H πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Πέμπτη. Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την πρότασή του για τη θέση.

Σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 32) η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από τη Bουλή με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του νυν Π.τ.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου 2020. Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του αρχηγού του κράτους γίνεται για πλήρη θητεία ετών.

Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η απόφασή του δεν ήταν εύκολη. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του»

Διαβάστε επίσης πώς θα γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας