“Ξεσήκωσε την φυλακη”. Λόγω πολιτικής δράσης μεταφέρθηκε στα Γρεβενά ο Δημάκης παραδέχεται η Σ. Νικολάου

“Ξεσήκωσε την φυλακη”. Λόγω πολιτικής δράσης μεταφέρθηκε στα Γρεβενά ο Δημάκης παραδέχεται η Σ. Νικολάου
Η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου Eurokinissi

Αίσθηση βεντέτας με τον κρατούμενο φοιτητή, προκάλεσε η ένταση με την οποία αναφέρθηκε στη υπόθεση, ενημερώνοντας την Βουλή, η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο λόγος που ο Βασίλης Δημάκης μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών από τις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν η πολιτική του δραστηριότητα και “πληροφορίες” σύμφωνα με τις οποίες αυτή προκαλούσε “αναταραχή”.

Την παραδοχή αυτή έκανε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ενημερώνοντας για το θέμα, την Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, οδηγήθηκε στο να ξεκινήσει 3 φορές απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα του να μετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ όπου έχει εγγραφεί από το 2017. Σήμερα βρίσκεται στην στην ανδρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου επέστρεψε μετά από μία περιπέτεια περίπου δύο μηνών.

“Ξεσήκωσε τη φυλακή του Κορυδαλλού”

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Σοφία Νικολάου  “περιήλθαν πληροφορίες, αξιόπιστες θα έλεγα, ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος ξεσήκωσε τη φυλακή του Κορυδαλλού. Και όχι μόνο αυτή τη φυλακή. Είχε επικοινωνία και με κρατούμενους σε άλλες φυλακές της χώρας, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι της συγκεκριμένης φυλακής να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ως εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι είναι και οι μάγειρες της φυλακής. Άρα, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα σίτισης  του Κορυδαλλού. Για πολλές μέρες δεν είχε φαγητό ο Κορυδαλλός και όλα αυτά εξαιτίας του Βασίλη Δημάκη”. Επιπλέον η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής σημείωσε πως ο Βασίλης Δημάκης “διέσπειρε ψευδώς, ότι έχουμε κρούσμα κορονοϊού μέσα και ότι όλοι οι φυλακισμένοι θα πεθάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας. Ακολούθησε η Πάτρα, ακολούθησαν τα Γιάννενα. Και προκειμένου, κύριοι, να προστατεύσω τα δικαιώματα των υπολοίπων κρατουμένων, συνάμα με το δικαίωμα του Δημάκη στην εκπαίδευση, αποφάσισα τη μεταγωγή του στη φυλακή των Γρεβενών”.

Από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Βασίλη Δημάκη Eurokinissi

 

Πάντως η Σοφία Νικολάου δήλωσε ότι “η φυλακή των Γρεβενών έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. Πήγε ο Βασίλης Δημάκης, λοιπόν, στα Γρεβενά. Εκεί του ζητήθηκε από τον Διευθυντή των φυλακών και από το Σύμβουλο Σχολικής Εκπαίδευσης, να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματά του. Διότι από τις 26 Μαρτίου, επισημαίνω, τα μαθήματα του ΕΚΠΑ γινόταν μόνο ηλεκτρονικά. Και μέχρι σήμερα βέβαια και θα ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά, διότι  απαγορεύεται η φυσική παρουσία στο πανεπιστήμιο. Ποια ήταν η απάντηση του Βασίλη Δημάκη, του εμβληματικού αυτού Βασίλη Δημάκη; Όχι κύριοι,  δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματά μου, διότι με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου, στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού”.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τα λεγόμενά της κατέθεσε έγγραφου του Διευθυντή του των φυλακών των Γρεβενών.

Ένταση

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ένταση με την οποία η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής τοποθετήθηκε για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη. Ανέφερε ότι πρέπει «να πάψει, πλέον, αυτή η εμβληματική περίπτωση Δημάκη, να είναι εμβληματική». Πρόσθεσε επίσης πως “δε θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει τη φυλακή του, ούτε να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας. Οι φυλακές έχουν διοίκηση. Αυτά για τον Βασίλη Δημάκη”. Τέλος η Σοφία Νικολάου επισήμανε ότι αρχικά “δεν ήθελα να αντιπαρατεθώ με τον κρατούμενο Δημάκη, με τον δικηγόρο Δημάκη και ίσως με μια μερίδα της κοινωνίας, η οποία συγχρωτίζεται και ταυτίζεται, με περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη”.

Η Σοφία Νικολάου στην Βουλή Eurokinissi

 

Η Σοφία Νικολάου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως η αναφορά της σύμφωνα με την οποία “αναρωτιέμαι αυτό που έχει αναρωτηθεί, σχεδόν, σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κορωνοϊό και φυλακές; Να σας πω εγώ τι θα γινόταν; Θα είχαμε κρούσματα στις φυλακές, εξάπλωση κρουσμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας με βεβαίους θανάτους. Μπορεί κάποιους να ενοχλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα κορωνοϊού στις φυλακές. Ίσως και κάποιοι να επιθυμούσαν να έχουμε ή και θάνατο για να αναβιώσουν τυχόν επαναστατικές γυμναστικές”. Δήλωσε επίσης αναφερόμενη στην αντιπολίτευση συνολικά, πως “κάποιοι έχουν αλλεργία στα αυστηρά μέτρα που λάβαμε στις φυλακές. Ναι, λάβαμε αυστηρά μέτρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα