Τrio Diotima. Τρία λαμπερά αστέρια του αύριο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σήμερα. Μετά τη βράβευσή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό της Ολλανδίας «Πριγκίπισσα Χριστίνα 2018», ο βιολονίστας Tim de Vries (Τιμ ντε Φρις), η τσελίστα Emma van Schadewijk (Έμμα φαν Σάντεβαϊκ) και ο πιανίστας Mischa van Tijn (Μίσα φαν Τάιν), γεννημένοι όλοι από το 2000 και μετά, κάνουν το ντεμπούτο τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ.  Oι τρεις νεαροί μουσικοί που αρχίζουν δυναμικά τη διεθνή τους σταδιοδρομία, έρχονται στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους έργα σολιστικά αλλά και μουσικής δωματίου των Χαίντελ, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Τσαϊκόφσκι, Χάυντν, Βιτάλι και Μέντελσον.

Η συναυλία του Trio Diotima πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας.

Το πρόγραμμα

Στο πρώτο μέρος δεσπόζουσα θέση κατέχει το πιάνο. Το πρόγραμμα αρχίζει με τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε ρε μείζονα, έργο 1, αρ. 4 του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685 – 1759), με πρωταγωνιστές τον βιολονίστα Τιμ ντε Φρις και τον πιανίστα Μίσα φαν Τάιν, ο οποίος θα συναντήσει, στη συνέχεια, επί σκηνής την τσελίστα Έμμα φαν Σάντεβαϊκ. Μαζί θα παρουσιάσουν τα Φανταστικά κομμάτια, έργο 73 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810 – 1856). Το πρώτο μέρος της βραδιάς κλείνει με τις πιανιστικές Παραλλαγές σε φα ελάσσονα, Hob. XVII:6 του Γιόζεφ Χάυντν (1732 –1809) από τον Μίσα φαν Τάιν.

Με τον νεαρό σολίστ του πιάνου ανοίγει άλλωστε το δεύτερο μέρος του προγράμματος, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα Πρελούδια, αρ. 10 σε σι ελάσσονα και αρ. 12 σε σολ δίεση ελάσσονα, έργο 32 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943). Ακολουθεί ο «Οκτώβριος» από τη συλλογή πιανιστικών κομματιών Οι εποχές του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840 – 1893), σύνθεση που επέλεξαν για το ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο η Έμμα φαν Σάντεβαϊκ (τσέλο) και ο Μίσα φαν Τάιν (πιάνο). Λίγο πριν το τέλος, θα ακουστεί η Chaconne για βιολί και πιάνο του μπαρόκ συνθέτη Τομάζο Βιτάλι (1663 – 1745) με τους Τιμ ντε Φρις και Μίσα φαν Τάιν. Στο τέλος της βραδιάς, οι τρεις σολίστ θα αποχαιρετήσουν το κοινό με τα δύο πρώτα μέρη από το Τρίο για πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 49 του Φέλιξ Μέντελσον (1809 – 1847).

Η Emma van Schadewijk…

…(Έμμα φαν Σάντεβαϊκ) (2003) άρχισε μαθήματα τσέλου σε ηλικία επτά ετών με καθηγήτρια την Ela Hendriks-Cabaj. Το καλοκαίρι του 2012 φοίτησε στο Κέντρο Τεχνών Muzelinck στο Ος της Ολλανδίας και το 2013 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Λουτοσλάφσκι (Πολωνία) και συμμετείχε σε ρεσιτάλ. Το 2016 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία Τεχνών ArtΕΖ. Έχει επίσης παρακολουθήσει μάστερκλας των Wispelwey, Ferschtman και Horsch. Έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου σε διάφορες διοργανώσεις (Διαγωνισμός Ταλέντων του Κοντσέρτχεμπαου-2013, Μουσικός διαγωνισμός Muzelinck-2014 & 2015, Διαγωνισμός νέων «Πριγκίπισσα Χριστίνα»-2014, «Χέρμαν Κρέμπερς»-2015, Βρετανικός Διαγωνισμός Βιολοντσέλου-2017 κ.ά.) Με το Trio Diotima, το οποίο δημιούργησε με τους ντε Φρις και φαν Τάιν, κέρδισε το πρώτο βραβείο και το βραβείο Τύπου στους εθνικούς τελικούς του Διαγωνισμού «Πριγκίπισσα Χριστίνα» (2018). Έχει λάβει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές, φεστιβάλ τσέλου και σε συναυλία με το σύνολο Concerto Grosso.

Ο Tim de Vries…

…(Τιμ ντε Φρις) (2000) γεννήθηκε στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας. Άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία επτά ετών με καθηγήτρια τη Sandra Wallner και συνεχίζει της σπουδές του στο Ωδείο του Άμστερνταμ με τoν Ilya Grubert. Παίζει με βιολί Enrico Ceruti που κατασκευάστηκε το 1839 στην Κρεμόνα. Έχει διακριθεί σε Διαγωνισμό Βιολιού στη Βρετανία, στο Φεστιβάλ Peter the Great, στον Διαγωνισμό SJMN, στον περιφερειακό τελικό του Διαγωνισμού «Πριγκίπισσα Χριστίνα» (2016) κ.ά. Το 2017 κλήθηκε από την ίδια διοργάνωση και από την ολλανδική πρεσβεία να δώσει συναυλίες στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Έχει παίξει σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών στο Άμστερνταμ, την Ουτρέχτη και το Ρότερνταμ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τελειοποίησης με με διάσημους βιολονίστες (Lamsma, Kuschnir, Tetzlaff), ενώ έχει συμπράξει και με την Ορχήστρα Εγχόρδων Χάυντν-HJSO.

Ο Mischa van Tijn…

…(Μίσα φαν Τάιν) (2000) άρχισε μαθήματα πιάνου το 2008 με τη διάσημη πιανίστα Marjès Benoist. Το 2013 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Sweelinck του Ωδείου του Άμστερνταμ, όπου  και συνέχισε τις σπουδές του με την Marjès Benoist και τον Frank van de Laar, με τον οποίο συνεχίζει τις πτυχιακές του πιανιστικές σπουδές (bachelor) στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Έχει παρακολουθήσει μάστερκλας των Vanden Eynden, Grubert, van Raat, Pommier κ.ά. Έχει βραβευτεί στους εθνικούς τελικούς του διαγωνισμού «Πριγκίπισσα Χριστίνα» ως σολίστ (2016) και ως μέλος του Τrio Diotima (2018) καθώς και στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου για νέους μουσικούς στο Ένσχεντε. Στην πατρίδα του, έχει δώσει σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών καθώς και σε μουσικά φεστιβάλ. Έχει επίσης εμφανιστεί με την Ορχήστρα Νέων της Ολλανδίας.

Τιμές εισιτηρίων

7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 €

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματαΜεγάρου Μουσικής Αθηνών