Κορονοϊός: Ελληνική πλέον και όχι εισαγόμενη υπόθεση

Κορονοϊός: Ελληνική πλέον και όχι εισαγόμενη υπόθεση
Το νοσοκομείο Σωτηρία Eurokinissi

Ανησυχία για μετάδοση του κορονοϊού και σε άλλα άτομα, συναδέλφους της τραπεζικού. Το προφίλ των κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

Εντείνεται η ανησυχία για την περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα δύο από τα 4 πρώτα κρούσματα να τον έχουν ήδη μεταδώσει σε δύο άτομα του περιβάλλοντός τους.

Μάλιστα η τραπεζικός υπάλληλος μετέδωσε τον ιό σε συνάδελφό της εντός της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αποτελεί και το 7ο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να τονίσουμε ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Σωτηρία.

Πλέον ο ιός εντός των συνόρων αποτελεί «ελληνική υπόθεση» και όχι «εισαγόμενη», με τον ΕΟΔΥ να διαθέτει μια μεγάλη λίστα με τα άτομα που αποτελούν «επαφές κινδύνου» των ήδη διαγνωσμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα άτομα από το χώρο της τράπεζας αναμένεται να ελεγχθούν ενώ για τη λήξη της απομόνωσής τους χρειάζεται να περάσει ένα δεκαήμερο ακόμη. Να σημειωθεί δε ότι το τελευταίο κρούσμα το οποίο αποτελεί επαφή της τραπεζικού, διαγνώστηκε χθες δηλαδή 5-6 μέρες το πολύ μετά την επαφή του με τη συγκεκριμένη υπάλληλο. Επιβεβαιώνει δηλαδή την διαπίστωση ότι ο ιός κατά μέσο όρο επωάζεται κατά την 5η μέρα από τη μετάδοσή του. Χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 3 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό στους 7.

Το πρώτο από τα νέα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες αφορά γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορονοϊό στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται ότι πιθανότατα να έχουμε και νέο κλείσιμο σχολείων.

Το δεύτερο αφορά Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Τέλος το τρίτο αφορά τον συνάδελφο της τραπεζικού ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από την Τρίτη έως την Παρασκευή δύο κρουσμάτων στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο του 9χρονου γιου της. Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα. Ήταν αυτό της γυναίκας από την Τράπεζα Πειραιώς που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Να θυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο παιδί της παραμένει μαζί με ένα ακόμη από το Κολέγιο Αθηνών στο Λονδίνο όπου αναμένεται ο έλεγχος των δειγμάτων τους. Αποτέλεσμα του ελέγχου αναμένεται πιθανότατα απόψε το βράδυ. Επίσης το τέταρτο αφορούσε σε 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα.

Όπως επαναλαμβάνει ο κ. Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, η διάμεση περίοδος επώασης του ιού είναι 5-6 ημέρες με εύρος από 1-14 ημέρες, παρότι υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να διαρκεί και ως 24 ημέρες, στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο σχεδιασμό πολιτικών καραντίνας για την αποφυγή εξάπλωσης της λοίμωξης. Πιστεύεται ότι μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, έχει όμως ανευρεθεί στο αίμα και τα κόπρανα. Μένει να επιβεβαιωθεί αν μπορεί να μεταδοθεί αιματογενώς ή με τα κόπρανα καθώς αυτό θα μεταβάλλει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης.

Κάθε ασθενής υπολογίζεται ότι μεταφέρει τον ιό σε 2-3 άτομα και θεωρείται πιθανή η μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα. Θεωρείται μάλιστα ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις κρουσμάτων Covid-19 που εξήχθησαν από την Κίνα δεν έχουν στην πραγματικότητα ανιχνευθεί. Με βάση μια μικρή μελέτη σε 9 εγκύους δεν φάνηκε μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα