Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας έπληξε το πρωί την Αττική, ντύνοντας στα λευκά την Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Εκάλη, τον Άγιο Στέφανο, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τον Υμηττό.

Το πρώτο αυτό κύμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης. Παρά τη χιονόπτωση τις βραδινές ώρες χθες και την πρωινή επέλασή της σε περιοχές των βόρειων προαστίων το φαινόμενο «δεν προκάλεσε το παραμικρό πρόβλημα στην κυκλοφορία», επισημαίνει ό ίδιος «χάρη στην παρουσία 12 εκχιονιστικών μηχανημάτων».

«Όλες οι δυνάμεις της υπηρεσίας είχαν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα από χθες το βράδυ με εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη» και με τον συντονισμό του ιδίου, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει ότι 26 εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου ενώ είχαν ενημερωθεί οι δήμοι προκειμένου να συνδράμουν με αλάτι και επιπλέον μηχανήματα όπου χρειαστεί.

Η άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας και η συνεχής επιφυλακή του προσωπικού, τονίζει ο κ. Κόκαλλης, κράτησε ανοιχτό το οδικό δίκτυο, στην περιοχή του Διονύσου και στο Καπανδρίτι προς Βαρνάβα και Γραμματικό όπου σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση το μεσημέρι. Το ίδιο ανεμπόδιστα συνεχίστηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στο παράδρομο της Εθνικής Οδού, ενώ άμεσα αποκαταστάθηκε και ο επαρχιακός δρόμος προς το Ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες που λειτουργεί στην περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας με τους δημάρχους Ωρωπού και Μαραθώνα κ.κ. Γιασιμάκη και Τσίρκα βεβαιώθηκε για την εύρυθμη λειτουργία του οδικού δικτύου. Σημείωσε ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επίσης πρόβλημα στη Δυτική Αττική από το κύμα της κακοκαιρίας ενώ για προληπτικούς λόγους παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω.

Εικόνες από την χιονόπτωση στη Μονή Πεντέλης…

Φωτογραφίες από τον δήμο Διονύσου…

Φωτογραφίες από την κακοκαιρία στο κέντρο της Αθήνας…

Τα χιόνια στην Πάρνηθα

Posted by Katafygia Parnithas on Thursday, February 6, 2020

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το πρωί της Πέμπτης. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν σήμερα το πρωί τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα καταγραφεί άνοδος. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

Ο καιρός μέχρι την Τετάρτη

Σάββατο 08-02-2020

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και τις πρωινές ώρες της βόρειας χώρας. Τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Κυριακή 09-02-2020

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 10-02-2020

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν στα δυτικά και νότια και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία 5 με 6 και από το απόγευμα στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, με τον παγετό να περιορίζεται στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Τρίτη 11-02-2020

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Βαθμιαία ο καιρός από τα δυτικά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις αρχικά 5 με 7 και στα νότια πελάγη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Τετάρτη 12-02-2020

Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.