Τα μαγικά τοπία της Λίμνης Πλαστήρα

Τα μαγικά τοπία της Λίμνης Πλαστήρα
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ.ΛΗΨΕΙΣ ΜΕ DRONE.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Οι πλαγιές των Αγράφων, τα έλατα, τα γραφικά χωριά και τα μοναστήρια συνθέτουν ένα διαρκές εναλλασσόμενο τοπίο το οποίο δεν θα βαρεθείς ποτέ

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου

Βρισκόμαστε στο νομό Καρδίτσας, στη λίμνη Πλαστήρα, με τα γραφικά της χωριά, τις υπέροχες διαδρομές, τις εναλλαγές των τοπίων, τα μοναστήρια, τις ποικίλες δραστηριότητες.

Μια περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000, πλούσια σε δράσεις, διαδρομές, αξιοθέατα, ποικίλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Η λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, ή αλλιώς λίμνη Μέγδοβα, ή Ταυρωπού δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα, τα οποία κατέκλυσαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης με την κατασκευή του φράγματος, στη θέση Κακκαβάκια, το 1959.

Είναι λίμνη τεχνητή, σε υψόμετρο 1.000μ., με μέγιστο μήκος τα 14μ., πλάτος 4μ., βάθος 60μ., χωρητικότητα 400 κυβ. εκ. και η επιφάνεια της είναι 25 τετρ. χλμ.

Έχοντας ως αφετηρία σας την Καρδίτσα, για την παραλίμνια διαδρομή, στα 20 περίπου χλμ., από τη μια ο δρόμος οδηγεί δυτικά της λίμνης και από την άλλη ανατολικά.

Χωριά όπως τα Καλύβια Πεζούλας (33 χλμ. από Καρδίτσα), η Πεζούλα, το Νεοχώρι, η Νεράιδα, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα με αξιόλογη τουριστική υποδομή.

Στον ορεινό οικισμό της Φυλακτής, στο δρόμο από Πεζούλα, θα περάσετε πάνω από παλιό πετρόχτιστο γεφύρι, ενώ το στολίδι της είναι η μονή της Αγ. Τριάδας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο από το 1852.

Από τη Νεράιδα, χτισμένη στα 1.120 μ., στις πλαγιές των Αγράφων, μέσα στα έλατα, θα απολαύσετε  την ανατολή του ηλίου και βεβαίως την υπέροχη θέα προς τη λίμνη και το θεσσαλικό κάμπο!

Το Νεοχώρι είναι από τα πλέον αναπτυγμένα τουριστικά χωριά στη δυτική πλευρά της λίμνης, ενώ από κει για το χωριό Μπελοκομίτης, το τοπίο θυμίζει… Ελβετία!

Την ομορφότερη εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε από το Παρατηρητήριο, στη θέση Ζυγογιαννέικα, στο δρόμο για το Φράγμα. Μοναδική η θέα στη λίμνη με τα γραφικά της φιόρδ και το κατάφυτο νησάκι της!

*

Η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται για ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες, υδροποδήλατο στη λίμνη, κανό καγιάκ, τοξοβολία, βόλτα με άλογα κ.ά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το κέντρο δραστηριοτήτων «Ταυρωπός» του Δημήτρη Χαραλαμπίδη στα Καλύβια Πεζούλας (τηλ. 24410 92552, www.tavropos.com).

info

-Απόσταση: Από Αθήνα η Καρδίτσα απέχει περίπου 300 χλμ., ακολουθώντας την Εθνική οδό για Λαμία και στη συνέχεια για Καρδίτσα. Από Θεσσαλονίκη, θα διανύσετε 216 χλμ. ακολουθώντας την Εθνική οδό για Αθήνα και στη συνέχεια έξοδος για Καρδίτσα.

Διαμονή: Στη λίμνη Πλαστήρα και στα χωριά γύρω από αυτήν, με ή χωρίς θέα, θα βρείτε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ευχάριστη και άνετη διαμονή, με τιμές για όλα τα πορτοφόλια. Επίσης, υπάρχει και το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στα 1.536 μ. στην περιοχή Καραμανώλη (τηλ. 6932 744194).

Φαγητό/Τοπικές γεύσεις: Ταβερνάκια, εστιατόρια και καφενεία για τοπικές γεύσεις, μεζέδες, κρεατικά, μαγειρευτά κ.ά. Από τοπικές γεύσεις δοκιμάστε πίτες, πλαστό (τοπική πίτα με χόρτα που αντί για φύλλο έχει κρούστα από καλαμποκάλευρο και σερβίρεται με γιαούρτι), γίδα βραστή, κατσικάκι γάστρας, σούβλες, ντόπιο τσίπουρο και κρασί, πέστροφα (σ.σ. λειτουργεί ιχθυοτροφείο στον Μπελοκομίτη), χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού κ.ά.

Tips

-Το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα’ εκεί, συνέλαβε την ιδέα κατασκευής του φράγματος, ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης, το 1925, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1959. Στο σημείο που είναι το φράγμα υπάρχουν πάγκοι με τοπικά προϊόντα.

-Στο Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Καλύβια Πεζούλας, επισκεφτείτε το Βοτανικό κήπο σε μια έκταση 10 στρ., ο οποίος λειτουργεί όλο το χρόνο (τηλ. 6973 999013).

-Στην Καρίτσα, χτισμένη στα 1.140μ. μέσα σε δάσος, βρίσκεται η μονή Παναγίας Πελεκητής, λαξευμένη σε βράχο (3 χλμ.). Άλλα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, είναι η Μονή Κορώνας πάνω από το Μοσχάτο, η Μονή Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου, η Μονή Πέτρας κοντά στο Λαμπερό, η Μονή Αγ. Τριάδας-Σιάικα νότια της λίμνης κοντά στο Καροπλέσι.

-Ιστορικό χωριό ο Μεσενικόλας, κοντά στη λίμνη Πλαστήρα, που φημίζεται για τα κρασιά του και την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα». Το Μορφοβούνι είναι πατρίδα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και λειτουργεί μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του Μαύρου Καβαλάρη.

-Το Φαράγγι Ανθοχωρίου (34 χλμ. από Καρδίτσα), μήκους 1.200μ., με καταρράκτες και πεζοπορικές διαδρομές προτείνεται για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την περιπέτεια. 

Πρώτη δημοσίευση στο Έθνος της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα