Με την καθιερωμένη αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου, ένα έθιμο που μετρά πολλά χρόνια ζωής και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή αλλά και το… κλέψιμο της αρκούδας θα εορταστεί φέτος η αποκριά στο Αγναντερό του δήμου Μουζακίου στο νομό Καρδίτσας.

Την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας γίνεται η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, με τη νύφη να φορά στην τελετή παραδοσιακή ενδυμασία και το γαμπρό και τους βλάμηδες να είναι ντυμένοι με φουστανέλα και τσαρούχια.

Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του, η γριά γνέθοντας τη ρόκα της και – φυσικά – οι κουδουνάδες. Οι τελευταίοι – ομάδες μασκοφόρων που είναι ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια – κάνουν την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό.

Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται το… κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς και προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα και λαγάνα) καθώς και άφθονο κρασί υπό τους ήχους δημοτικών τραγουδιών από ορχήστρα, που παίζει ζωντανά.

«Το καρναβάλι στο Αγναντερό είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση για όλο το νομό μας – και όχι μόνο. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι κουδουνάδες και τα άλλα δρώμενα θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους. Σας προσκαλούμε όλους την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσετε από κοντά μοναδικές εμπειρίες και να διασκεδάσετε με τα ξεκαρδιστικά δρώμενα» δηλώνει ο δήμαρχος Μουζακίου Γεώργιος Κωτσός.