«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Άσκησε κριτική στην ατζέντα που καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Μίλησε για «ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», για «διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης μίλησε για «σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων και διατήρησης των φορολογικών βαρών για τη μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση». Προσέθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερο φόρο στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερο στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι.

«Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε χτες για έναν παίκτη του NBA που δίνει πολλές ασίστ. Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε ασίστ, ξέρω ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας», είπε προς τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας: «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη».

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Προσέθεσε σε ότι έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα.