Προγραμματικές: Η δεύτερη μάχη των αρχηγών- ΔΕΗ, Σκοπιανό, παιδεία στο επίκεντρο

Προγραμματικές: Η δεύτερη μάχη των αρχηγών- ΔΕΗ, Σκοπιανό, παιδεία στο επίκεντρο
Ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβερνήσεως. Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια Eurokinissi

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις, αφού προηγηθούν ομιλίες υπουργών που χειρίζονται μερικά από τα πιο “καυτά” θέματα

Οι τριήμερες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή ολοκληρώνονται σήμερα με την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού προηγηθεί η δεύτερη μάχη των πολιτικών αρχηγών και ομιλίες υπουργών, που χειρίζονται μερικά από τα πιο καυτά θέματα.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το Σάββατο ανακοίνωσε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης με κύριο τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος τον Αύγουστο κατά 22% και θέλησε να δώσει στίγμα ενωτικό και ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναμένεται όμως να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα καθώς και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Καθώς και η δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην πρωτολογία του είχε κατηγορήσει τον κ.Μητσοτάκη ότι δεν είπε λέξη για το ασφαλιστικό και για το αφορολόγητο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται προφανώς να σχολιάσει τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος περιέγραψε το σύστημα τριών πυλώνων με δημόσια κύρια σύνταξη και κίνητρα για προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα και θα περιγράψει πιο αναλυτικά τη φορολογική πολιτική, ενώ αναμένεται εάν θα απαντήσει στον κ.Τσίπρα για το αφορολόγητο, καθώς και τι θα πει για τα πρωτογενή.

Μία από τις πιο κρίσιμες ομιλίες είναι αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που μεταξύ άλλων χειρίζεται την καυτή πατάτα της ΔΕΗ, για την οποία ο πρωθυπουργός το Σάββατο περιέγραψε ένα “μοντέλο ΟΤΕ” και προανήγγειλε ιδιωτικοποίηση δικτύων.

Το απόγευμα θα μιλήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο Ελληνικό.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και ιδίως τι θα πει για διόδια, ΜΜΜ και μεγάλα έργα, καθώς και η ομιλία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποτελούν άλλα δύο κομβικά πρόσωπα της ημέρας, καθώς το Σκοπιανό αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης και χθες με τον Κυριάκο Βελόπουλο να προσπαθεί να λαϊκίσει εκ δεξιών της ΝΔ με επίθεση στο Μάκη Βορίδη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως προβληματική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε “κρυστάλλινη” τη θέση της ΝΔ.

Από την πλευρα του ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία στελέχη (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου) κατηγόρησαν τη ΝΔ για νεοφιλελευθερισμό και εθεσαν το ερώτημα από που θα βρεθουν τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης.

Για αντικομμουνισμό κατηγόρησε τη ΝΔ η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πως: “Οταν είπα ότι “λεφτά υπάρχουν” το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα”.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγιναν δεκτές και οι ανακοινώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για τα δίκτυα 5G και το υπεργρήγορο Ίντερνετ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα