Αν αναπολήσατε παραδοσιακές γεύσεις της καλής, ελληνικής κουζίνας και θέλετε να τις απολαύσετε σε χώρους με πράσινο και δροσιστική σκιά, τότε τα γευστικά στέκια που ακολουθούν παρακάτω σίγουρα θα αποτελέσουν αγαπημένες επιλογές.

Πρόκειται για διαχρονικές ταβέρνες που συνεχίζουν την πορεία τους στο χρόνο πιστές στις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας, τιμώντας τις γεύσεις της με πιάτα που μυρίζουν στην κυριολεξία Ελλάδα.

Μαγειρείο Μαρτίνης

Το Μαγειρείο του Μαρτίνη βρίσκεται στην Πατησίων (νο 289) εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, από τότε που η περιοχή ήταν γεμάτη παραδεισένιους κήπους λόγω των άφθονων υδάτων από τα ρέματα που κατέβαιναν από τον Υμηττό.

Ανακαινισμένο πλέον, προσφέρει σαράντα διαφορετικά μαγειρευτά σε καθημερινή βάση αλλά και πιο δημιουργικές γεύσεις σε μια όμορφη και δροσερή αυλή με ελιές, λεμονιές, βότανα και μυρωδικά, που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης. Μπριάμ φούρνου, μελιτζάνες ραγού, αγγινάρες αλά πολίτα, μοσχαράκι κοκκινιστό και κατσικάκι φούρνου με λαχανικά είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές.

Ελευθεριάδης

Ο φημισμένος Ελευθεριάδης στη Δροσιά (Σολωμού 26), ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές και σας καλεί να το δοκιμάσετε για να το συμπεριλάβετε κι εσείς –όπως συμβαίνει με όλους όσοι το επισκέπτονται– στα κορυφαία της Αθήνας.

Σε ποικίλες παραλλαγές, λοιπόν, με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό κ.α. η επιλογή σας θα είναι σίγουρα δύσκολη. Εκτός από πεϊνιρλί στον κατάλογό του θα βρείτε, επίσης, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, χειροποίητο τζατζίκι, πλούσια σε υλικά πίτσα και ζουμερά μπιφτέκια. Διαθέτει τραπεζάκια σε έναν τέλειο καταπράσινο κήπο με χαλίκι.

Κούβελος

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην περιοχή.

Πανέμορφο και ευχάριστο το περιβάλλον –θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή με το χαλίκι και τα δεντράκια– με οικογενειακή ατμόσφαιρα, στο οποίο θα δοκιμάσετε νόστιμες προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Το Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά. Διαθέτει μια υπέροχη δροσερή αυλή μέσα στο πράσινο.