Ακόμα μία μέρα με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Υμηττό αυτό έγινε πραγματικότητα καθώς λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Αυγούστου ξέσπασε φωτιά και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξύπνησαν με το φόβο μιας επικείμενης νέας μεγάλης πυρκαγιάς αντίστοιχης του περσινού καλοκαιριού.

Ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ήταν εκεί και δίνοντας μάχη με τις φλόγες κατάφεραν λίγο μετά το ξημέρωμα να σταματήσουν την καταστροφική της πορεία.

Σταθήκαμε τυχεροί, αυτή τη φορά. Γιατί σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε το Newsbeast.gr στις περιοχές του Διονύσου, της Εκάλης και της Κηφισιάς, μία σπίθα αρκεί για να ξεκινήσει ένας νέος εφιάλτης πυρκαγιάς μέσα στον αστικό ιστό.

Οι καταγγελίες και τα ρεπορτάζ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για παρατημένους  σωρούς από ξερά χόρτα και κλαδιά στις άκρες των δρόμων στις περιοχές αυτές, μας οδήγησαν στο να κάνουμε τη δική μας αυτοψία.

Κινηθήκαμε στα στενά του Διονύσου, κατεβήκαμε Λ. Διονύσου, περάσαμε στην Λ. Θησέως και καταλήξαμε στα στενά της Κηφισιάς.

Στιγμιότυπο από τον Διόνυσο

Δυστυχώς οι καταγγελίες των αναγνωστών επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Όπου και αν κινηθήκαμε σε μεγάλους δρόμους και στενά, εντοπίσαμε δεκάδες σημεία από γεμάτες τσάντες και σωρούς με ξεραμένα κλαδιά, χόρτα και πευκοβελόνες.

Είδαμε κολόνες ηλεκτροδότησης να πνίγονται ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων και σκουπίδια με εύφλεκτα υλικά να ανακατεύονται με το ξεραμένο υλικό περιμένοντας την στιγμή που ένα τσιγάρο θα ανάψει τη φωτιά στο επικίνδυνο μείγμα.

Και ασφαλώς οι σωροί αυτοί δεν είναι κάτι που εμφανίζονται σε αυτά τα σημεία από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι φανερό πως έχει περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα κατά το οποίο σταδιακά η μία σακούλα έγιναν δύο και καταλήξαμε στο να μοιάζουν αρκετά σημεία με χωματερές.

Παρόλα αυτά φτάνοντας στο δήμο Κηφισιάς εντοπίσαμε τουλάχιστον δύο συνεργεία του δήμου, φορτηγά μαζί με σκαπτικά μηχανήματα που προσπαθούσαν να μαζέψουν τους όγκους των ξεραμένων υλικών που έχουν μαζευτεί στις άκρες και τις γωνίες των δρόμων.

Η εικόνα στην Κηφισιά

Το ερώτημα είναι γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού με τον καύσωνα και τους ανέμους να δημιουργούν τεράστιο κίνδυνο για το ξέσπασμα φωτιάς και γιατί οι δήμοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν το θέμα.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν από το δήμο Κηφισιάς, οι αρμόδιοι κάνουν ό,τι μπορούν με συστηματική αποκομιδή των κλαδιών και λοιπών υλικών όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει γίνονται δρομολόγια την ημέρα από συνεργεία του δήμου ενώ τα συνολικά δρομολόγια κάθε μήνα φτάνουν τα 1000.

Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για το πότε και από ποιο σημείο θα περάσουν τα συνεργεία για να μαζέψουν τα ξερά υλικά ενώ ειδικά για φέτος έχουν προσθέσει και ιδιωτικό φορέα για να ενισχύσει το έργο.

Παρόλα αυτά όπως παραδέχονται, η μεγάλη έκταση του δήμου και ο μεγάλος όγκος υλικού που βγαίνει από κήπους, το κάνει αρκετά δύσκολο.

Επισημαίνουν παράλληλα πως χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δημότες και το δήμο προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση στο πότε πρέπει να βγάζουν στους δρόμους τα ξερά χόρτα και κλαδιά από τους κήπους τους για να τα μαζεύει άμεσα το συνεργείο του δήμου ενώ γενικότερα τονίζεται η ανάγκη οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.

Πώς είναι η κατάσταση στην Εκάλη

Από την αυτοψία που κάναμε σαφώς προκύπτουν και ευθύνες των πολιτών καθώς συστηματικά και κόντρα στους νόμους αλλά και στη εντονότατη σήμανση που απαγορεύει την απόθεση κλαδιών και άλλων υλικών σε συγκεκριμένα σημεία, διαπιστώθηκε πως κάνουν ακριβώς αυτό όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες.

Ας ελπίσουμε μόνο όλη αυτή η κατάσταση να μην οδηγήσει στη γέννηση μιας ακόμα καταστρεπτικής πυρκαγιάς.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr από τα βόρεια προάστια

Φωτορεπορτάζ από τον Διόνυσο

Φωτορεπορτάζ από την Εκάλη

Φωτορεπορτάζ από την Κηφισιά