Παράσταση κρατουμένων στις Φυλακές Κορυδαλλού: “Μάθημα κουράγιου!”

Παράσταση κρατουμένων στις Φυλακές Κορυδαλλού: “Μάθημα κουράγιου!”

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη καταθέτουν στο NEWS 24/7 τη συγκλονιστική εμπειρία τους από την παράσταση ο "Θάλαμος αρ.6" στις φυλακές, χάρη σε εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου

«Αυτό που έκαναν  σε όλους εμάς  οι άνθρωποι  αυτοί, που βρίσκονται κάτω από διάφορες συνθήκες και υποθέσεις έγκλειστοι, ήταν ένα μάθημα κουράγιου», καταθέτει στο NEWS 24/7  ο Παντελής Βούλγαρης για την συνταρακτική εμπειρία που έζησε την Κυριακή στις φυλακές Κορυδαλλού, μαζί με τη σύντροφό του Ιωάννα Καρυστιάνη.

«Αυτό που συνέβη ήταν κι ένα κίνητρο -προσθέτει- για το αν μπορεί, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις φυλακές, να ανοίξει αυτός ο χώρος της μοναξιάς και του φόβου σε πρωτοβουλίες πολιτισμού και μόρφωσης. Εμείς που ήμασταν εκεί  είμαστε βαθιά συγκινημένοι και  θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε  τους κρατούμενους ηθοποιούς για αυτό το μάθημα».

 

«Η εμπειρία στις φυλακές  δεν διαρκεί 2 ώρες, σε ακολουθεί και μετά», εξομολογείται η Ιωάννα Καρυστιάνη, που έχει βρεθεί πολλές φορές σε καταστήματα εγκλεισμού της επικράτειας. «Πέρσι είδαμε Σέξπηρ  στον Κορυδαλλό, σήμερα Τσέχοφ. Αυτό λέει πολλά για του  ανθρώπους  που είναι πίσω από τα σίδερα», υπογραμμίζει  η σημαντική λογοτέχνιδα που έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και σε σεμινάρια στις φυλακές μας.

«Με το «Θάλαμο αρ. 6» αυτό που είδαμε και φάνηκε είναι οι πολλές πρόβες, η συνεργασία, η αγωνία των ανθρώπων», συνεχίζει. «Όσοι βρεθήκαμε θεατές στην παράσταση , συγγενείς, φίλοι, καλλιτέχνες , συγκρατούμενοι, με τις επιλογές των έργων και τον τρόπο ανεβάσματος βιώσαμε  τις ανησυχίες των κρατουμένων,αλλά και τις ενδόμυχες σκέψεις τους για την ανθρώπινη περιπέτεια συνολικά. Δεν ήταν  μόνο η αγωνία για την παράσταση, αυτό που νιώσαμε και υπήρχε στα πρόσωπά τους ήταν οι παραπέρα σκέψεις».

Έχοντας την πρόσφατη εμπειρία του σεναρίου της τελευταίας μεγάλης ταινίας του Παντελή  Βούλγαρη «Τελευταίο Σημείωμα», η Καρυστιάνη θυμήθηκε στον Κορυδαλλό «τα πέτρινα πανεπιστήμια, όπου άλλες εποχές φυλακισμένοι κάναν μαθήματα λογοτεχνίας, ποίησης, μαθηματικών, ξένων γλωσσών».

 

«Ένιωσα κάτι πολύ σημαντικό να γίνεται στις φυλακές, κάτι που έπρεπε να γίνεται με επιμονή», προσθέτει η βραβευμένη λογοτέχνιδα , αποδίδοντας τα εύσημα στο  διευθυντή των φυλακών Χριστόφορο Γιαννακόπουλο.

