Βολές με βόμβες κατεύθυνσης λέιζερ (φωτο πρώτης σελίδας) και ηλεκτροοπτικής καθοδήγησης πραγματοποιηθήκαν την προηγούμενη εβδομάδα από αεροσκάφη της 338 Μοίρας που εδρεύει στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα.

Οι αφέσεις των όπλων εντάσσονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Μοίρας η οποία έχει ως πρωτεύοντα ρόλο τις προσβολές αέρος-εδάφους.

Τα όπλα με τα οποία η 338Μ πραγματοποίησε τις βολές ήταν με κατευθυνόμενες βόμβες GBU-8 Hobos, και GBU-12. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στα πεδία βολής Κρανέα και Καράβια.

Η κατάδειξη των «GBU-» πραγματοποιήθηκε από ατρακτίδιο LITENING ΙΙ ALD που διαθέτει η Μοίρα.

Το ατρακτίδιο εκτός από τον καταδείκτη λέιζερ διαθέτει μονάδα FLIR με μεγάλο και στενό πεδίο θέας, για την αναγνώριση στόχων και κάμερα υψηλής ευκρίνειας CCD για την αναγνώριση της περιοχής προσβολής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επομένως εκτός των βομβών κατεύθυνσης λέιζερ το ατρακτίδιο προσφέρει εγκλωβισμό τόσο μέσω της μονάδας CCD για τις βόμβες HOBOS όσο και μέσω του FLIR για βλήματα AGM-65G Maverick.

Τόσο η άφεση των όπλων όσο και η κατάδειξή τους πραγματοποιήθηκε από το ίδιο αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον καταδείκτη λέιζερ και το φορτίο των βομβών σε εσωτερικό φορέα το πρώτο και σε υποπτερυγικό το δεύτερο.

Η άφεση των βομβών πραγματοποιήθηκε από μια ποικιλία υψών που κυμαίνονταν από 8000 έως και 12000 πόδια.

Η βόμβα GBU-8 έχει βάρος 2000 λιβρών, και η GBU-10 επίσης 2000 λιβρών.

Πηγή: defencenet.gr