Μενίδι, ένας χρόνος μετά: Χθες ένα παιδί 11 χρονών. Αύριο ποιος;

Μενίδι, ένας χρόνος μετά: Χθες ένα παιδί 11 χρονών. Αύριο ποιος;
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, έξω από το 6ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών Eurokinissi

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του μικρού Μάριου, λίγα έχουν αλλάξει στο Μενίδι - Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν στο News 24/7

Όταν το απόγευμα της 8 Ιουνίου 2017 ο 11χρονος Μάριος Δημήτριος Σουλούκος έπεφτε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6 Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αχαρνών, τα βλέμματα στράφηκαν στην περιοχή που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως αποθήκη ναρκωτικών και όπλων. Ένα χρόνο μετά, οι γονείς του παιδιού και οι κάτοικοι βρίσκουν τους εαυτούς τους να επαναλαμβάνουν τα ίδια αιτήματα. Όπως και τότε.

«Όσο ο δολοφόνος μένει ασύλληπτος και δεν εντοπίζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Δεν φοβάται κανένας». Ο Θανάσης Σουλούκος, πατέρας του 11χρονου παιδιού που δολοφονήθηκε, αναζητά, έναν χρόνο μετά, απαντήσεις για τον άνθρωπο που έβαλε τέλος στη ζωή του γιου του.  Στην διαδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στη μνήμη του Μάριου-Δημήτριου, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, ήταν εκεί, πίσω από το πανό που έγραφε «Πυροβολείτε το μέλλον μας».

Μενίδι, το σχολείο του μικρού Μάριου Eurokinissi

 

Η παρουσία της Αστυνομίας έχει αυξηθεί, όπως λένε σήμερα οι κάτοικοι του Μενιδίου, οι οποίοι όμως κάθε άλλο παρά καθησυχάζονται. «Από τη στιγμή που δεν απομακρύνουν τα ναρκωτικά, περιμένουμε να αλλάξει κάτι;» αναρωτιέται μιλώντας στο News 24/7 η Δήμητρα που μένει μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι στο οποίο είχαν εντοπιστεί οι κάλυκες στην Αυλίζα. Στη συγκεκριμένη γειτονιά οι πυροβολισμοί έχουν περιοριστεί, καθώς εκεί είχαν επικεντρωθεί και οι έρευνες της αστυνομίας από την πρώτη στιγμή. Όμως η διακίνηση και η οπλοχρησία δεν είναι …προνόμιο μιας συνοικίας του Μενιδίου.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του 11χρονου μαθητή, ακόμη ένα 14χρονο κορίτσι είχε κινδυνεύσει από αδέσποτη σφαίρα ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Μερικές ημέρες αργότερα, σε άλλο σημείο της περιοχής δύο αδέσποτες σφαίρες πέρασαν δίπλα από οδηγούς λεωφορείων που βρίσκονταν στην αφετηρία επί της οδού Χρήστου Δέδε.

Πλέον, η αίσθηση που κυριαρχεί μεταξύ των κατοίκων στο Μενίδι, είναι πως ο δολοφόνος του Μάριου-Δημήτριου Σουλούκου δεν θα εντοπιστεί. Οι αρχικές έρευνες της Αστυνομίας είχαν οδηγήσει στη σύλληψη ενός 23χρονου Ρομά, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πυροβολούσε στον αέρα κατά τη διάρκεια οικογενειακού γλεντιού σε σπίτι στην συνοικία Αυλίζα, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο, ωστόσο ισχυρίστηκε πως χρησιμοποιούσε καραμπίνα και όχι πιστόλι 9 χιλιοστών από το οποίο προερχόταν η βολίδα. Έτσι, με το όπλο να μην έχει εντοπιστεί, καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

Θανάσιμος τραυματισμός 11χρονου μαθητή στο προαύλιο του 6ου Δημοτικόυ Σχολείου Αχαρνών Eurokinissi

 

Οι κάτοικοι αισθάνονται  ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, βλέποντας τα παιδιά τους να περπατούν στους δρόμους της πόλης, ανάμεσα σε διακινητές.

 «Νιώθουμε ανασφάλεια και κυρίως φόβο για τα παιδιά μας. Ζούμε ανάμεσα σε ναρκωτικά και όπλα» έλεγε μια από τις μητέρες που βρέθηκαν στην διαδήλωση της Παρασκευής. Δίπλα της βρισκόταν ένα πλακάτ που έγραφε «Χθες ένα παιδί 11 χρονών. Αύριο ποιος».

Τα σπίτια στα οποία πουλάνε τα ναρκωτικά έχουν ρολά και διπλές πόρτες

Όπως εξηγούσε, χωρίς συντονισμό σύσσωμου του κρατικού μηχανισμού, δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσουν τα γκέτο και να εξαλειφθεί η διακίνηση των ναρκωτικών. «Τα σπίτια στα οποία πουλάνε τα ναρκωτικά έχουν ρολά και διπλές πόρτες. Πάντα υπάρχουν εξωτερικά κάποιοι που κρατάνε τσίλιες, ενώ όταν επιχειρεί η αστυνομία, μέχρι να φτάσει στο εσωτερικό του σπιτιού τα ναρκωτικά έχουν φύγει από τις λεκάνες και τους νεροχύτες. Τα βρίσκουν στις αποχετεύσεις».  

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τον φόβο και την ανησυχία των πολιτών, έδρασε περιστασιακά στην περιοχή, σειρά ακροδεξιών ομάδων, με τους κατοίκους όμως να επιλέγουν να μην υποπέσουν στην παγίδα της αυτοδικίας.

Εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου, ζητώντας να καθαρίσει η περιοχή τους από τον καθημερινό φόβο πως μια συμπλοκή μεταξύ διακινητών ή μερικοί άσκοποι πυροβολισμοί θα οδηγήσουν σε νέο θάνατο. «Στόχος δεν είναι να περιορίζονται για λίγο τα φαινόμενα και στη συνέχεια να επαναλαμβάνονται τα ίδια. Στόχος είναι να γίνουν ριζικές αλλαγές, ούτως ώστε σε κάποιο χρονικό διάστημα να ζούμε επιτέλους χωρίς τον φόβο» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Αχαρνών, Σωτήρης Κουφογεώργος.  

Στο Μενίδι, του Δήμου Αχαρνών, κάτοικοι, δάσκαλοι και  μαθητές, βγήκαν και πάλι στους δρόμους,  σε μια ακόμη προσπάθειά τους να μην αφεθεί η περιοχή στη μοίρα της, μέχρι να στραφούν και πάλι εκεί τα βλέμματα, στην επόμενη αδέσποτη σφαίρα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα