Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας «χτύπησε» με σφοδρότητα την κεντρική Ελλάδα και κυρίως την Ευρυτανία και κατά μήκος του ορεινού όγκου μέχρι τον Παρνασσό, χωρίς να αφήσει παραπονεμένη την Όθρυ και την περιοχή του Δομοκού.

Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα

Με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου, το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους, στο Γαρδίκι του Δήμου Μακρακώμης και στα πιο ορεινά χωριά της Ευρυτανίας.

Σε πολλές ακόμη περιοχές όμως το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο με την Περιφέρεια να κάνει τιτάνια προσπάθεια για να μείνει ανοιχτό το εθνικό κυρίως δίκτυο και στη συνέχεια το επαρχιακό.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό από το Συντονιστικό της Περιφέρειας και την Αστυνομία, από τις 9:30 περίπου το πρωί δεν ισχύει το απαγορευτικό για τα φορτηγά οχήματα σε όλο το εθνικό δίκτυο, ήτοι προς Δομοκό, Μπράλο και Ράχη Τυμφρηστού, μέτρο που ίσχυσε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Επίσης από το πρωί δεν χρειάζονται καν αλυσίδες για τα λοιπά οχήματα που κινούνται κανονικά στο παραπάνω εθνικό δίκτυο.

Από το πρωί της πρωτοχρονιάς, μηχανήματα της Περιφέρειας ενεργούν στα χωριά του Δομοκού ανοίγοντας το δρόμο προς το εθνικό δίκτυο.

Ανοικτός είναι και ο δρόμος από Πλατάνια, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο και Νεοχώρι, όπου το βράδυ της παραμονής έζησαν περιπέτεια μέσα στα χιόνια επισκέπτες του Δασικού Χωριού. Μεγάλοι φορτωτές της Περιφέρειας μετακίνησαν το μεγάλο όγκο του χιονιού που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 35 πόντους.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετώπισαν τα μηχανήματα στο κομμάτι Ανατολή, Μάρμαρα, μέχρι Κυριακοχώρι, όπου το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο.

Αν και πιο δυτικά στα Βαρδούσια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στο Γαρδίκι Ομιλαίων όπου το χιόνι έφτασε τους 70 πόντους! Εκεί μάλιστα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της Πολιτικής Προστασίας καθώς 50 περίπου επισκέπτες του ξενοδοχείου χρειάζεται να μετακινηθούν με το πέρας των διακοπών τους.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων με την Παύλιανη να δέχεται σημαντικές ποσότητες χιονιού που κόντεψε το μισό μέτρο. Δυστυχώς εκεί είχαμε το τραγικό συμβάν με την απώλεια του 45χρονου επιχειρηματία από την Αθήνα πάνω στο τιμόνι. Η Δάφνη επίσης για μία ακόμη φορά προσεγγίστηκε από την πλευρά της Φωκίδας, όπου κι εκεί το κομμάτι της Γκιώνας και του Παρνασσού δοκιμάστηκε από σφοδρή χιονόπτωση.

Φωκίδα – Βοιωτία – Ευρυτανία

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλες οι συγκοινωνίες στο ορεινό δίκτυο του νομού και ειδικά το κομμάτι από τον Επτάλοφο και το Πολύδροσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης στην επαρχιακή οδό Αράχωβας – Επταλόφου Φωκίδας (1 η χ/θ έως 15 η χ/θ και προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού), χρειάζονται αλυσίδες, ενώ αντίθετα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην ε.ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας.

Τέλος αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Ευρυτανίας, ενώ στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας (12 η χ/θ έως 22 η χ/θ), η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί.