Εδώ και μέρες η πόλη έχει βάλει τα γιορτινά της και μας καλεί να βγούμε από το σπίτι, να βρεθούμε με φίλους και να διασκεδάσουμε.

Από τους φούρνους που μοσχοβολάνε κανέλα και γαρίφαλο και τα ζαχαροπλαστεία που προτείνουν τα καλύτερα γιορτινά γλυκά τους μέχρι τα εστιατόρια που προσφέρουν ξεχωριστές γεύσεις, η εορταστική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη.

Παρακάτω, παραθέτουμε 12 γευστικές στάσεις, εστιατόρια για κάθε γούστο και διάθεση, αλλά και «γλυκές» διευθύνσεις, που είναι ιδανικά για την περίοδο των εορτών.

Για μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Βασίλαινας

Ο θρυλικός Βασίλαινας άνοιξε το 1920 ως μπακαλοταβέρνα στα σοκάκια πίσω από το λιμάνι του Πειραιά και σύντομα έγινε διάσημος για το περίφημο μενού γευσιγνωσίας του, που τη δεκαετία του ’50 έφτασε να μετρά 30 πιάτα! Το 2016, το εστιατόριο μετακόμισε στην περιοχή του Χίλτον –στην καρδιά της γαστρονομικής Αθήνας– σε ένα μοντέρνο χώρο εξαιρετικής αισθητικής που σχεδιάστηκε από τους γνωστούς αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Αντρέα Κούρκουλα.

Κάπως έτσι ο Βασίλαινας πέρασε στη νέα του εποχή. Σήμερα, ο Θανάσης Βασίλαινας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στο εστιατόριο της οδού Βρασίδα, συστήνοντας το αθηναϊκό κοινό σε μια εμπνευσμένη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης (με θητεία στο Βαρούλκο), ο οποίος «πειράζει» παραδοσιακές ελληνικές συνταγές «παντρεύοντας» υλικά από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και χρησιμοποιώντας σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.

Το μενού, που ανανεώνεται συχνά αλλά έχει πάντα ως βάση του τη χρήση φρέσκων εποχιακών υλικών, εστιάζει κυρίως στο ψάρι και τα θαλασσινά. Ειδική μνεία αξίζει στο κρασί, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρει ο Βασίλαινας. Highlight η όμορφη walk-in κάβα, που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο του χώρου και είναι ένας παράδεισος για τους φίλους του κρασιού.

Πληροφορίες

Βρασίδα 13, Αθήνα, τηλ. 210 7210501, vassilenas.gr, fb page: Βασίλαινας Εστιατόριο

Γιάντες

Στην καρδιά της Αθήνας, στον ολοζώντανο πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, το εστιατόριο Γιάντες σας υποδέχεται στο φιλικό του περιβάλλον για να απολαύσετε τις προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο, θα παρατηρήσετε ότι πολλά από τα πιάτα του παρασκευάζονται με βιολογικά προϊόντα, τονίζοντας έτσι τη φιλοσοφία του εστιατορίου περί ποιότητας και εκλεκτής πρώτης ύλης.

Με φαντασία και μεράκι, οι προτάσεις της κουζίνας σας συστήνουν στις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας, παρουσιασμένες στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν θα έμοιαζαν τόσο ιδανικά αν από το τραπέζι σας έλειπε το καλό κρασί. Κάτι που στο Γιάντες δεν θα συμβεί ποτέ, καθώς διαθέτει μια ενημερωμένη wine list με εκλεκτές και ενδιαφέρουσες ετικέτες. Το μενού περιλαμβάνει καθημερινά vegetarian και vegan προτάσεις.

Πληροφορίες

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, τηλ. 210 3301369, fb page: Yiantes

Για μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις

Prosopa

Στην πιο urban μεριά της πόλης, κάτω από τις γραμμές του Ρουφ στη γωνία Βασιλείου του Μεγάλου και Κωνσταντινουπόλεως, οι μυημένοι ξέρουν να αναζητήσουν τα Prosopa. Πρόκειται για ένα bar restaurant με minimal αισθητική και casual ατμόσφαιρα, το οποίο είναι πάντα έτοιμο να σας ταξιδέψει στον κόσμο της γαστρονομίας.

