Άλλαξε ο καιρός και ισχυροί βοριάδες σαρώνουν την Αττική από τα ξημερώματα, όπως και ολόκληρη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία έχει σημειώσει βουτιά.

Η πτώση της θερμοκρασίας ξεκίνησε από χθες με 14 βαθμούς «βουτιά» μέσα σε 24 ώρες (από τους 16 στους 2 βαθμούς), σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου στους Μεταξάδες Έβρου και στο Διδυμότειχο.

Σι ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα κεντρικά ορεινά, θυελλώδεις βοριάδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα νότια κυρίως παραθαλάσσια.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βαθμιαία θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα, στο θρακικό πέλαγος και το Βόρειο Αιγαίο πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 έως 9 μποφόρ.

Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας, της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Δυτική Ελλάδα. Ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης στα βόρεια εκτιμάται πως θα είναι πάνω από 300 μέτρα, στα κεντρικά πάνω από 500 και στα νότια πάνω από 700 μέτρα.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν σε όλη τη χώρα, ενώ στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν τα 9 και κατά τόπους 10 μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά τα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Βαθμιαία μέχρι τη νύχτα της Πέμπτης οι βροχές θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς: «Στον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας, στη στάθμη των 500 hPa, διακρίνεται ένα πεδίο χαμηλών υψών, το οποίο θα βαθύνει τις επόμενες ώρες, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν την μεταβολή του καιρού με σημαντική ενίσχυση των ανέμων και χιονοπτώσεις πρώτα στα βόρεια και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα κεντρικά ορεινά.

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν την Πέμπτη σε όλο σχεδόν το Αιγαίο, καθώς θα ενισχυθεί ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων της Βόρειας Βαλκανικής με τις χαμηλές πιέσεις που θα υπάρχουν νοτίως της Κρήτης και θα προκαλέσει ΒΑ ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, ενώ είναι πιθανόν τοπικά να έχουμε και 10 μποφόρ.

Σχετικά με τα ύψη των βροχοπτώσεων σημειώνεται ότι την Πέμπτη τοπικά στα νότια κυρίως θαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Επειδή τα ύψη τοπικά ξεπερνούν τα 50 mm βροχής, υπάρχει πορτοκαλί δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Meteoalarm, για το οποίο αρμόδιος φορέας είναι η ΕΜΥ».

Ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει ότι πολύ ισχυροί βοριάδες θα επικρατήσουν λεκανοπέδιο Αττικής που θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ.

Δείτε το δελτίο καιρού με τον Σάκη Αρναούτογλου στην ΕΡΤ: