Όσοι είστε από χωριό και μένετε στην Αθήνα θα φέρετε στο νου σίγουρα μνήμες και εικόνες από τα παιδικά σας χρόνια. Όσοι πάλι εκτιμάτε το ποιοτικό φαγητό θα τις εκτιμήσετε σίγουρα και θα σπεύσετε να τις δοκιμάσετε.

Στέκια που σερβίρουν σπιτικές πίτες στην πόλη και θυμίζουν τις πίτες της γιαγιάς, κερδίζουν το κοινό της Αθήνας και καθιερώνονται σε γευστικά σημεία για ένα γρήγορο, απολαυστικό και χορταστικό γεύμα, συγκαταλέγοντας τις πίτες σε μία από τις κορυφαίες επιλογές «street food» στην καρδιά της πόλης.

Fillo

Γεύσεις από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται σε αυτόν τον όμορφο χώρο στο κέντρο, λίγα μόλις βήματα από το Σύνταγμα (Καραγιώργη Σερβίας 12-14). Με μεράκι και αγάπη για την παράδοση, στο Fillo σερβίρουν καθημερινά φρέσκιες, παραδοσιακές πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς σε κάθε γωνιά της χώρας.

Κασερόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης και παστουρμαδόπιτα από την Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, σπανακόπιτα από την Κρύα Βρύση Πέλλας, κρεατόπιτα Λάρισας, χορτόπιτα Τρικάλων, σπανακοπρασόπιτα Χανίων κάνουν την επιλογή σας δύσκολη υπόθεση.

The Pie Shop

Η πιο μοντέρνα εκδοχή της πίτας σε street food μορφή, σερβίρεται στο μικροσκοπικό The Pie Shop, επί της Βουλής (νο16), δίπλα στο Σύνταγμα. Μία μεγάλη γκάμα σε ατομικές, χειροποίητες πίτες, βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές από όλο τον κόσμο, για τους λάτρεις των γλυκών και αλμυρών δημιουργιών.

Φρεσκοψημένες και ολόφρεσκες σερβίρονται ζεστές από το πρωί. Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς, γαλατόπιτα Πορτογαλίας, αλλά και παραδοσιακές πίτες από την Τανζανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία κ.α. βάζουν σε πειρασμό καθημερινά.

Cocona

Στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, στο Κολωνάκι, μια… Cocona εδώ και λίγους μήνες σερβίρει τους πιο νόστιμους μικρασιάτικους γκιοζλεμέδες που θα δοκιμάσετε στο κέντρο της πόλης. Η λεπτή ζύμη του γκιοζλεμέ ανοίγεται, γεμίζεται και ψήνεται μπροστά σας (λίγα λεπτά μόνο χρειάζονται), ενώ σερβίρεται πιο ζεστή και φρέσκια από ποτέ.

Εσείς επιλέγετε τη γέμιση (κιμάς, τυρί ή σπανάκι οι πιο παραδοσιακές εκδοχές, παστουρμάς, διάφορα τυριά, αλλαντικά και λαχανικά στις πιο μοντέρνες) και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν η κυρία Ιωάννα και τα κορίτσια της. Στην Cocona, ωστόσο, θα βρείτε και χειροποίητες πίτες με πλούσιο, τραγανό φύλλο όπως εκείνες της γιαγιάς.

Pie Works

Λίγα βήμα από την Πλατεία Συντάγματος (Αμερικής 46Α), οι επιστήθιες φίλες Νίκη και Ελπίδα, ανοίγουν καθημερινά σπιτικό, χειροποίητο φύλλο και το γεμίζουν με επιλεγμένα υλικά, προσφέροντας στους θαμώνες τους, πλέον, σπιτικές, παραδοσιακές πίτες.

Σε κλασικούς (πίτα με πιπεριές Φλωρίνης, κασερόπιτα, πρασόπιτα, κ.α.), αλλά και σε πιο δημιουργικούς συνδυασμούς (κοτόπουλο με κάρυ, μανιταρόπιτα, πίτα πρωινού με ολόκληρο αυγό κ.α.), αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας ή για γευστικό break σε οποιαδήποτε στιγμή της. Ρωτήστε για την πίτα και το πιάτο ημέρας.

Άριστον

Σταθερή αξία σε όσους κινούνται στο κέντρο της πόλης, το Άριστον, επί της Βουλής (νο10) αποτελεί «θρύλο» για το κομμάτι της τυρόπιτας στην Αθήνα.

Αν και συνώνυμό του εμβληματικού φούρνου- ζαχαροπλαστείου αποτελεί η κλασική βουτυράτη, τυρόπιτα κουρού –συνταγή που μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου από το 1906– φουρνίζει καθημερινά παραδοσιακές πίτες με φύλλο (μανιτάρι- κοτόπουλο- μουστάρδα, σπανάκι- φέτα κ.α.), που γίνονται ανάρπαστες.