Οργή, αγανάκτηση και θλίψη για το άτυχο, ηλικιωμένο ζευγάρι που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, αλλά κυρίως ανασφάλεια, αισθάνονται οι κάτοικοι στα χωριά του Πωγωνίου, μετά το προχθεσινό αιματηρό θρίλερ στα Κτίσματα και μιλούν για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.

Την ίδια ώρα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης, διαβεβαιώνει – με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, για το θέμα – ότι υπάρχει αστυνόμευση στα σύνορα. Βέβαια, όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι τα σύνορα της χώρας με την Αλβανία εκτείνονται σε μήκος 240 χλμ., δυσχεραίνει την αστυνόμευση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δύο δολοφονίες και απειλές με χειροβομβίδες εναντίον των θαμώνων στο καφενείο των Κτισμάτων από έναν Αλβανό υπήκοο, στο πρόσωπο του οποίου οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνωρίζουν τον δράστη αυτών των πράξεων, συνθέτουν το «σκηνικό» σε μια νύχτα θρίλερ που έζησαν οι κάτοικοι στο ακριτικό χωριό, που από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκονται «στο πόδι».

«Το θέμα της ασφάλειας μας καίει. Τα κρούσματα επιθέσεων είναι απανωτά, σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου. Μέχρι τώρα είχαμε ληστείες και διαρρήξεις, τώρα όμως και έγκλημα». Αυτή είναι η κατάσταση στην περιοχή, όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι των Κτισμάτων, τους οποίους και συναντήσαμε, χθες, στο καφενείο του χωριού.
Διατυπώνουν την αγωνία τους, λέγοντας πως νιώθουν ανυπεράσπιστοι, «γιατί όταν πέφτει η νύχτα γεννιέται ο τρόμος», καθώς δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση στην περιοχή τους.

Ένας 70χρονος, που ήταν για 38 χρόνια μετανάστης στην Αυστραλία και γύρισε στο χωριό του, το βράδυ του Σαββάτου είδε ξαφνικά μπροστά του, πάνω στο τραπέζι του καφενείου όπου καθόταν, δύο χειροβομβίδες κι έναν άγνωστο, με σπασμένα ελληνικά, να απειλεί υβρίζοντας ότι, εάν δεν δώσουν όλοι χρήματα και κινητά θα ανατιναχθούν. Τα λόγια του ηλικιωμένου ήταν οργισμένα, όταν τον ρωτήσαμε για το περιστατικό.

Μαζί του και άλλοι συγχωριανοί προειδοποιούν πως ότι η κατάσταση ξέφυγε, και ότι τη λύση θα τη δώσουν μόνοι τους.

«Ύστερα από αυτό που συνέβη στο χωριό, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Στα σπίτια, έχουμε όπλα – να βγούμε με τις καραμπίνες στον δρόμο και όποιον βλέπουμε να πυροβολούμε; Θα φταίμε εμείς;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που διατυπώνουν και προσθέτουν: «Παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα, γι’ αυτό και θα την υπερασπιστούμε. Ο θεός να βοηθήσει να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστα Καψάλης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, απέδωσε τα όσα συμβαίνουν στα χωριά του Δήμου, κυρίως στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.

«Χάθηκε το αίσθημα της ασφάλειας. Ο κόσμος δεν έχει κουράγιο. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα στρατιωτικά φυλάκια και οι αστυνομικοί σταθμοί, που λειτουργούσαν στο Καλπάκι, το Κεφαλόβρυσο, τα Δολιανά, τα Κτίσματα, τον Παρακάλαμο και Πωγωνιανή. Σήμερα, υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα στο Δελβινάκι, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας» υποστηρίζει.

«Οι συνοριοφύλακες, που διορίστηκαν με σκοπό να περιπολούν στα σύνορα, έχουν αποσπαστεί κάποιοι στα Γιάννενα για ανάγκες της Υπηρεσίας και οι άλλοι στον Έβρο. Η περιοχή δεν έχει την αστυνομική δύναμη που θα έπρεπε και χρειάζεται. Ένα μεγάλο θέμα είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας είναι ασυντήρητα. Πολλές φορές, εμείς ως Δήμος, συνδράμαμε οικονομικά για να συντηρηθούν, ώστε να περιπολούν και να νιώθουμε μια σχετική ασφάλεια» προσθέτει.

Ωστόσο, όπως είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τρομπούκης, το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών δυνάμεων περιπολούν καθημερινά στα χωριά της μεθορίου και η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Βεβαίως, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, το μεγάλο μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων καθιστά δύσκολο το έργο της αστυνόμευσης.

