iOS 13: Έρχεται το Σεπτέμβριο με Dark Mode και σημαντικές αλλαγές

iOS 13: Έρχεται το Σεπτέμβριο με Dark Mode και σημαντικές αλλαγές
iOS 13, Έρχεται το Σεπτέμβριο με Dark Mode και σημαντικές αλλαγές techgear

Στο συνέδριο WWDC 2019, η Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση του Mobile λειτουργικού συστήματός της, το iOs 13, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο μαζί με τα νέα IPhone.

Όπως αναμενόταν, η Apple παρουσίασε τη νέα μεγάλη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματός της στο συνέδριο WWDC 2019, με το iOS 13 να είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία το Σεπτέμβριο μαζί με τα νέα iPhone που θα παρουσιαστούν τότε.

Σύμφωνα με το Techgear, ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του iOS 13 ξεχωρίζει φυσικά το περίφημο Dark Mode, το οποίο καλύπτει όλο το περιβάλλον χρήσης και θα υποστηρίζεται πλήρως από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της Apple. Δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, αν η εταιρεία θα πιέσει τους developers να αναβαθμίσουν και αυτοί τις εφαρμογές τους για να υποστηρίζουν το Dark Mode.

Σχετικά με τη συνολική απόδοση του iOS 13, η Apple υπόσχεται μείωση του χρόνου download των εφαρμογών κατά 50%, αλλά και συμπίεση των αναβαθμίσεων των εφαρμογών κατά 60%. Αυτό συνεπάγεται σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών download και update, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε 2 φορές ταχύτερο άνοιγμα των εφαρμογών. Αρκετές λειτουργίες του iOS 13 θα επιταχυνθούν σημαντικά, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση προσώπου Face ID κατά 30%.

Σημαντικές είναι και οι προσθήκες στις κυριότερες εφαρμογές του iOS 13. Στο iMessage οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται το όνομα και την εικόνα προφίλ με άλλους χρήστες (αν φυσικά το επιθυμούν), προστέθηκε η υποστήριξη χειρονομιών στο πληκτρολόγιο (κάτι που προσφέρει το Android OS εδώ και χρόνια), αναβαθμίζονται τα Memoji με την προσθήκη πολλών επιλογών διαμόρφωσης, νέων stickers και η αυτόματη δημιουργία προσωπικών emoji βασισμένων στο Memoji του χρήστη. Τα τελευταία θα είνια διαθέσιμα όχι μόνο στο iMessage, αλλά και στις άλλες εφαρμογές που περιλαμβάνουν κείμενο ως μέρος του emoji keyboard.

Στην εφαρμογή Mail έρχεται υποστήριξη rich text format, για να εκφράζεσαι με περισσότερες επιλογές και custom γραμματοσειρές, η δυνατότητα να σιγήσεις συγκεκριμένα threads, να μπλοκάρεις συγκεκριμένους αποστολείς και να χρησιμοποιείς flags σε διαφορετικά χρώματα για καλύτερη ταξινόμηση των emails.

Ακόμη, η Apple ενσωματώνει νεά εφαρμογή Notes στο iOS 13 με σαφέστατα πιο “πλούσια” εμφάνιση από την απλοϊκότατη της προηγούμενης έκδοσης που ναι μεν ήταν καλή αν είχες λίγες σημειώσεις, παρόλα αυτά, μπερδευόταν πολύ η ιστορία σε περίπτωση που άνοιγες πολλά διαφορετικά αρχεία και ήθελες να βρεις κάτι συγκεκριμένο. Η νέα εμφάνιση σε μορφή γκαλερί με μικρά thumbnails θα βοηθήσει σημαντικά να μη χάνεσαι μέσα στις σημειώσεις σου, ενώ θα προστεθούν και νέα εργαλεία για δημιουργία checklist και συνεργασία με άλλους χρήστες.

Επανασχεδιασμός έγινε και στην εφαρμογή Reminders, με νέα εμφάνιση και πληθώρα νέων επιλογών, όπως αυτόματη αναγνώριση ημερομηνίας και τοποθεσίας για να σου έρχονται ειδοποιήσεις, περισσότερα φίλτρα για καλύτερη ταξινόμηση των reminders και η δυνατότητα να επισημάνεις φίλους ως συνεργάτες σε κάποια από αυτά.

Βελτιώσεις έχουμε και στην εφαρμογή Maps, με προσθήκη πιο λεπτομερών χαρτών και μια νέα λειτουργία που θυμίζει το Street View της Google. Η Apple υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τους πεζούς και καλύτερη καλυψη για την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε ό,τι αφορά το δικό της “Street View”, στην παρουσίαση φάνηκε ότι λειτουργεί πιο ομαλά, με μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. σταματά η κάμερα σε συγκεκριμένες διευθύνσεις για να παρατηρήσεις καλύτερα τον χώρο).

Το νέο Maps θα καλύψει πλήρως τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2019 και ορισμένες άλλες χώρες μέσα στο 2020, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες θα είναι αυτές.

Περνάμε και στην εφαρμογή Photos, όπου προστέθηκε ένα ένα tab για να βλέπεις με πιο ξεκάθαρη ταξινόμηση τις λήψεις σου, όπως All Photos, Days, Months και Years. Επίσης, ενσωματώνονται νέα εργαλεία επεξεργασίας που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα videos.

Ποιες συσκευές θα αναβαθμιστούν στο iOS 13 και πότε

Οι developers έχουν ήδη πρόσβαση στη beta έκδοση του iOS 13, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα κυκλοφορήσει η πρώτη public beta για όλο τον κόσμο. Η τελική έκδοση αναμένεται, όπως προαναφέραμε, το Σεπτέμβριο μαζί με τα νέα iPhone.

Θα το υποστηρίζουν όλα τα μοντέλα της Apple από το iPhone 6S (κυκλοφόρησε το 2015) και έπειτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα