Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο επικίνδυνα στην περιοχή του Καστελόριζου. Η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε κρεσέντο παραβιάσεων αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η προκλητικότητά της ήταν τέτοια που οι εμπλοκές δεν έχουν προηγούμενο.

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 19 εμπλοκές σημειώθηκαν στην περιοχή που είχε δεσμεύσει σήμερα με παράνομη NAVTEX η Τουρκία μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Με δεδομένο πως απέπλευσε σήμερα το ερευνητικό Ορουτς Ρέις και κατευθύνεται στο λιμάνι της Σελεύκειας και ανατολικά του Καστελόριζου και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ πως το πλοίο αυτό θα κάνει έρευνες στην Ανατολικη Μεσόγειο, οι φόβοι της Αθήνας πως μπορεί να κινηθεί εντός ελληνικης υφαλοκρηπίδας έχουν θέσει σε συναγερμό τα επιτελεία.

Καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμό των εμπλοκών ως ενα πρώτο «crash test» από πλευράς της Άγκυρας, η οποία θέλει να δει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα.

Σε λιγότερο από 24 ώρες υπήρξαν 55 παραβιάσεις στο Αιγαίο, από το πρωί της Τρίτης (27/8) και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της ημέρας.

Συγκεκριμένα, 22 τουρκικά F-16 και 1 CN-235, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα, πέρασαν στην ελληνική πλευρά. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.