Στα χωριά των συνόρων βρίσκονται τα περάσματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η αστυνομία δίνει καθημερινά «μάχη» με οπλισμένους Αλβανούς κακοποιούς, που επιχειρούν να «περάσουν» σε ελληνικό έδαφος μεγάλες ποσότητες χασίς. Τον τελευταίο χρόνο, εξάλλου, τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων μέσα στους οικισμούς ανησυχούν τους ακρίτες. Στην Αγία Μαρίνα, ένας Αλβανός κακοποιός, ο οποίος και συνελήφθη, είχε μετατρέψει για δύο ημέρες σε ορμητήριο την εκκλησία, για τις κλοπές που διέπραξε σε σπίτια της περιοχής.

Στη Χαραυγή σημειώθηκαν διαρρήξεις σε τέσσερα σπίτια – μάλιστα, στο ένα έμειναν κάποιες βραδιές καθώς οι ιδιοκτήτες έλειπαν. Απανωτές διαρρήξεις έχουν καταγραφεί, επίσης, στο Ζάβροχο, το Μαυρόπουλο και το Τεριάκι.

Το θέμα της εγκληματικότητας στην περιοχή έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πωγωνίου, έχει υιοθετήσει και σχετικά ψηφίσματα. «Πριν από έναν μήνα, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η οποία όμως αναβλήθηκε. Θα τού θέταμε και το ζήτημα της αστυνόμευσης. Μας διαβεβαίωσαν ότι, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό. Ακόμη περιμένουμε» σημειώνει.

Οι κάτοικοι, όπως λένε, έχουν ένα επιπλέον λόγο να ανησυχούν, καθώς πριν από τέσσερις μήνες, με απόφαση Μπερίσα, άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για 2.000 κακοποιούς και το πρώτο πέρασμά τους προς την Ελλάδα είναι τα χωριά του Πωγωνίου.

Ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας, ο οποίος ζει στα Κτίσματα, εμφανώς θορυβημένος από την κατάσταση τονίζει ότι «οι μόνοι που νιώθουν ασφαλείς στα χωριά, στην περιοχή μας, είναι οι κακοποιοί. Από χθες (προχθές) το βράδυ, ζούμε εφιάλτη για τα μέτρα και τα δεδομένα της περιοχής. Είχαμε μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων, τώρα είμαστε μπροστά σε τραγικά γεγονότα. Αυτό δεν είναι κατάντημα, είναι εθνικός εξευτελισμός. Το Κράτος δεν μπορεί να προστατεύει την ζωή του πολίτη».

Οι κάτοικοι, που το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν στο καφενείο στα Κτίσματα είχαν «τύχη βουνό», όπως λένε. Αρχικά πίστεψαν ότι οι δυο χειροβομβίδες ήταν ψεύτικες, γι αυτό έσπρωξαν τον άγνωστο που τους απειλούσε, να φύγει από το χώρο. Όταν λίγα λεπτά αργότερα, εκείνος βγαίνοντας από το καφενείο, λήστεψε μια γυναίκα που βρισκόταν στην αυλή και πέταξε εναντίον τους τη χειροβομβίδα, πριν εξαφανιστεί μέσα στο σκοτάδι, κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η δράση του 30χρονου δεν σταμάτησε εκεί. Εισέβαλε στη συνέχεια σε ένα σπίτι, όπου με απειλές λήστεψε μια ηλικιωμένη. Σύμφωνα με τα όσα είπε στους αστυνομικούς, πήγε μετά στο σπίτι του Θωμά και της Σοφίας Χάιδου, τους δολοφόνησε και άρπαξε τα κλειδιά από το αγροτικό αυτοκίνητο της οικογένειας. Τραγική ειρωνεία για τον 73χρονο, που την ημέρα της ονομαστικής του εορτής έχασε τη ζωή του.

Ο φερόμενος ως δράστης του άγριου εγκλήματος, κατά τη σύλληψη του, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, αντιστάθηκε στους αστυνομικούς. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι επί τουλάχιστον τέσσερα λεπτά έδινε «μάχη» με απασφαλισμένη χειροβομβίδα στο χέρι, με τον αστυνομικό που προσπαθούσε να τον αφοπλίσει.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν και οι κάτοικοι στα χωριά του Δήμου Φιλιατών, οι οποίοι διατύπωσαν την ανησυχία τους και την ανασφάλεια τους, την περασμένη εβδομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε παρουσία του βουλευτή και του αστυνομικού διευθυντή Θεσπρωτίας.