«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Τη δήλωση αυτή φαίνεται πως έκανε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νικολας Μπερνς μετά από σχετική ερώτηση.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος, πρόσθεσε, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com, η απάντηση δόθηκε στο συνέδριο του Delphi Forum και της Καθημερινής, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθανάσιου Έλλις «αν Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», ο κ. Μπερνς είπε:

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ». Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης. Τόνισε, βέβαια, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν προκληθεί πολεμική κρίση θα την δημιουργήσει η Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πλήρωσε για την αγορά των S-400, ούτε για την εισβολή στη Βόρεια Συρία.