Βαρύ κλίμα στο Σιμπίου από τους Σοσιαλιστές κατά του Βέμπερ

Βαρύ κλίμα στο Σιμπίου από τους Σοσιαλιστές κατά του Βέμπερ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ AP

«Αν ο Πρόεδρος Μακρόν επιμείνει κατά της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ΕΛΚ, θα πρέπει να ψάχνουμε ήδη για τον διάδοχό του» τονίζει στα «Παιχνίδια Εξουσίας» ανώτερη διπλωματική πηγή. Μάχη με τον Τίμεμαρνς, συζητείται ήδη «σφήνα» Μπαρνιέ.

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα για τον Μ. Βέμπερ, υποψήφιο διάδοχο του Γιούνκερ που επέλεξε το ΕΛΚ, όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΣΚ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Αν ο Πρόεδρος Μακρόν επιμείνει εναντίον της υποψηφιότητας του Μ. Βέμπερ, θα πρέπει να ψάχνουμε ήδη για τον διάδοχό του» τονίζει στα «Παιχνίδια Εξουσίας» ανώτερη διπλωματική πηγή.

Ήδη, από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου, διαφαίνεται ότι ο Μ. Βέμπερ θα δώσει μάχη με τον Φρανς Τίμερμανς των Σοσιαλιστών, που επίσης για ορισμένους έχει χαμηλό «βιογραφικό» για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο τραπέζι, μάλιστα, έχει πέσει ήδη και το όνομα του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ που χειρίστηκε το Brexit, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.

Η θητεία του προέδρου της Κομισιόν, άλλωστε, δεν είναι η μόνη που λήγει εντός του έτους. Λόγω λήξης της θητείας τους μέσα στο 2019 θα χρειαστεί να αντικατασταθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ θα εκλεγεί και ο Πρόεδρος του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Σε όλα αυτά τα αξιώματα θα χρειαστούν συμβιβασμοί, με το παζλ να είναι αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο να συμπληρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα