Ο κορονοϊός δεν μας αφήνει περιθώρια παρά να περιοριστούμε στους τέσσερις τοίχους.

Κι ενώ το διακύβευμα είναι η υγεία και η ζωή μας, δεν είναι πάντα εύκολο να παραμένεις κλεισμένος για καιρό μέσα στο σπίτι.

Το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) παρέχει λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για να παλέψουμε την ανία, τη μοναξιά και τις αρνητικές σκέψεις.

«Συνδέσου με τους άλλους». Διατήρησε επαφή με φίλους και οικείους μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων, βιντεοκλήσεων ή online.

«Μίλα για τις ανησυχίες σου»: Όλοι νιώθουν ανησυχία και φόβο μπροστά στο άγνωστο και το δύσκολο του κορονοϊού. Μοιράσου τις σκέψεις σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.

«Μην παραμελείς το σώμα σου»: Η σωματική μας υγεία επηρεάζει το πώς νιώθουμε, να τρως λοιπόν υγιεινά και ισορροπημένα, να πίνεις αρκετό νερό και να γυμνάζεσαι συχνά.

«Μην αφήνεις τα δύσκολα συναισθήματα να σε πάρουν από κάτω»: Μην αφήνεις το στρες να σε καταβάλει, ρίχνοντας το βάρος σε πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, όπως τη συμπεριφορά σου, από πού ενημερώνεσαι και σε ποιον μιλάς.

«Μη μένεις κολλημένος στις ειδήσεις»: Προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς παρακολουθώντας, διαβάζοντας ή ακούγοντας τα νέα για την πανδημία. Θέσε συγκεκριμένο χρόνο ενημέρωσης μόνο από πηγές που εμπιστεύεσαι.

«Συνέχισε να κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις»: Προσπάθησε να μη σταματήσεις τα πράγματα που σε ευχαριστούν, ακόμα και αν νιώθεις μόνος ή αβοήθητος.

«Πάρε χρόνο για χαλάρωση»: Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς δύσκολα συναισθήματα ή ανησυχίες, αποφορτίζοντας την κατάσταση.

«Φτιάξε καθημερινό πρόγραμμα»: Η καθημερινότητά μας έχει διαταραχθεί, κι έτσι χρειαζόμαστε μια νέα ρουτίνα και καινούριους στόχους μέσα στη μέρα.

«Μην παραμελείς τον ύπνο»: Η ποιότητα στον ύπνο είναι σημαντικός παράγοντας για την ευεξία, όπως και η ποσότητα. Προσπάθησε να διατηρήσεις τις συνήθειές σου στον ύπνο.

«Κράτα το μυαλό σου σε εγρήγορση»: Διάβασε, γράψε, παίξε παιχνίδια, λύσε σταυρόλεξα, γρίφους ή Sudoku. Ό,τι κι αν είναι, βρες κάτι που να δουλεύει για σένα…