«Είναι καλό που στέκεται δίπλα στους κρατούμενους και τις καλλιτεχνικές δράσεις  συνειδητά. Γιατί είναι μικρές ανάσες στο μακροχρόνιο τιμωρητικό εγκλεισμό, οι οποίες κρατάνε  ένα μισάνοικτο παραθυράκι ανοικτό  στο αύριο. Πρέπει να συνεχιστούν αυτά τα βήματα και σε άλλες φυλακές», υπογραμμίζει, θέλοντας να πει και δημόσια «ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές της συγκλονιστικής παράστασης. Αισθάνθηκα ότι ο «Θάλαμος αρ.6» είχε και ήθος και καημό  και μια προσδοκία  ανθρωπιάς. Εκτός απ΄τη σφοδρή επιθυμία της ζωής. Την  Κυριακή το βράδυ εμείς γυρίσαμε σπίτια μας, αυτοί  οι άνθρωποι μείναμε όμως στα κελιά. Είναι  μεγάλη διαφορά».

Η ίδια έχει κληθεί πολλές φορές με τα βιβλια της στις φυλακές και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας εντός τους για μια συζήτηση γύρω από τη  λογοτεχνία , η οποία όμως «όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μένει μόνο σε αυτή». Παρόλο που, αναγνωρίζει, υπάρχουν μέσα στις φυλακές σωφρονιστικοί υπάλληλοι , άνθρωποι από τη  διοίκηση αλλά και εθελοντές , οι οποίοι «πολύ συστηματικά, κι όχι μια  κι έξω», πάνε και «στήνουν παραστάσεις  ή βιβλιοθήκες»,  «χρειάζεται  να είναι πιο μεγάλη και γενναιόδωρη  η προσπάθεια στις φυλακές και να μην υποκύπτουμε στις υστερικές τσιρίδες».

Την πρωτοβουλία  της Γενικής Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με  το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, και την δουλειά του εμψυχωτή και σκηνοθέτη από πλευράς Εθνικού Θεάτρου, του Στρατή Πανούριου που «υπήρξε μαθητής μου ένα διάστημα στο New York College που δίδασκα σκηνοθεσία κινηματογραφου», επικροτεί συνολικά ο Παντελής Βούλγαρης, περιμένοντας τη διάρκειά της.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Eurokinissi

 

Κι αυτός πριν από χρόνια   έκανε με κρατουμένους συζητήσεις για τον κινηματογράφο και  τη σκηνοθεσία, προβάλλοντας ταινίες του. «Είδα δίψα  από τους ανθρώπους μέσα στις φυλακές», λέει  σήμερα. «Γι’αυτό  πηγαίνουμε και συμπαραστεκόματε. Παίρνουμε κουράγια από την αντοχή και τη φαντασία που έχουνε».

Πέρσι, μετά την παράσταση τη Τρικυμίας του Σαίξπηρ, είχε αναζητήσει τα παιδιά της παράστασης και τους είχε πει  ότι τους περιμένει να αποφυλακιστούν για να τους δώσει ρόλο  στην επόμενη ταινία του.

«Και αυτή τη φορά τους το ίδιο τους είπα»,αποκαλύπτει . Κάποιοι από αυτούς είναι καλύτεροι από επαγγελματίες ηθοποιούς».

«Αυτούς τους ανθρώπους εγώ θα τους σκέφτομαι μέχρι να πουν αντίο στα σίδερα.Πρέπει  να μείνουν στη ζωή με αγωνιστικότητα,όρθιοι», καταλήγει η Καρυστιάνη. 

Ο «Θάλαμος αρ. 6», μια διασκευή της νουβέλας του Άντον Τσέχωφ «Θάλαμος αρ. 6, 200 χρόνια μετά», παρουσιάστηκε στις 11, 12 και 13 Μαϊου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Ηταν ο καρπός του δεύτερου  Θεατρικού Εργαστηρίου στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι πρόβες διήρκησαν 10 μήνες. Οι  ηθοποιοί – κρατούμενοι διασκεύασαν το έργο του Τσέχωφ. Η πρόζα ήταν δική τους χρησιμοποιώντας προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα