Ακαριαία ήταν η κινητοποίηση των αρχών στη φωτιά που μαίνεται στον Υμηττό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Η κινητοποίηση ήταν ακαριαία. Ήταν μία απόδειξη ότι το κράτος είναι εδώ. Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι. Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων», δήλωσε για τη φωτιά στον Υμηττό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χαρδαλιάς, που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς, και πρόσθεσε: «Ήταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα. Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη μάχη με τις φλόγες επίγεια και εναέρια μέσα

Υπενθυμίζεται ότι στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Άνοιξαν οι δρόμοι στον Υμηττό, μάχη της πυροσβεστικής να μη φτάσει η φωτιά στο δάσος Καισαριανής

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έχει φθάσει μέχρι τις κεραίες. Η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά προς τα Γλυκά Νερά, στην κορυφή του βουνού, και είναι ορατή σε όλη την Αττική.

Αυτήν την ώρα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο να μην μπει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής και εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων.

Άνοιξε πάντως το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε κάηκαν δύο σπίτια, και προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα δύο, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία – σύμφωνα με την πυροσβεστική – δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Αυτή την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή άμεσα, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό. Για εκρήξεις την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έκαναν λόγο πολίτες στον ΣΚΑΪ.