Με το λαμπρό ήλιο να φέρνει το θερμόμετρο σε καλοκαιρινά ύψη και με τη μαχητικότητα και τη δυναμική των αθλητών να το εκσφενδονίζουν ακόμα ψηλότερα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross συνεχίστηκε με τον 4ο γύρο, στην πίστα της Κοζάνης.

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεατών υπήρξε η μονομαχία των Κοντολέτα και Παπίλα στη ΜΧ2. Επίσης η προσπάθεια του ανερχόμενου Ηλιόπουλου να πρωταγωνιστήσει στη ΜΧ1 και το γενικότερα ανεβασμένο επίπεδο των αθλητών, όπως αποδείχθηκε από τη σύγκρισή τους με τις διεθνείς συμμετοχές που για άλλη μια φορά δεν έλειψαν.

Διοργανωτικά ο Ο.ΔΙ.ΚΟ πρωτοστάτησε στην καθοριστική ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της πίστας Motocross του δήμου Κοζάνης η οποία υποδέχθηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά τους 93 συμμετέχοντες.

Η αρχική αναβολή του αγώνα λόγω κακοκαιρίας το μετάθεσε στη νέα ημερομηνία όπου ο καύσωνας δημιούργησε τα αντίθετα αποτελέσματα: ζέστη και σκόνη. Ωστόσο ο Ο.ΔΙ.ΚΟ. διεύθυνε αποτελεσματικά το αγωνιστικό μέρος και έδωσε λύσεις στις δυσκολίες που δημιούργησε η ζέστη.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Δημήτρης Κοντολέτας (Yamaha) και ο Παναγιώτης Παπίλας (Honda), μετά από δυνατές μονομαχίες (ειδικά στο α’ σκέλος), μοιράστηκαν νίκες και εντυπώσεις στη ΜΧ2 και έχουν ξεχωρίσει στη βαθμολογία από τους υπόλοιπους.

Είναι η μεταξύ τους εύθραυστη διαφορά, υπέρ του Κοντολέτα, που προμηνύει ένα συγκλονιστικό πρωταθληματικό φινάλε. Ιδιαίτερα ανεβασμένος ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha) κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση της βαθμολογίας εκμεταλλευόμενος την ατυχία του Γιάννη Μπαξεβάνη (Yamaha) στο α’ σκέλος και την κακή εκκίνηση του Μανώλη Κρητικού στο β’ σκέλος.

Εντυπωσιακή ήταν η αγωνιστική επανεμφάνιση του Κώστα Τζιώρα (Kawasaki) και μάλιστα σε μια άκρως ανταγωνιστική κατηγορία όπως η ΜΧ2. Ιδιαίτερα κεφάτος ο Σαράντης Κουφός, εντυπωσιακός ο 14χρονος βούλγαρος I.Petrov που πάλεψε στα ίσια με το 85άρι του την είσοδό του στην 10άδα.

Το γεγονός ότι ο γνώριμος φέτος βούλγαρος Kr. Angelov δεν διεκδίκησε το βάθρο όπως τα κατάφερε στους 2 προηγούμενους αγώνες που συμμετείχε, δείχνει ότι το ελληνικό ΜΧ είναι σε τροχιά ανόδου.

Αναμφισβήτητα γρήγορος ο Παναγιώτης Κουζής (Honda) έφυγε με άλλες 2 καρό σημαίες στη ΜΧ1 αλλά η εμφάνιση του Γιώργου «Frozen» Ηλιόπουλου (ΚΤΜ) θάμπωσε τη λάμψη του μεγάλου φαβορί. Με χρόνο δοκιμών κοντά στου Κουζή και ακολουθώντας τον αρκετά και στα δύο σκέλη, ο εκπρόσωπος της Αχαΐας δείχνει να έχει βρει το δρόμο προς την κορυφή.

Δυνατός στις δοκιμές, σχετικά άκεφος στους αγώνες εμφανίστηκε ο Μανώλης Σκύβαλος (Honda) που ενίσχυσε όμως την 3η θέση του στη βαθμολογία. Ο πάντα «επικίνδυνος» Δημήτρης Βαγγελάκος (Yamaha) προτίμησε μια πιο βαθμοθηρική εμφάνιση.

