Αν δεν έχετε βρει ακόμη τρόπους να γεμίσετε το σαββατοκύριακό σας με δραστηριότητες, σας προτείνουμε τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη, και μάλιστα δωρεάν.

Μουσικά φεστιβάλ, δωρεάν ξεναγήσεις και ενδιαφέροντες περίπατοι στο ιστορικό κέντρο γεμίζουν την ατζέντα σας, χωρίς, ωστόσο να επιβαρύνουν το budget.

19ο Athens Technopolis Jazz Festival

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ jazz μουσικής της Ελλάδας, το Athens Technopolis Jazz Festival, είναι και επίσημα πια 19 ετών και επιστρέφει – πού αλλού; – στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έως τις 2 Ιουνίου 2019.

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενήσει, όπως κάθε χρονιά, ποικίλες τάσεις της jazz, μπάντες και σχήματα με διεθνή καριέρα και αναγνώριση από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, για 7 ημέρες, στη σκηνή της Τεχνόπολης, ανεβαίνουν 21 μουσικά σχήματα από 19 χώρες, ενώ το φεστιβάλ πλαισιώνει μια σειρά παράλληλων δράσεων, ομιλίες, workshops, εκθέσεις, The Meet Market και όχι μόνο.

Βραδινή ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου στο Αστεροσκοπείο

Το βράδυ του Σαββάτου στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, που βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στεγάζεται στο κτίριο Σίνα το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen.

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού & στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζουν το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν την κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, επί της Λ. Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου.

Αρχιτεκτονικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο

Το πρωί του Σαββάτου στις 10.00 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της θεματικής δράσης «Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη» που διοργανώνεται με αφορμή την διοργάνωση «Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με αφορμή ένα βιβλίο».

Την διαδρομή παρουσιάζει η ιστορικός Λίλα Πατσιάδου, ενώ έχει ως σκοπό της την γνωριμία με σημαντικά κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα. Αφετηρία το κεντρικό κτίριο του ΠΙΟΠ, επί της Αγγέλου Γέροντα 6, στην Πλάκα. *Απαραίτητη η κράτηση θέσης έως τις 17.00 το απόγευμα της Παρασκευής στο 210 3256924.