Εδώ και 20 χρόνια το κοινό λατρεύει τα Prosopa, γιατί είναι η πιο value for money επιλογή fine dining σε όλη την Αθήνα. Τα συστατικά τις επιτυχίας του είναι οι μοναδικές γεύσεις, τα εμπνευσμένα cocktails, η πλούσια λίστα κρασιών, το εξαιρετικό service και όλα όσα περιμένετε από ένα premium εστιατόριο, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το λογαριασμό.

Πληροφορίες

Κωνσταντινουπόλεως 4 & Βασιλείου του Μεγάλου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3413433, prosopa.gr, fb page: Prosopa restaurant

Agora Select

Μία από τις πιο διαχρονικές γαστρονομικές επιλογές στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Χίλτον. Το εστιατόριο Agora Select γράφει τη δική του ιστορία στην περιοχή των Ιλισίων, καταφέρνοντας να κερδίσει το δικό του κοινό με τη σωστή ισορροπία ποιότητας-τιμής που χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες του.

Ο χώρος, που ανακαινίστηκε πριν από λίγους μήνες, δίνει μια αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς, με το ξύλο και τις γήινες αποχρώσεις να προδιαθέτουν για μια άκρως φιλόξενη γευστική εμπειρία.

Η κουζίνα του παραμένει πιστή στη μέχρι τώρα επιτυχημένη φιλοσοφία της, τιμώντας τις ελληνικές πρώτες ύλες και συνταγές, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στη διεθνή και τη μεσογειακή κουζίνα. Στα σημαντικά ατού του Agora Select συγκαταλέγεται η ενημερωμένη wine list με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Πληροφορίες

Χατζηγιάννη Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, τηλ. 210 7252252, agoraselect.gr, Fb page: Agora Select restaurant

Για παραδοσιακή θαλασσινή κουζίνα

Ζέφυρος

Από το 1931, ο Ζέφυρος στο γραφικό Μικρολίμανο του Πειραιά διατηρεί μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές όλων όσοι θέλουν να απολαύσουν θαλασσινές γεύσεις. Οι ζεστοί χώροι του, τόσο η αίθουσα που μοιάζει με yacht, όσο και αυτή πάνω στη θάλασσα με το ξύλινο deck και θέα στο λιμάνι, θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να ταξιδεύετε καθ’ όλη τη διάρκεια της γευστικής σας διαδρομής.

Η φιλοσοφία του επικεντρώνεται στην απλότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι γεύσεις είναι ξεκάθαρες και βασίζονται στα φρέσκα καλούδια που βγάζει η θάλασσα, ανάλογα με την εποχή. Στα συν το άψογο service και η ενημερωμένη λίστα κρασιών που περιλαμβάνει πολλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Πληροφορίες

Ακτή Κουμουνδούρου 48, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 4175152, restaurant-zefiros.gr, fb page: ΖΕΦΥΡΟΣ SEA FOOD RESTAURANT

Για αυθεντική ιταλική κουζίνα

Nolita

Η γνωστή τρατορία μετακόμισε πρόσφατα από το Κεφαλάρι στο Ψυχικό. Ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης υπογράφει το νέο μενού που περιλαμβάνει all day επιλογές και διακρίνεται για τον εκλεπτυσμένο μινιμαλισμό της ιταλικής κουζίνας.

Κάθε ημέρα εδώ ξεκινάει με αυθεντικό ιταλικό espresso, χειροποίητα σάντουιτς και brunch, ενώ αργότερα από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν οι πεντανόστιμες και αγαπημένες pizzas. Το Nolita στο Ψυχικό είναι ιδανικό τόσο για after office drinks με twisted aperitivi και επιλεγμένα ιταλικά κρασιά, όσο και για elegant dining με ιδιαίτερες παραλλαγές κλασικών ιταλικών συνταγών.

Πληροφορίες

Δημ. Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106776731, nolitarestaurants.com, fb page: Nolita Restaurants

Zucca

Η Zucca ήρθε στη Νέα Ερυθραία για να συναρπάσει τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας με τις μοναδικές της γεύσεις. Εδώ, νόστιμα πιάτα βασισμένα σε αυθεντικές ιταλικές συνταγές θα σας ταξιδέψουν στα γαστριμαργικά μονοπάτια της γείτονος χώρας με τον πιο γευστικό και ποιοτικό τρόπο.

