Ο καιρός προδιαθέτει ευχάριστα, πλέον, για γευστικές εξόδους και νόστιμα μεζεδάκια με την παρέα στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθούν τέσσερις διευθύνσεις για αυθεντικές και μερακλήδικες καταστάσεις σε καφενεία και ουζερί της Αθήνας που σίγουρα θα καθιερώσετε σε αγαπημένα σημεία αναφοράς σας.

Μουριά

Μια παραδοσιακή γωνιά επί της Καλλιδρομίου, που αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του.

Από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, η Μουριά (Χαριλαόυ Τρικούπη 87) χαρακτηρίζεται για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμοιαζε περισσότερο με παράγκα, παρά με καφενείο.

Τα Κύθηρα

«Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε», λέει το τραγούδι, όμως εμείς τα βρήκαμε κοντά στο Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στη στοά Τοσίτσα επί της Κολοκοτρώνη (νο 29). Τα Κύθηρα είναι ένα παραδοσιακό καφενείο- ουζερί με γοητεία παλιάς Αθήνας, κρυμμένο στον προθάλαμο μιας πολυκατοικίας με γραφεία.

Απλές γεύσεις, νόστιμα μαγειρευτά και νοσταλγική ατμόσφαιρα –εδώ κάποτε στεγάζονταν τα μοδιστράδικα της πόλης– είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του. Ό,τι πρέπει για μεσημεριανή μεζεδοκατάσταση για όσους δραστηριοποιούνται ή βολτάρουν στο κέντρο.

Συντρίμμι

Κρυμμένο σε ένα στενάκι πίσω από τον κεντρικό πεζόδρομο του Θησείου (Αμφικτύονος 33), το Συντρίμμι είναι ένα συνεργατικό καφενείο και φιλοξενείται σε μια πανέμορφη κατοικία του 19ου αιώνα. Η εντυπωσιακή γαλάζια πόρτα ανοίγει και πίσω της προβάλλει ένας χώρος φτιαγμένος με αγάπη και πολύ μεράκι. Ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέ και νόστιμους μεζέδες, γλυκόπιοτη ρακή και κρασάκι. Κάθε Κυριακή διοργανώνει events με ζωντανή μουσική.

Γλυκύς

Βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Κυδαθηναίων (Αγγέλου Γέροντα 2) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Πλάκαςμε ανεπιτήδευτο περιβάλλον, σε ένα στέκι που ταξιδεύει στο χρόνο.

Παραδοσιακός ελληνικός για τους μερακλήδες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με άλλο τρόπο. Νόστιμοι μεζέδες και ουζάκι όσο περνάει η ώρα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη γραφική πλατειούλα κάτω από τη μουριά και την κληματαριά.