Ο Σημίτης, ο Καραμανλής, το Ελσίνκι, η Χάγη και η Νήσος των Όφεων

Ο Σημίτης, ο Καραμανλής, το Ελσίνκι, η Χάγη και η Νήσος των Όφεων
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου το 2004 EUROKINISSI

"Φτάσαμε πολύ κοντά το 2003 σε συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη", φέρεται να αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Η επιλογή του Κώστα Σημίτη να ρίξει τους τόνους και η "αντεπίθεση" των "καραμανλικών".

Μια συζήτηση που αποφεύγεται να ανοίξει επί της ουσίας και αφορά την επιλογή ή όχι για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα “Νέα” .

Κατ’ αρχήν τι συνέβαινε το 2003, όπως έζησε τα γεγονότα ο υπογράφων, καλύπτοντας επί χρόνια το τότε κυβερνητικό ρεπορτάζ για την εφημερίδα «Έθνος», αλλά και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ημερών:

Η Ελλάδα με την Τουρκία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία στις διερευνητικές επαφές που διεξάγονταν μεταξύ των δυο χωρών. Και εάν όμως Αθήνα και Άγκυρα δεν έφταναν σε διμερή συμφωνία, τότε βάση της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι, Δεκέμβριο του 1999, οι δυο χώρες θα μπορούσαν στο τέλος του 2004 να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να επιλύσουν τις διμερείς επαφές τους. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που σωστά αναφέρει τα γεγονότα στο άρθρο του, με την αμέριστη συνδρομή του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ήταν αποφασισμένος είτε για την επίλυση σε διμερές επίπεδο, είτε σε διαφορετική περίπτωση για προσφυγή στη Χάγη. Οι εκλογές, όμως, και η ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο νικητής των εκλογών Κώστας Καραμανλής δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική για πολλαπλούς λόγους. Για τη μη προσφυγή στη Χάγη αργότερα έχει επικαλεστεί σε συνομιλητές του μεταξύ άλλων και το επιχείρημα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη νήσο των Όφεων. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε τότε αποφανθεί ότι η ανήκουσα στην Ουκρανία «Νήσος των Οφεων» αλλά ευρισκόμενη κοντά στις ρουμανικές ακτές, δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, αν και το αντεπιχείρημα είναι ότι η συγκεκριμένη νήσος , σε αντίθεση πχ με το Καστελόριζο, είναι ακατοίκητη και βρίσκεται επάνω σε αυτή μόνο στρατιωτική φρουρά. Αργότερα υπήρχε και η απόφαση για τη διαμάχη Μπαγκλαντές- Μιανμάρ για το Σεν Μάρτιν, απόφαση που κατά κάποιους δικαιολογεί απολύτως τους προβληματισμούς του τότε πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι,πάντως, πως υπάρχουν δυο σχολές σκέψης στη χώρα, στην οποία αποφεύγεται η σοβαρή συζήτηση, πέραν αυτής του διαχωρισμού …”μειοδοτών-υπερπατριωτών” -και δεν αναφερόμαστε στους πραγματικούς υπερπατριώτες, ένα επικερδές πολιτικό αλλά και οικονομικό επάγγελμα από καταβολής του ελληνικού κράτους και ιδίως από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Δεν απαντά

Ο Κώστας Καραμανλής, πάντως, δεν πρόκειται να απαντήσει προσωπικά στο άρθρο του Κώστα Σημίτη. Αντ’ αυτού,όμως, αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα, «καραμανλικά στελέχη», αλλά και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο εκείνη σε κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνηση, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ούτως ή άλλως, παρά και τη διευκρινιστική δήλωση του Κώστα Σημίτη ότι δεν συμφωνεί με το πρωτοσέλιδο τίτλο που έβαλε η εφημερίδα στο άρθρο του (“Για όλα φταίει ο Καραμανλής”), τονίζοντας πως «προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι», είναι σαφές πως θα τροφοδοτηθεί και πάλι η αντιπαράθεση «σημιτικών» και «εκσυγχρονιστών» με τους «καραμανλικούς».

Η εκδήλωση Βενιζέλου για τη Χάγη με τη συμμετοχή της Ντόρας

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η εκδήλωση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 6 το απόγευμα, ομιλητές θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Παύλος Αποστολίδης και ο Γιώργος Σαββαΐδης, ενώ θα συντονίσει ο Αλέξης Παπαχελάς.

Τι είπε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ASSOCIATED PRESS

Το ότι Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποκάλυψε, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ο Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Αλέξη Τσίπρα.

“Φτάσαμε μια ανάσα πριν την προσφυγή στη Χάγη το 2003 με τον Σημίτη”, είπε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Τυνησία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα