Από τον Μάρτιο του 2018 θα είναι παράνομο να ρίχνεις ζωντανούς αστακούς στις κατσαρόλες της Ελβετίας, αναγκάζοντας τους σεφ να βρουν εναλλακτικούς και πιο ανθρώπινους τρόπους για το μαγείρεμά τους.

Η Ελβετία αναθεωρεί τους νόμους της αναφορικά με τη μεταχείριση των ζώων και στο πλαίσιο της τροπολογίας, τα εστιατόρια θα πρέπει να θανατώνουν πρώτα τους αστακούς, μιας και «το να εμβαπτίζεις ζωντανούς αστακούς σε βραστό νερό, κοινή πρακτική των εστιατορίων, δεν επιτρέπεται πλέον», όπως τονίζει ο νόμος.

Ένας νόμος-πρωτιά για την Ελβετία, η οποία θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φύση και τα πλάσματά της.

asstkdo1

Και φαίνεται πως το δίνει, καθώς ο υπουργός Αλιείας της Βρετανίας, George Eustice, δήλωσε πρόσφατα πως σκέφτεται να κάνει κάτι αντίστοιχο για τη χώρα του, θέλοντας τα μαλακόστρακα να θανατώνονται ή να καταψύχονται πριν από το βράσιμο. Όπως είπε στο ραδιόφωνο του BBC (Radio 5 Live): «Είναι ένα σοβαρό θέμα. Ξέρουμε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα οστρακόδερμα, όπως οι αστακοί, δεν νιώθουν συνειδητά πόνο με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι το νευρικό τους σύστημα τους επιτρέπει να βιώνουν στρες, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά».

Παραμένοντας στην Αγγλία, περισσότεροι από 32.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει μια ηλεκτρονική αίτηση που ζητά να αλλάξει ο νόμος…