Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, την έναρξη της Ευρωνατοϊκής ναυτικής επιχείρησης «IRINI», που «στηρίζει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή τμήματος των ενόπλων δυνάμεων, τη διάθεση μιας φρεγάτας, αλλά και του λιμανιού της Σούδας».

Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Πρόκληση αποτελεί η ανακοίνωση της έναρξης της ευρωΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης “IRINI” εν μέσω της πανδημίας του Covid -19, με πρόσχημα το εμπάργκο διακίνησης όπλων στη Λιβύη. Η “IRINI”, με επωνυμία εκ διαμέτρου αντίθετη με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αυτή η επιχείρηση υπηρετεί, είναι δείγμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία και η Κίνα, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Μεσογείου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανάφλεξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση “IRINI” με τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τη διάθεση μιας φρεγάτας, αλλά και του λιμανιού της Σούδας. Επιπρόσθετα προχωρά στην αποστολή προσωπικού τόσο στο Μάλι, όσο και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αφού είναι γνωστό πως είναι υψηλή η επικινδυνότητα των ευρωΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στην Αφρική, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι οδηγίες προς το αποσπασμένο προσωπικό να φέρει βαλλιστικά κράνη και αλεξίσφαιρα. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι με βάση δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων οι ευρωΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν “εν δυνάμει στόχους” των χωρών τους.

Πώς τοποθετείται o ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ:

  • Στο αίτημα για άμεση παύση της επιχείρησης “IRINI” και  την αξιοποίηση των αντίστοιχων κονδυλίων για την ουσιαστική στήριξη των κρατικών συστημάτων Υγείας των κρατών – μελών καθώς και των αναγκών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση πανδημίας COVID-19, όπως και των άθλιων συνθηκών μέσα στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες;
  • Στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εξαιτίας της αυξανόμενης παρουσίας ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;».