Σαν σήμερα η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Σαν σήμερα η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου
sansimera.gr

Ο ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ οι Άγγλοι κομάντος και η τιμημένη Εθνική Αντίσταση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, υπό τον Άρη Βελουχιώτη, και 52 του ΕΔΕΣ, με αρχηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με 14 Άγγλους κομάντος καταφέρνουν να ανατινάξουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ πάνω από τον ποταμό Γοργοπόταμο, στη Φθιώτιδα, αφού εξουδετερώνουν τη φρουρά της, εκατό Ιταλούς και πέντε Γερμανούς στρατιώτες με βαρύ οπλισμό. Το αποτέλεσμα της καταστροφής της γέφυρας και της σιδηροδρομικής γραμμής είναι η διακοπή της μεταφοράς των γερμανικών ενισχύσεων  σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό από τον Βορρά (και τη Γερμανία) προς το Νότο και τα θέατρα των μαχών στην Αφρική και αλλού.

Η καταστροφή της γέφυρας ήταν ένας από τους τρεις πιθανούς στόχους της αποστολής Χάρλινγκ (Operation Harling), που είχε σχεδιαστεί από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Ο στόχος ήταν μία από τις γέφυρες Παπαδιάς, Ασωπού ή Γοργοποτάμου. Για την αποστολή Harling έπεσαν με αλεξίπτωτα δύο ομάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου 1942 και μία ομάδα τον Οκτώβριο. Ηγέτες της αποστολής ήταν ο Βρετανός συνταγματάρχης Έντι Μάγιερς και ο ταγματάρχης Κρις Γουντχάους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή πρώτα με  τον Βελουχιώτη και στη συνέχεια με τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

Οι δύο αρχηγοί των μεγαλυτέρων αντιστασιακών οργανώσεων στην Κατεχόμενη Ελλάδα συναντήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στη Βίνιανη, όπου και συμφώνησαν τελικά να συνεργαστούν. Ετσι το βράδυ της 25ης προς 26η Νοεμβρίου έγινε η κοινή επίθεση για την κατάληψη της γέφυρας και στη συνέχεια η ανατίναξή της.

Το σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο ήταν μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στα στρατεύματα του Άξονα σε ολόκληρη την Ευρώπη, και είναι όντως μια εμβληματική ενέργεια, μιας και στην πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν ένοπλες δυνάμεις και από την Αριστερά και από την Δεξιά, μαζί με τους Συμμάχους.

Να πούμε πως το 1982 η επέτειος της Μάχης του Γοργοπόταμου, η 25η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε ως ο ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης. Παρόλο τον εθνικό διχασμό και τον Εμφύλιο, που ακολούθησε, η Ελλάδα έχει να υπερηφανεύεται για την Αντίσταση που προέβαλλε στον Άξονα.

Σήμερα που η εκ του ασφαλούς ύποπτη αποδόμηση την ένοπλης αντίστασης στον Φασισμό θεωρείται ευρύτητα πολιτικού πνεύματος, σήμερα που αργυρώνητοι «ιστορικοί», κλητήρες του Νεοφιλελευθερισμού, αναγνωρίζουν το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα της Ναζιστικής Γερμανίας στην απόπειρά της να κατακτήσει την Ευρώπη, σήμερα που εξισώνεται απολύτως η σβάστικα με το σφυροδρέπανο, σήμερα, που είναι η επέτειος της ένδοξης ελληνικής Εθνικής Αντίστασης, ας θυμηθούμε τους χιλιάδες Έλληνες, άντρες και γυναίκες που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, την ελευθερία τους, τα νιάτα τους, κι εντέλει τη ζωή τους στην πάλη εναντίον του Φασισμού και του Ναζισμού, ας θυμηθούμε σήμερα τον Γοργοπόταμο, και τον ανειρήνευτο αγώνα του Ανθρώπου για ελευθερία.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα