Δεκατρείς χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε κάποιους από αυτούς αλλά και σε χώρους εκτός Θεσσαλονίκης, όπως τα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και το Κουτσόχερο Λάρισας μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη.

Σήμερα, σύμφωνα με την αστυνομία μεταφέρθηκαν, μέχρι στιγμής, πάνω από 750 άτομα στο παλιό κτίριο της Softex στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και στο κτίριο της Sinatex στο Καβαλάρι του Δήμου Λαγκαδά. Από την αρχή της επιχείρησης αποσυμφόρησης της Ειδομένης μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες στο Βαγιοχώρι και στους νοικιασμένους χώρους που βρίσκονται στο Ωραιόκαστρο (πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο ή αλλιώς εργοστάσιο Φέσσα, στο πρώην βυρσοδεψείο Καραμανλή στο Καλοχώρι, την πρώην εταιρεία logistics που βρίσκεται απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, την πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ηλτέξ στο Καλοχώρι και το αγρόκτημα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

Πριν από την επιχείρηση που ξεκίνησε την Τρίτη, λειτουργούσαν ήδη οι δομές στα Διαβατά (στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου), στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά.

Δύο ακόμη ενοικιασμένοι χώροι στην Ευκαρπία και στο δρόμο Θέρμης – Πολυγύρου έχουν προετοιμαστεί για τον ίδιο σκοπό. Εκτός Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο Κιλκίς (στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα, ενώ υπάρχει συγκέντρωση προσφύγων και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου), στην Πιερία (στην Πέτρα Ολύμπου, το Κτήμα Ηρακλή και το Κτήμα Νηρέας), στην Πέλλα (στα πρώην σφαγεία στα Γιαννιτσά) και στην Ημαθία (στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στη Βέροια και στο στρατόπεδο 722 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας), στην Καβάλα και τη Δράμα.

Στους προαναφερόμενους χώρους δεν συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν από την πλευρά των Δήμων Δέλτα, Λαγκαδά, Κορδελιού – Ευόσμου, Βόλβης, Ωραιοκάστρου και Θέρμης.

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος επισημαίνει ότι «ξεφυτρώνουν νέοι καταυλισμοί εξαθλιωμένων πια προσφύγων δίπλα σε επιχειρήσεις και κατοικίες, σε χώρους απολύτως ακατάλληλους», κάνει λόγο για «επιθέσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν δίπλα στους εκμισθωμένους χώρους» και καλεί τους επιχειρηματίες της περιοχής να μην προχωρούν σε εκμίσθωση κενών εγκαταστάσεων. Ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει η περαιτέρω επιβάρυνση του Δήμου Δέλτα, να αδειάσουν άμεσα οι χώροι και να προχωρήσει σε ισοκατανομή των προσφυγικών πληθυσμών στους δήμους όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά με αφορμή τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στο εργοστάσιο Sinatex, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου. Το ψήφισμα κάνει λόγο για σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και καθαριότητας στην περιοχή και ζητά, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η αιφνιδιαστική και μονομερής κατανομή των προσφύγων από την Ειδομένη στις περιοχές της βόρειας και δυτικής Θεσσαλονίκης και να ακολουθήσει η ίση και δίκαιη κατανομή τους.

Απόψε συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου όπου θα γίνει ενημέρωση για τη δομή που έγινε στο παλιό κτίριο της Softex. Ο Δήμος Βόλβης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια μικρογραφία «Ειδομένης» στα όρια του δήμου ενώ ζητά απαντήσεις από την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, καθώς και δεσμεύσεις για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου καλεί τη Δευτέρα τους δημότες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, για το προσφυγικό. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΠΕΔ – ΚΜ εξέφρασε φόβους ότι παρά την πρόταση του Δήμου Θέρμης για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στα Τσαΐρια, τελικά στα όρια του δήμου θα μεταφερθούν πάνω από 5.500 άνθρωποι σε ενοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και τα Βασιλικά.