Αποτελεσματικός ήταν ο Βασ. Σιαφαρίκας (Honda) στον αγώνα της περιοχής του, άλλο ένα βήμα προόδου σημείωσε ο Κερκυραίος Μενέλαος Μάρτης (ΚΤΜ) ενώ πολύ καλός ήταν και ο Αργίτης Σοφ. Μαμμωνάς (Suzuki) σε μια πίστα που βλέπει για πρώτη φορά.

Παράσταση για ένα ρόλο στην ΟΡΕΝ με τον Κυριάκο Κιουτσιούκωστα (Suzuki) να τα παίρνει όλα και να φεύγει για την Καβάλα, όσο και αν προσπάθησε για το αντίθετο ο πολυέμπειρος Βασίλης Ράπτης (Kawasaki) που συνεχίζει να κρατά ψηλά τη σημαία της Φθιώτιδας.

Τριπλή μονομαχία και επανεμφάνιση στο βάθρο για το «νεαρό» Βασίλη Χρυσοχόο (Kawasaki) που κρατά την δυναμική παράδοση της Δωδεκανήσου και της Κω. Σταθερή αξία ο αρτινός Νίκος Κριμπούνης (ΚΤΜ) που κατάφερε να επικρατήσει του ρόδιου Φίλιππου Γιακουμάκη όλα αυτά μπροστά στα μάτια του αειθαλή Γιάννη Πιλάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις 2 θέσεις της τριάδας της τελικής βαθμολογίας διεκδικούν ισότιμα 5 αθλητές!

Διπλή νίκη και για τον πρωτοπόρο της «τετράτροχης» βαθμολογίας (Quad), τον Αριστείδη Τριανταφύλλου (Suzuki). Ιδιαίτερα ανεβασμένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Χαραλάμπους (Suzuki), λάθη αλλά και πείσμα έριξαν πίσω το Νάσο Λάμπρου (Yamaha) ενώ ο Αλέκος Κατσινέλης (ΚΤΜ) πιστοποίησε την άνοδό του.

Πρόσωπο του αγώνα στη Junior ο Δημήτρης Καρατζιάς (Yamaha) αφού ο συνήθης ύποπτος, ο Χαλκιδαίος Γιώργος «Gio» Γαβρίλης (ΚΤΜ) αντιμετώπισε προβλήματα στο α’ σκέλος κερδίζοντας όμως το δεύτερο. Άνετα δύο φορές 3ος ο Δημ. Τουρατζίδης (Yamaha).

Αναμφισβήτητα ο αγώνας της ημέρας έγινε στο 1ο σκέλος της Mini με τους Γρηγόρη Κραμβουσάνο και Άγγελο Βογιατζή να εναλλάσσονται στην κορυφή περισσότερες από 10 φορές!

Τελικός νικητής ήταν ο εκπρόσωπος της Αρτέμιδος (Λούτσα), ο Κραμβουσάνος, με τον Βογιατζή να παίρνει το αίμα του πίσω στο β’ σκέλος και να πανηγυρίζει μαζί με τους φίλους του από την Καρυώτισσα την 1η του νίκη φέτος.

Όμορφη μονομαχία μεταξύ του Σαράντη Μαλακάκη (Πτολεμαΐδα) και του Ανδρέα Ανδρέου (Χαλκίδα) που έτρεξε για πρώτη φορά στην Κοζάνη για την 3η θέση.

Ενθουσιασμένος από το συνολικό αποτέλεσμα ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, ο κ. Βαγγ. Καραπάτσιος που παρακολούθησε όλον τον αγώνα επιβεβαίωσε την επιμονή του δήμου στην ανάπτυξη του μοτοαθλητισμού στην περιοχή.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα motocross συνεχίζεται στο Λιτόχωρο στις 9 Σεπτεμβρίου

(φωτό: motorsite.gr – Maira San)