες εργασίας, είτε αυτές επιβάλλονται από τον εργοδότη είτε επιλέγονται από τον εργαζόμενο, μειώνουν την παραγωγικότητα της εργασίας (βλ. Economist, 18/5/2019, σελ. 56). Συμπέρασμα: μια άλλη τέτοιου είδους φαεινή ιδέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (π.χ. πως οι παροχές στους μη έχοντες εμποδίζουν τις επενδύσεις) μπορεί στις εθνικές εκλογές να εξαφανίσει την ήδη μικρή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ” καταλήγει ο κ. Μουζέλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα