Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια των μηχανημάτων να απεγκλωβίσουν τα χωριά στην περιοχή της Κύμης στην Εύβοια που βρίσκονται κυριολεκτικά θαμμένα κάτω από τεράστιους όγκους χιονιού. Ήδη έχει αποκατασταθεί η βασική κυκλοφορία, και τα βαριά μηχανήματα προχωρούν προς το ορεινό οδικό δίκτυο έχοντας μπροστά τους ακόμη και χιόνι ύψους δύο μέτρων.

Από τη στιγμή που τα ερπυστριοφόρα του στρατού έφτασαν στην περιοχή με τo που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιούργησαν προσβάσεις από την Παραλία προς την Κύμη, ενώ παράλληλα, μικρότερα μηχανήματα βρίσκουν την ευκαιρία να αντιμετωπίζουν περιφερειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί μέσα στη νύχτα, αλλά σε κάθε περίπτωση και την αυριανή μέρα, ενώ στο σύνολό τους έχουν στην άκρη του ματιού τους το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή μετά τα μεσάνυχτα.

Ήδη, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν ορισμένες βλάβες σε μέρη όπου τα μηχανήματα έχουν δημιουργήσει προσβάσεις, ενώ το κύριο βάρος δίδεται από την πλευρά τους, σε πεσμένες κολώνες μεταφοράς ρεύματος στην περιοχή της Πλατάνας. ΠροΣύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η βλάβη στο συγκεκριμένο σημείο, ένα μεγάλο μέρος της περιοχής θα καλυφθεί ξανά με ρεύμα.

Νέο κύμα

Με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι των πέντε νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι η ΕΜΥ.

Ήδη προσπαθούν να περιορίσουν τα τραύματα από το μέχρι τώρα εγχείρημα και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια και Βοιωτία αναμένεται να βρεθούν σε διαφόρους περιόδους “στο μάτι του κυκλώνα”. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα, το δεύτερο κύμα χιονόπτωσης αναμένεται να προσθέσει πολύ περισσότερα.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο για δεύτερη μέρα τα περισσότερα σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα, επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες από δήμο σε δήμο, τις σχετικές αποφάσεις τις πήραν οι δήμαρχοι. Βάσει της απόφασης, όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους.

Στην Εύβοια, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα σχολεία που βρίσκονται στο δήμο Χαλκιδέων και για τα οποία αναμένεται να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης ακόμη και αύριο το πρωί. Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

Στη Φωκίδα, στην περιοχή της Γραβιάς, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Αποφασίστηκε ακόμη να μη λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σε Δελφούς, Δεσφίνα, Πολύδροσο και Ευπάλιο. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί.

Στη Βοιωτία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Τανάγρας και στο δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας . Στις 9 το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στο δήμο Αλιάρτου και μισή ώρα αργότερα στο δήμο Λιβαδειάς, ενώ στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο δήμο Ορχομενού και στη Θήβα. Σε ό,τι αφορά την Θήβα, θα παραμείνουν κλειστά τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν εκεί.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρυτανία και στο δήμο Καρπενησίου τα σχολεία για αύριο θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο δεύτερο δήμο της περιοχής, στο δήμο Αγράφων, έχει ήδη αποφασιστεί από χθες τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.