Προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στην Ηλεία.

Ήδη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, για υποβολή πρότασης προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία της θεματικής τουριστικής γραμμής.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, αναδεικνύει τουριστικά την περιοχή και καθιστά ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών, δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα». Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται με τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ που θα είναι και φορείς υλοποίησης, για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με σκοπό την επαναλειτουργία της γραμμής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, επεσήμανε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας πως «με το Κατάκολο ως πύλη εισόδου, περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα και με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία με την παγκόσμια ταυτότητά της, τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει, αλλά και το αστικό κέντρο που λέγεται Πύργος, υπάρχει η δυνατότητα να αποκομιστεί η προστιθέμενη αξία και το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα και ανάπτυξη για την Ηλεία που τόσο το έχει ανάγκη».

Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με βασικό στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), και εργασίες στον σταθμό του Πύργου, στον περιβάλλοντα χώρο και στον σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας.