Ανηφορίζουμε προς τα βόρεια προάστια και ανακαλύπτουμε κρυφά ταβερνάκια που μας μυούν στα μυστικά της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας. Γενναίες μερίδες με ζουμερά κρεατικά, χειροποίητες, παραδοσιακές πίτες, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατατούλες, χωριάτικη σαλάτα γεμίζουν το τραπέζι, βάζοντάς μας σε γευστικό πειρασμό, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Όσοι δεν τα γνωρίζετε ανακαλύψτε τα τώρα και συμπεριλάβετε τα βόρεια στις επόμενες εξόδους σας.

Το Καλωσόρισμα του Αντώνη

antonis_edited Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε ακουστά την συγκεκριμένη ταβέρνα, καθώς πρόκειται για μία από τις σταθερές αξίες και αγαπημένες επιλογές των κατοίκων της περιοχής. Το Καλωσόρισμα του Αντώνη βρίσκεται σε ένα λιτό και φιλικό χώρο και προσφέρει πιάτα απλά, αλλά ποιοτικά, που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Κατσικάκι λαδορίγανη, μοσχάρι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός, κότσι μοσχαρίσιο, φάβα Σαντορινιά, λουκάνικα σχάρας και πολλά ακόμα πιάτα είναι μερικοί από τους αυθεντικούς ελληνικούς πειρασμούς που θα βρείτε στον κατάλογό του. Από τα κρέατα σχάρας, ακαταμάχητο είναι το ζουμερό μπιφτέκι και το σουβλάκι. Στα highlights ο δροσερός και εντυπωσιακός κήπος, από τους εντυπωσιακότερους της Αθήνας, ιδανικός για ένα γεύμα μακριά από τη ζέστη της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες. Πληροφορίες Γ. Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210 8017869, http://ταβερνα-καλωσορισμα.gr, fb page: Ταβέρνα – Το καλωσόρισμα του Αντώνη

Κίτσουλας

kentriki_kitsoulas3_edited Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1946 στο Χαλάνδρι. Εδώ το ντεκόρ είναι απλό -μην περιμένετε επιτηδευμένο ντιζάιν και προσεγμένο ύφος- όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκκορα κρασάτο. Πληροφορίες Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798, fb page: Kitsoula Taverna / Κίτσουλας Ταβέρνα

Ασβεστόλακος

asvestolakos1_edited Κρυμμένος σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά του Αμαρουσίου, ο Ασβεστόλακος μας γυρνάει πίσω στο χρόνο στο 1948 όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε έναν υπόγειο χώρο χωρητικότητας 30 ατόμων. Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια ιστορίας τα εγγόνια του κυρίου Σπύρου, συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας και της υπηρεσίας. Στα ηνία της κουζίνας συναντάται ο σεφ και ιδιοκτήτης κύριος Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος δημιουργεί γευστικές προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας βασισμένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτές ξεχωρίζουν τα κοτοπιτάκια (χειροποίητο φύλλο κρούστας, κιμάς κοτόπουλου, πιπεριές πολύχρωμες, μείγμα μπαχαρικών και κασέρι), Μανιάτικο (στραπατσάδα με σύγκλινο και φέτα, συνοδεύεται με λαδοκούλουρα Κυθήρων), κεφτεδάκια Σμύρνης (κεφτέδες με κύμινο και ελαφριά σάλτσα ντομάτας συνοδευόμενοι με τηγανιτές πατάτες), γύρος Κόκορα (χειροποίητος γύρος από κόκορα με συνοδεία πίτες και αρωματικό γιαούρτι) κ.α. Πληροφορίες Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4, Μαρούσι, τηλ. 210 8025298, http://koutouki.asvestolakos.gr, fb page: Asvestolakos

Βλάχος

Γενναίες μερίδες με χοιρινά μπριζολάκια στα κάρβουνα πάνω σε ένα στρώμα από φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και λαχταριστές και χειροποίητες παραδοσιακές πίτες στα πιάτα σημεία αναφοράς της ταβέρνας Βλάχος στα Μελίσσια. Η βασική συνταγή της επιτυχίας του είναι μόνο αυτές οι δύο γευστικές προτάσεις του, οι οποίες συνοδεύονται ιδανικά με χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι. Πληροφορίες 11ης Νοέμβρη 11 & Καραμανλή 1, Μελίσσια, τηλ. 210 6130672, fb page: Βλαχος-Μπριζολες,χωριατικες Πιτες

Κατσαρίνα

Από τις σταθερές αξίες για κρεατοφαγία στην Κηφισιά, η ταβέρνα Κατσαρίνα χρονολογείται από το 1893 και σερβίρει γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας. Στα πιάτα σημεία αναφοράς της η πληθωρική σταβλίσια μπριζόλα, τα εξαιρετικά μαγειρευτά και οι γενναίες μερίδες σε ψητά στα κάρβουνα. Τώρα που ανοίγει ο καιρός, επιλέξτε κάποιο από τα τραπέζια στην πανέμορφη αυλή της. Πληροφορίες Λ. Κηφισίας 311 & Π.Τσαλδάρη 43, Κηφισιά, τηλ. 210 6254072, www.katsarina.gr

Ο Τάκης

Σταθερή αξία για τους κατοίκους αλλά και εκείνους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το μαγειρείο Ο Τάκης –το παλαιότερο εστιατόριο που συναντάμε εδώ καθώς λειτουργεί από το 1979– φημίζεται για τα σπιτικά μαγειρευτά του που θυμίζουν εκείνα της μαμάς. Ο χώρος λιτός, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στην γεύση, την καθαριότητα και το σέρβις. Φημίζεται για τις σούπες του (κρεατόσουπα, κοτόσουπα, λαχανικών). Σουτζουκάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι, λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και γιουβέτσι στα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Λόγω νηστείας αυτές τις μέρες στον κατάλογο έχει προστεθεί και κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Όταν ανοίγει ο καιρός σας υποδέχεται στην μικρή εξωτερική αυλή του. Στα συν οι άκρως value for money τιμές. Διαθέτει και υπηρεσία delivery. Πληροφορίες Αδριανείου 35, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6747237

Η Βλάχικη Γάστρα- Γούλας

Ιστορική οικογενειακή ταβέρνα στη Ροδόπολη, με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, η Βλάχικη Γάστρα- Γούλας θα καθιερωθεί σε αγαπημένη σας επιλογή μόλις την επισκεφτείτε για πρώτη φορά. Φημίζεται για την γάστρα της, ενώ διαθέτει απίστευτα κρέατα –οι θαμώνες της επιλέγουν πάντα τα παϊδάκια– και ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Η ευχάριστη εξυπηρέτηση και οι πάρα πολύ καλές τιμές στα βασικά χαρακτηριστικά του που θα σας κάνουν να την ξεχωρίσετε. Πληροφορίες Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, Διόνυσος, τηλ. 210 6210165, fb page: Η Βλάχικη Γάστρα – Γούλας