Για τις καταλήψεις στα σχολεία μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μάχη στο επίπεδο των αρχών και των αξιών είναι σήμερα στο επίκεντρο και πως «αυτό που κρίνεται για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι τελικά: Αν η Ελλάδα θα είναι μια χώρα σύγχρονη, ανοιχτή, πολυσυλλεκτική, προοδευτική, ευρωπαϊκή. Ή αν θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω, και θα είναι μια χώρα φοβική, μίζερη, περίκλειστη, οπισθοδρομική».

Σημείωσε ότι η νέα γενιά είναι κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την ανοικτή μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το ότι τα σχολεία μας μολύνονται από το δηλητήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς».

Τόνισε ότι «η δική μας Αριστερά δεν κουνάει το δάχτυλο σε κανένα 16αρη και 17αρη», δεν το έκανε ποτέ, «δεν θα κουνήσω σήμερα το δάχτυλο σε κανένα 16αρη, δεν θα τον χαρακτηρίσω, δεν θα τον ταυτίσω με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία».

«Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος απ’ την αίθουσα και κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε καταλήψεις «που υποκίνησε η ακροδεξιά, να κάτσουν και να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας».

Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παρακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία να συζητήσουν και να μάθουν για την ιστορία του τόπου. «Να δουν: Ποιος στο όνομα της πατρίδας, συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Ποιος στο όνομα της πατρίδας, έκανε την Ελλάδα κρανίου τόπο με ξερονήσια και βασανιστήρια. Να δουν ποιοι στο όνομα της πατρίδας πρόδωσαν την Κύπρο; Για να καταλάβουν ποιοι σήμερα στο όνομα της πατρίδας, θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς».

«Αυτοί λοιπόν που πουλάνε αντισυστημισμό και αγάπη για την πατρίδα, είναι ταυτόχρονα οι υμνητές των πιο μελανών σελίδων της χώρας και της ανθρωπότητας», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η νέα γενιά, τέτοιους πατριδοκάπηλους, τέτοιους απατεώνες και τυχοδιώκτες, αργά ή γρήγορα θα τους θέσει στο περιθώριο».