Το υπεραιωνόβιο «Αναγνωστήριο η Ανάπτυξη» της ορεινής Λεσβιακής Αγιάσου, πραγματοποιεί και φέτος την παραδοσιακή «πατινάδα» αναβιώνοντας το έθιμο της περικεφαλαίας, στις γειτονιές του χωριού. Ανοίγοντας έτσι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το βράδυ τις ετήσιες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ένας «αγερμός» από «ιμτσούνις» (μουτσούνες) με επικεφαλής το «Μεγαλέξαντρο» με τη συνοδεία πενταμελούς μουσικής κομπανίας θα αναστήσει το έθιμο σεργιανώντας στις γειτονιές του χωριού, ακολουθώντας τη διαδρομή που πέρναγε από τα παλιά στέκια και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και τα «φαλλικά τριψίματα».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων εκτός της «πατινάδας με το Μεγαλέξαντρο περιλαμβάνει:

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι, στο Καμπούδι θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:

1) Παραδοσιακά τριψίματα

Όμιλος μουτσούνων, αφού περιδιαβεί τις γειτονιές του χωριού, θα καταλήξει στο χώρο των εκδηλώσεων όπου θα τραγουδήσει τα παραδοσιακά «τριψίματα» (δίστιχα ομοιοκαταληκτικά τραγούδια, που διασώζει μέσα στους αιώνες η προφορική λαϊκή παράδοση και τα οποία υμνούν τη σεξουαλική πράξη και τα γεννητικά όργανα).

2) Γοι αλτσάκ’δις Σάτιρα

3) Σαβουρά-ιβορ Σάτιρα Ομαδική

Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.

Την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι, στην Πλατεία Δημαρχείου του χωριού θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:

1) Φλίνστοουνς Σάτιρα

2) Τα όργια του Διόνυσου Σάτιρα

Στον κόσμο θα προσφέρονται δωρεάν ούζο και νηστίσιμοι μεζέδες.