Ο επισκέπτης χάνεται στα έγκατα της γης και μαγεύεται από το μεγαλείο της φύσης. Επιβλητικοί σταλακτίτες και εντυπωσιακοί σταλαγμίτες προκαλούν δέος, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα.

Χαθείτε κι εσείς στη μαγεία των σπηλαίων που ακολουθούν μέσα από φωτογραφίες που μένουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη.

Δικταίο Άντρο, Κρήτη

Πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Σύμφωνα με τη μυθολογία σε αυτό κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει το Δία, φοβούμενη μήπως ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν το γιο που θα έκανε.

Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα παρατηρήσει, εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, και μια λίμνη. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του είναι ο «μανδύας του Δία», ένας σταλακτίτης που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη ενώ το σχήμα του θυμίζει μανδύα.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας, Πράμαντα

Πρόκειται για το μοναδικό σπήλαιο σε όλη την χώρα που το διαπερνά ποταμός σε όλο το μήκος του. Ο λόγος για το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα, το «πιο λευκό σπήλαιο», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν. Βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Οι μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και οι τρεις λιμνούλες, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό.

Διρού, Λακωνία

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο συναντάται στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Λακωνίας και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί εδώ. Η ύπαρξη του σπηλαίου Διρού ήταν γνωστή στους ντόπιους από τις αρχές του 1900, όμως, κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τα μυστικά και την ομορφιά που έκρυβε στο εσωτερικό του.

Η «γέννηση» του σπηλαίου τοποθετείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Η εμπειρία της ξενάγησης με βάρκα ανάμεσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες προκαλεί δέος και μένει πραγματικά αξέχαστη.