Οι προτάσεις του καταλόγου –από τις μπρουσκέτες μέχρι τις πίτσες, που μένουν πιστές στις ιταλικές καταβολές τους, και τα ζυμαρικά– πραγματικά θα σας δυσκολέψουν, αφού είναι όλες μια προς μια. Η γαστρονομική εμπειρία στο Zucca πλαισιώνεται ιδανικά με λαχταριστά γλυκά και επιλεγμένα κρασιά.

Πληροφορίες

Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6250055, fb page: Zucca Bruschetteria Pasta & Pizza

Για τους λάτρεις του sushi

Kazoku

Kazoku στα γιαπωνέζικα σημαίνει οικογένεια, δηλαδή φροντίδα, αγάπη, αγκαλιά. Μένοντας πιστό στην επωνυμία του, το εστιατόριο Kazoku σας υποδέχεται από τον Ιούλιο του 2018 σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο επί της πολυσύχναστης Φοίβης στη Γλυφάδα. Οι γεύσεις της fusion ιαπωνικής κουζίνας έχουν την τιμητική τους εδώ, με κλασικά αλλά και πιο ιδιαίτερα sushi rolls να πρωταγωνιστούν στον κατάλογό του.

Ιδανική επιλογή για casual dining με τους φίλους, το Kazoku απευθύνεται και σε εκείνους που δεν δηλώνουν φανατικοί οπαδοί του sushi, καθώς το μενού του διαθέτει επιλογές σε σούπες, σαλάτες και grilled πιάτα, που είναι εξίσου γευστικές και περιζήτητες. Στα συν η value for money φιλοσοφία του. Διαθέτει signature cocktails, κάποια από τα οποία έχουν ως βάση τους το σάκε, και ιδιαίτερα αποστάγματα, όπως τα ιαπωνικά ουίσκι.

Πληροφορίες

Φοίβης 11,  Γλυφάδα, τηλ. 210 8944549, fb page: Kazoku – sushi bar

Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία για γιορτινές προμήθειες

Troufa

Η γαλλική patisserie Troufa στη Δροσιά θα σας βάλει σε πειρασμό με τις εμπνευσμένες, λαχταριστές και ποιοτικές, αλμυρές και γλυκές δημιουργίες της. Η περίοδος των Χριστουγέννων θα έλεγε κανείς ότι είναι και η αγαπημένη της Troufa, καθώς μετατρέπεται σε ένα ονειρικό, χριστουγεννιάτικο σκηνικό με εντυπωσιακή διακόσμηση.

Μικροί και μεγάλοι ξελογιάζονται με τα πολύχρωμα σπιτάκια gingerbread, τα cupcakes και τις σοκολάτες με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, καθώς και τα παιχνιδιάρικα μπισκότα στολισμένα με ζαχαρόπαστα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι διαχρονικές αξίες των Χριστουγέννων, τα παραδοσιακά μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, όπως επίσης οι κλασικές προτάσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται τα ιταλικά πανετόνε και τα γερμανικά stolen. Αξίζει να γνωρίζετε ότι σε καθημερινή βάση φουρνίζει δυσεύρετες ποικιλίες και πρωτότυπους συνδυασμούς σε ψωμί, ενώ στις βιτρίνες της φιγουράρουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη, φρέσκα σάντουιτς, φοκάτσιες, μπρουσκέτες, σαλάτες, φρουτοσαλάτες και σνακ, όλα ημέρας και παρασκευασμένα με φρέσκα υλικά ύψιστης ποιότητας.

Η Troufa έχει γίνει ευρέως γνωστή για τα γλυκά της, η παρασκευή των οποίων ακολουθεί πιστά τη γαλλική ζαχαροπλαστική με κλασικές αλλά και καινοτόμες συνταγές (εκλέρ, τάρτες, προφιτερόλ, τούρτες Giandujia κ.ά.) να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, τηλ. 210 8000950, troufadaily.gr, fb page: Troufa Bread & Chocolate

Ioanna’s by Tsolomiti

Ένα αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Το Ioanna’s by Tsolomiti, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Αλίμου, φέρει την υπογραφή της γνωστής σεφ Ιωάννας Τσολομίτη, η οποία είναι διάσημη τόσο για τις μαγειρικές όσο και για τις ζαχαροπλαστικές της ικανότητες.

Στις βιτρίνες του εκθέτει μια μεγάλη γκάμα σε αρτοσκευάσματα, παραδοσιακές, σπιτικές πίτες με χειροποίητο φύλλο (κοτόπιτα, πιπερόπιτα, σπανακόπιτα, χορτόπιτα με φέτα), κρύα σάντουιτς, γλυκά, πάστες, παγωτά κ.ά.

