Η Honda αποκάλυψε το νέο Jazz το οποίο εφοδιάζεται με προηγμένη υβριδική τεχνολογία δύο ηλεκτροκινητήρων, στάνταρ για πρώτη φορά.

Η νέα γενιά του δημοφιλούς hatchback κατηγορίας Β συνδυάζει άνεση και ευρυχωρία, μαζί με εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά ηλεκτρικού οχήματος και προηγμένα χαρακτηριστικά τεχνολογίας και ασφάλειας.

Το νέο Jazz θα επιταχύνει την πορεία της Honda για την επίτευξη του στόχου της για εξηλεκτρισμό της ευρωπαϊκής γκάμας της μέχρι το 2022.

Η επόμενη γενιά Jazz θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο της μάρκας που θα φέρει το νέο σήμα «e:HEV». Είναι το πρώτο παράδειγμα του διακριτικού τίτλου «Honda e:Technology» που θα αναγράφεται σε όλα τα μελλοντικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Έκδοση Crosstar

Μία ακόμα προσθήκη στην οικογένεια Jazz είναι η νέα έκδοση «Crosstar», που σχεδιάστηκε για να προσελκύσει τους φίλους της crossover σχεδίασης. Η νέα έκδοση θα υιοθετεί το ίδιο υβριδικό σύστημα κίνησης και τα ίδια χαρακτηριστικά εσωτερικού με το στάνταρ μοντέλο, αλλά θα έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μοναδική σχεδίαση μάσκας, αδιάβροχη επένδυση καθισμάτων και ενσωματωμένες ράγες οροφής.

Μινιμαλιστική σχεδίαση

Η επόμενη γενιά του hatchback κατηγορίας Β της Honda έχει εξελίξει την άμεσα αναγνωρίσιμη σιλουέτα ενός όγκου του Jazz. Η απέριττη, καθαρή σχεδιαστική φιλοσοφία που θα προσδιορίζει την ταυτότητα των μελλοντικών μοντέλων Honda ακολουθεί τις βασικές λειτουργικές και στιλιστικές αρχές που πρωτοείδαμε στο Honda e.

Χάρη στις νέες δομικές τεχνολογίες, η κολόνα Α είναι μισή σε πλάτος συγκριτικά με αυτή του προηγούμενου μοντέλου, βελτιώνοντας την οριζόντια ορατότητα προς τα εμπρός. Η καλαίσθητη σχεδίαση της κολόνας Α είναι αποτέλεσμα της βελτιωμένης στρεπτικής ακαμψίας και νέων δομικών τεχνολογιών που μεταφέρουν τα φορτία πρόσκρουσης προς τα ειδικά σχεδιασμένα σημεία κατάρρευσης.

Υβριδικές επιδόσεις: e:HEV

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το Jazz θα διατίθεται μόνο με ένα προηγμένο υβριδικό σύστημα δύο ηλεκτροκινητήρων, που προσφέρει ένα εξαιρετικό μίγμα ισχυρών και αβίαστων επιδόσεων και εντυπωσιακά χαμηλής κατανάλωσης. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί για το συγκεκριμένο μοντέλο και παρέχει αίσθηση ομαλής οδηγικής συμπεριφοράς και άμεσης απόκρισης.

Διαισθητική συνδεσιμότητα

Διαισθητική τεχνολογία infotainment με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα και ένα WiFi hotspot διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι στην καθημερινότητά τους. Η νέα διεπαφή με οθόνη αφής LCD υιοθετεί τη φιλοσοφία λειτουργίας ενός smartphone, με έλεγχο μέσω χειρονομιών (swipe) για την αναζήτηση πρόσφατων εφαρμογών και media lists. Στην ολοκληρωμένη γκάμα εφαρμογών μπορεί να προστεθεί το ‘smartphone mirroring’, μέσω ενσωματωμένου Android Auto και Apple CarPlay, που διατίθεται για κατόχους Jazz μέσω ασύρματης σύνδεσης για πρώτη φορά.

