Σε εξέλιξη είναι τρεις πυρκαγιές σε Εύβοια, Άρτα και Ιωάννινα, όπου καίγονται δασικές εκτάσεις, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 12 πυροσβέστες, που επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Στο Πωγώνι Ιωαννίνων ξέσπασε φωτιά λίγο μετά τις 9 το βράδυ, που καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες, είναι σε δύσβατο σημείο, και για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που καίει δασική έκταση και ελιές στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες. Μέχρι τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα, στην κατάσβεση συμμετείχε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο τύπου πεζετέλ, αλλά και δύο ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχει και ο Δήμος Αρταίων με μία υδροφόρα, ένα μηχάνημα έργου και εθελοντές.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα

Υπό έλεγχο τέθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι φωτιές σε Σαμοθράκη και Αχαΐα, που ανησυχούσαν τους πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά στην Σαμοθράκη ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην Καμαριώτισσα, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως, το μέτωπο της φωτιάς έφτασε στη θάλασσα και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σαμοθράκης, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 1 υδροφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέμειναν στην περιοχή, καθώς υπήρχαν διάσπαρτες μικροεστίες. Νωρίτερα, οι αρμόδιοι φορείς του νησιού είχαν ζητήσει ενισχύσεις και από την Αλεξανδρούπολη (ενός πεζοπόρου τμήματος), ωστόσο από το Λιμενικό Σώμα τους ενημέρωσαν ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους.


Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν αργά τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας.

Βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά».

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 22 πυροσβέστες, ένα μηχάνημα έργου, πέντε υδροφόρες ΟΤΑ και Περιφέρειας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε πορτοκαλί συναγερμό (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)