Θα βρείτε επίσης διαφορετικές επιλογές σε πιάτα ημέρας και ζουμερά burgers που διατίθενται καθημερινά από το μεσημέρι κι έπειτα. Για την Πρωτοχρονιά, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τη φημισμένη βασιλόπιτα-χριστουγεννιάτικο δεντράκι, η οποία θα σας γοητεύσει τόσο με την εμφάνιση όσο και με την υπέροχη γεύση της.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 548, Άλιμος, τηλ. 210 9901932, fb page: Ioanna’s by Tsolomiti

Slim Bites

Η θεωρία ότι τα γλυκά είναι απαγορευτικά για όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βρίσκονται σε δίαιτα ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στο Slim Bites, στη Γλυφάδα, ανατρέπεται. Το boutique ζαχαροπλαστείο- cafe παρασκευάζει και διαθέτει ολιγοθερμικά γλυκά από στέβια υψηλής ποιότητας και πρώτες ύλες με χαμηλά λιπαρά, χωρίς συντηρητικά και έτοιμα μίγματα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους λάτρεις των γλυκών να τα απολαμβάνουν χωρίς ενοχές.

Χειροποίητα και ολόφρεσκα, τα αμέτρητα γλυκίσματα –βασισμένα στις αρχές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής– δεσπόζουν στις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου, καλώντας σας να ζήσετε μια μοναδική και ταυτόχρονα υγιεινή εμπειρία. Κατηγοριοποιημένα σε τούρτες, πάστες, τάρτες, κεράσματα, μπισκότα, κέικ, τσουρέκια, παγωτά και παγωτίνια σίγουρα θα βρείτε κάποιο που θα ανταποκρίνεται στις γλυκές ανάγκες του γευστικού σας κάλυκα.

Τώρα στις γιορτές θα ανακαλύψετε υπέροχες τούρτες, κορμούς κι άλλες μοναδικές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Στο Slim Bites θα βρείτε επίσης έξυπνες και όμορφες συσκευασίες και συνθέσεις δώρων με κρασιά, σαμπάνια χωρίς ζάχαρη κ.ά.

Πληροφορίες

Αρτέμιδος 8 & Λαοδίκης, Γλυφάδα, τηλ. 216 7006979, fb page: Slimbites South

Για απολαυστικό παγωτό

Mucca

Ποιος είπε ότι Δεκέμβρη δεν τρώμε παγωτό; Αν ψάχνεις για απολαυστικό, χειροποίητο ιταλικό παγωτό, τότε η Mucca είναι ο προορισμός σου. Αυτή η αυθεντική gelateria στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας διαθέτει 40 διαφορετικές γεύσεις, κλασικές αλλά και πιο ιδιαίτερες, οι οποίες εναλλάσσονται συχνά, αναλόγως την εποχή και τις πρώτες ύλες.

Η Mucca παρασκευάζει στο εργαστήριό της αυθεντικό ιταλικό παγωτό (gelato artigianale στα ιταλικά) αποκλειστικά από φρέσκο γάλα και φρούτα, χωρίς προσθήκες σκόνης ή χημικών γεύσεων, το οποίο ξεχωρίζει για την κρεμώδη υφή του. Το «σώμα» του λιώνει στο στόμα από την πρώτη κιόλας στιγμή, αναδεικνύοντας τα φυσικά αρώματα και την προσεγμένη γεύση του.

Η μαύρη σοκολάτα (με αυθεντική μαύρη σοκολάτα), η βανίλια (με βανίλια Μαδαγασκάρης) και το φουντούκι nocciatela είναι μερικές μόνο από τις γευστικότατες προτάσεις της.

Μαζί με το φημισμένο παγωτό, εδώ θα απολαύσετε φρεσκοψημένες βάφλες, λαχταριστές κρέπες, αλλά και πεντανόστιμους, αφράτους λουκουμάδες που σερβίρονται σε όλους τους αγαπημένους αλλά και σε πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς. Στη Mucca μπορείτε επίσης να παραγγείλετε αυθεντικό ιταλικό espresso και cappuccino. Διαθέτει και «αδερφάκι» στο Φάρο Ψυχικού (Λεωφόρος Κηφισίας 242, τηλ. 210 6773693).

Πληροφορίες

Χαριλάου Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 8001614, fb page: Mucca gelateria-cafe