Εσωτερικό

Η ποιότητα εσωτερικού στο νέο Jazz προσφέρει επίπεδα άνεσης και ευρυχωρίας, από τα καλύτερα στην κατηγορία B.
Η σύγχρονη διάταξη εσωτερικού απηχεί τις απλές εξωτερικές γραμμές, με κυρίαρχο στοιχείο έναν απέριττο, φιλικό προς το χρήστη πίνακα οργάνων. Το φαρδύ υποβραχιόνιο της κεντρικής κονσόλας παραπέμπει σε εξοπλισμό αυτοκινήτων μεγαλύτερων κατηγοριών.

Νέα, φαρδύτερα και καλύτερης στήριξης εμπρός καθίσματα περιλαμβάνουν ειδικά μαξιλάρια στήριξης, αντικαθιστώντας το προηγούμενο σύστημα με ελατήρια, για πιο ξεκούραστα μακρινά ταξίδια. Η βελτιωμένη σχεδίαση των πίσω καθισμάτων και η πιο παχιά επένδυση αυξάνουν την άνεση για τους πίσω επιβάτες.

Παράλληλα, η λεπτή σχεδίαση στις κολόνες A βελτιώνει την οριζόντια ορατότητα, ενώ το άφθονο φυσικό φως που εισέρχεται από τις μεγάλες επιφάνειες του παρμπρίζ και τα εμπρός φινιστρίνια ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας μέσα στην καμπίνα.

Εργονομία & Ευρυχωρία

Το νέο Jazz διατηρεί τα υψηλά επίπεδα ευρυχωρίας εσωτερικού που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα των προηγούμενων γενιών χάρη στην έξυπνη τοποθέτηση των εξαρτημάτων του υβριδικού συστήματος κίνησης στο πλαίσιο και στο χώρο του κινητήρα. Το μυστικό για τη μεγιστοποίηση του χώρου στην καμπίνα είναι η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ στο κέντρο το πλαισίου κάτω από τα εμπρός καθίσματα, που είναι μοναδικό στην κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το νέο μοντέλο διατηρεί τα ευέλικτα πίσω καθίσματα Magic Seats που παρέχουν δυνατότητα να ανασηκώνονται και να αναδιπλώνονται ανάλογα με τα μεταφερόμενα φορτία.

Ασφάλεια με Honda Sensing

Ολοκληρώνοντας το εξοπλιστικό πακέτο του νέου Jazz, η Honda προσφέρει πλήρη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών ασφάλειας και βοηθημάτων οδηγού.

Το πεδίο εφαρμογών της τεχνολογίας Sensing έχει αυξηθεί με τη χρήση μιας νέας πιο ευρυγώνιας κάμερας υψηλότερης ευκρίνειας, που αντικαθιστά το προηγούμενο σύστημα κάμερας και ραντάρ. Αυτό επιτρέπει τη βελτιωμένη αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου, συμπεριλαμβανομένων των ορίων των δρόμων χωρίς κράσπεδα η άλλες σημάνσεις στο πλάι.

Το Collision Mitigation Brake System (CMBS) έχει αναβαθμιστεί με νυχτερινή λειτουργία για την ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών όταν δεν υπάρχει φωτισμός στον δρόμο, και τώρα ενεργοποιεί τα φρένα όταν αντίθετα εισερχόμενα οχήματα διασχίζουν το δρόμο ή εισέρχονται στην πορεία του αυτοκινήτου. Το νέο σύστημα κάμερας επιτρέπει επίσης στο Adaptive Cruise Control (ACC) να ακολουθεί την κυκλοφορία με χαμηλές ταχύτητες σε ένα μποτιλιάρισμα και χρησιμοποιεί το Lane Keep Assist σε αστικούς και αγροτικούς δρόμους (αλλά και σε αυτοκινητόδρομους πολλαπλών λωρίδων) για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια σε περισσότερες περιπτώσεις.

Οι πωλήσεις της νέας γενιάς του Honda Jazz για τις ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2020.

Νίκος Τσάδαρης